Fra Stanko Ćosić: Nismo svjesni koliku snagu posjedujemo molitvom

Večeras, drugog dana devetnice Kraljici Mira ususret 43. obljetnici Gospinih ukazanja u Međugorju je svetu misu predslavio nekadašnji župni vikar u Međugorju, a danas tajnik Hercegovačke franjevačke provincije i ogojitelj postulanata u Mostaru fra Stanko Ćosić uz koncelebraciju 49 svećenika.

Osvrćući se na misna čitanja i evanđelje govorio je o razornoj snazi zla u svijetu, čemu se suprotstavlja Isus, svojim životom i svojim riječima.

”Isus nikad nije čeznuo za tuđim stvarima. Tu se prepoznaje Božja karakteristika – ne čeznuti za onim što je tuđe. I On nije na zlo uzvraćao istom snagom ili osvetom nego je donio drugačije upute”, kazao je fra Stanko te upitao: Kako se u životu nositi s osvetoljubivošću? Kako se odnositi prema neprijateljima koji nam stalno čine zlo?

Ponudio je i Isusovu uputu na ovu pitanja, a ona glasi: Ne opirite se zlu! Iznio je fra Stanko primjedbu kako se u osveti jedna šteta nadoknađuje drugom štetom.

”Zbroj dviju šteta nije njihovo poništenje, nego umnažanje. Ako za svoje oko uništim oko svoga protivnika, onda svijet nije doživio pravdu, nego izgubio dva oka. Tako se zla množe. I zlo koje mi netko nanese i zlo kojim se štitim od daljnjeg zla je sudjelovanju u zlu koje se hrani s obje strane. Opiranje zlu zlim sredstvima zbraja zlo i sve sudionike stavlja pod vlast Zloga, koji stoji iza toga”, kazao je fra Stanko Ćosić, pojašnjavajući kako je Isus svoju snagu kojom je na zlo odgovarao s dobrim crpio iz odnosa s Ocem nebeskim te je i svoje slušatelje učio da čine isto tako.

”Nekima uspijeva ne opirati se zlu, ljubiti neprijatelje i moliti za svoje progonitelje, a kad se to među nama dogodi raste Božje Kraljevstvo na zemlji i Isusova riječ postaje živom i djelotvornom u svijetu, a Zli ima sve manje prostora za svoja lukavstva”, kazao je fra Stanko Ćosić, napominjući u ovoj devetnici ”dok i sami čeznemo za obraćenjem, čistoćom srca i molimo da nam Bog bude blizak, sjetimo se da je Gospa još u prošlom stoljeću kazala da naciju koja ratuje posvetimo njezinom Bezgrješnom Srcu i taj će se rat zaustaviti”.

”Vjerojatno nismo svjesni te snage koju nosimo kao dar od Boga u našim životima. Stoga i danas posvetimo obitelji, vlasti i nacije u kojima se ratuje Njezinom Bezgrješnom Srcu kako bi se zaustavio rat i nastao mir. Gospa nas uvijek iznova poziva na molitvu, jer nismo svjesni koliku snagu posjedujemo molitvom. Posjedujemo najveće blago, a često ga nismo svjesni. Molimo za osobno obraćenje kako bismo naučili biti poslušni dragom Bogu, učiti njegove zapovjedi i pokušati ih živjeti. Gospa je izabrala poslušnost i činila je volju Božju. Ona je izabrala poslušnost kao put njena života. Naš je Gospodin proveo tri sata u otkupljenju, tri dana do uskrsnuća, tri godine u poučavanju i trideset godina u poslušnosti. U poslušnosti kako bi buntovan, ponosan i u zlu neovisan svijet naučio vrijednost poslušnosti”, zaključio je svoju propovijed fra Stanko Ćosić, a nakon mise Gospin hvalospjev ‘Veliča’ predmolili su Marija Pavlović Lunetti i Ivan Dragićević.

Prije mise krunicu je predmolio fra Karlo Lovrić i župljani iz Vionice, pjevao je muški dio međugorskog župnog zbora. U preostalih sedam dana krunicu će predmoliti župljani iz Šurmanaca, Bijakovića i Međugorja, te članovi Majčinog sela, Franjevačkog svjetovnog reda Međugorje, Frame Međugorje, kao i volonteri iz humanitarne udruge Marijine ruke.

Jedan od onih koji su osjetili zlo na u svome životu, a na njega odgovorili dobrim je i kardinal Ernest Simoni, koji je podnio patnje, zatvor i torture komunističkog režima Envera Hoxhe u Albaniji. Večeras je i on bio u Međugorju, gdje je i ranije dolazio, obratio se okupljenim vjernicima, pozvao cijelo čovječanstvo na obraćenje, blagoslovio nazočne te na kraju izmolio Molitvu arkanđelu Mihaelu pape Leona XIII.

Papa Leon XIII. imao je viziju u kojoj je vidio sotonu koja se svim silama bori protiv Boga i njegovih sinova i kćeri. Vidio je veliki otpad od vjere i napad na Katoličku crkvu pa je stoga napisao molitvu sv. Mihaelu da nas brani protiv zlih sila.

Tekst: Velimir Begić
Foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne