Fra Massimo Fusarelli: Molitva u tišini u Međugorju me se posebno dojmila

Generalni ministar Reda manje braće fra Massimo Fusarelli, krajem prošle i početkom ove godine boravio je u provincijama Južnoslavenske konferencije. Nakon posjeta fratrima u Dalmaciji, došao je u Mostar, u središte Hercegovačke franjevaške provincije.

Pohodio je i mjesnog biskupa Petra Palića, a u Sarajevu kardinala Vinka Puljića i nadbiskupa Tomu Vukšića. Susreo se i s fratrima Bosne Srebrene. Hodočastio je i u Međugorje gdje je predslavio misno slavlje kojim se ušlo u novu građansku godinu.

Posjetio je Radiopostaju Mir Međugorje, gdje je s njim razgovarala Sanja Pehar, a taj intervju emitirali smo danas u Međugorskim minutama.

Ovih dana u Međugorju mogao sam vidjeti, kao i prije kada sam posjetio Međugorje, molitvu u tišinu. Na poseban način su me se dojmile ispovijedi i euharistija, ali molitva u tišini me se posebno dojmila. I meni samom bilo je omogućeno imati neke trenutke u molitvi, tišini i sabranosti, a to mi je doista bilo potrebno

 

”Čim me je provincijal fra Miljenko pozvao, odmah sam rekao: ‘Da!’ Bio sam u ovoj zemlji prije 13 godina i želio sam se vratiti, prije svega da bih hodočastio ovdje u Međugorje i povjerio Djevici Mariji naš red i cijelu franjevačku obitelj, ali i da bih susreo braću. Ovih dana sam dobio potvrdu onoga što sam već znao – snažnu prisutnost franjevaca među ljudima koji su vezani za patnje i radosti naroda koji ovdje žive. I ne samo to. Na poseban način vidio sam i njihovu pastoralnu nazočnost. Na dubok način dijele život ljudi i pomažu im da rastu u kršćanskoj vjeri. Jako sam zadovoljan i imam pozitivne dojmove. Nisam nimalo sumnjao u gostoprimstvo franjevaca u BiH”, kazao je fra Massimo Fusarelli, a potom je podijelio i svoje dojmove o Međugorju.

”Ovih dana u Međugorju mogao sam vidjeti, kao i prije kada sam posjetio Međugorje, molitvu u tišinu. Netko može misliti da može doći u jedno ovakvo mjesto i vidjeti nešto izvanjsko, a ono što me se posebno dojmilo je tišina, molitva u tišini i sabranost ljudi. Na poseban način su me se dojmile ispovijedi i euharistija, ali molitva u tišini me se posebno dojmila. I meni samom bilo je omogućeno imati neke trenutke u molitvi, tišini i sabranosti, a to mi je doista bilo potrebno”, kazao je fra Massimo Fusarelli, naglašavajući kako je ”nazočnost Djevice Marije je u srcu franjevačke duhovnosti”.

”Životopisac sv. Franje je rekao: ‘Ljubio je Majku Božju, što nam je dala brata, uzvišenoga Gospodina’. Dakle, sveti Franjo povezuje Mariju na jedan dubok način s Isusom. Kada sv. Franjo govori fratrima, klarisama… uvijek govori i povezuje Isusa i njegovu majku Mariju i kaže: ‘Slijedite siromaštvo i poniznost Isusa Krista i siromaštvo njegove Majke’.

Čim me je provincijal fra Miljenko pozvao, odmah sam rekao: ‘Da!’ Bio sam u ovoj zemlji prije 13 godina i želio sam se vratiti, prije svega da bih hodočastio ovdje u Međugorje i povjerio Djevici Mariji naš red i cijelu franjevačku obitelj

Siromaštvo sv. Franje je siromaštvo i poniznost Isusa i njegove Majke. Nije potrebno posebno govoriti o Bezgrešnom Začeću. Gospodin je oslobodio tu osobu svakoga grijeha od njezinog začeća da bi ostvario plan spasenja. To je jedna osoba potpuno otvorena Bogu. Zajedno s drugim marijanskim svetištima u svijetu, polazeći od Porcijunkule, u Međugorju gdje je nazočnost Marije posebna daje nam da se otvorimo i ponovno otkrijemo Marijinu nazočnost u vlastitom životu, na dubok i životan način da bi ponovno pronašli dah vjere, radost molitve i čini mi se da je to jedan od darova koje Gospodin daje u ovome mjestu”, kazao je fra Massimo Fusarelli, Generalni ministar Reda manje braće.

Kako je dočekao imenovanje? Žive li fratri danas karizmu svetoga Franje? Što mu znači Međugorje i koji je utjecaj ovoga mjesta na Crkvu i svijet? Koja je uloga fratara na ovim našim prostorima nekad i danas? Samo su neka od pitanja na koja je odgovarao fra Massimo Fusarelli. Govorio je i o redovničkim pozivima, o franjevačkoj prisutnosti u Bosni i Hercegovini, o FRAMI, o karizmi svetoga Franje u poslanju pape Franje, a odgovore na sva ova pitanja poslušajte u audiozapisu.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne