Fra Svetozar Kraljević: Ako svi nismo svjedoci i vidioci, onda se ništa nije dogodilo

”Dragi hodočasnici, vi koji ste iz udaljenih mjesta pješice došli i vi koji ste tisuće kilometara letjeli ovdje dolazite istim putem kojim je išla Marija u susret rođakinji Elizabeti. Ovdje  čujemo pozdrav kojega izriču ove svete žene jedna drugoj. Ovdje osjećamo pozdrav još nerođenoga djeteta Ivana svome Gospodinu. Ovdje Ivan Krstitelj navješćuje onoga tko je veći od njega.

Danas se ovdje ponavlja onaj davni dan godine 1981. kada su djeca kazala da vide Gospu. Danas ovdje svi smo djeca, Božji vidioci, zagledani prema Božjim visinama,  prema svetoj Božjoj riječi, i svetoj euharistiji, i prema ispovjedaonici. Tražimo Božji mir. S ovoga mjesta lakše nam je prema nebu gledati. Božje stvari ovdje su nam bliže. Ovdje  smo spremniji čuti, vidjeti, primiti, nanovo započeti…”, kazao je na početku svoje propovijedi fra Svetozar Kraljević, nekad župni vikar u Međugorju, koji je danas na službi u župnog vikara i bolničkog kapelana u Mostaru.

On je u Međugorju posljednjeg dana Devetnice Kraljici Mira, 24. lipnja na uočnicu 43. obljetnice Gospinih ukazanja i na svetkovinu Rođenja sv. Ivana Krstitelja predslavio večernju svetu misu na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova pred tisućama župljana te domaćih i stranih hodočasnika i uz koncelebraciju 252 svećenika. Krunicu je od 18 sati predmolio fra Karlo Lovrić.

Fra Svetozar je govoreći o svecu kojeg danas slavimo kazao kako ”na prvi pogled izgleda da Ivan Krstitelj nije  završio misiju”.

”Zaustavili su ga. Očekivali bismo da će barem  sam Krist dovesti svoj zemaljski život do kraja na neki redoviti način. I Ivana i Krista Gospodina ljudi su zaustavili.

Isus nastavlja ondje gdje je Ivan stao. Kada god neko djelo činimo u ime Kristovo – Krist nastavlja naše djelo. Kada Gospodinu služimo onda On, Gospodin u nama čini svoja djela. Nije veliko ono što mi radimo. Veliko je ono što Bog u nama čini. Ivan se rodio da pripravi put, a ne da bude put.

Opasno je sve isplanirati. Kada sve isplaniramo tada gradimo svijet na svoju sliku, a ne na Božju. Velika je kušnja kada netko kaže: Sve ću učiniti i sve ću riješiti, i za sebe i za djecu. Ja ću biti taj. Neće njima biti kao meni. Sve ću obaviti i sve riješiti. Sve što treba – učinit ću.

Tu nema  prostora za Gospodina. Ništa ne ostavljamo njemu, da on nešto učini za nas. Čovjek sve preuzima na sebe, Gospodinu ništa ne ostavlja.

I tako čovjek negdje daleko ode. Tamo gdje je otišao drugačiji je život i drugačiji su zakoni. Najbliža crkva veoma je daleko”, kazao je fra Svetozar i naglasio kako je sveti Ivan sve predao Gospodinu i njemu služio

”Umire, nestaje. Isusu ostavlja sve. Isus čini sve ono što Ivan malen i nejak nije mogao”, kazao je fra Svetozar i poručio da kada ”Bogu daruješ srce, dušu i tijelo pa ako treba i život, onda kao i Ivanovo djelo i tvoje djelo Bog će nastaviti”.

”Dragi hodočasniče, ne znam tvoje ime, ali dragi Bog poznaje tvoje ime. Imenom te  zove i zato postojiš. Postojiš iz Njegova postojanja i tvoje ime dolazi iz njegova imena. Njih šestero male djece onoga dana, u Međugorju, nekako u ovo vrijeme,  godine 1981. na Podbrdu, u Bijakovićima, pozvani su biti svjedoci.

Danas želimo nadodati. Svi smo svjedoci i vidioci. Ako to nismo onda ništa se nije dogodilo. Božji  Duh izgovara tvoje ime. Imenom smo pozvani”, poručio je fra Svetozar Kraljević, pojašnjavajući a ako lutamo i ne znamo kamo idemo da je Milosrdni Otac davno za nas pripremio svečanu haljinu.

”Sumnjaš i pitaš je li Bog stvaran, je li Isus taj kome treba vjerovati? Znaš, Isus te čeka u ispovjedaonici: Na oltaru stol je pripremljen. Čuješ kako govori i ponavlja: Blagoslovljeni oni koji nisu vidjeli a vjeruju.

Danas ovdje u Međugorju postajemo prst Ivana Krstitelja okrenut prema Kristovu križu, prema vječnosti, prema spasenju…

Zahariji glas se vratio na dan kad je Ivan rođen. Sin se rodio i otac čudesne riječi progovorio. Na dan kad se Ivan rodio Međugorje je progovorilo na  proročanski način. Ovdje, Zahariji dat je dar govora. Ustvari, ovdje Zaharija si ti. Čovječe, u ovom hodočašću tebi je dat dar govora i danas ti si sveti Božji čovjek”, zaključio je fra Svetozar Kraljević svoju propovijed, koju možete polsušati u audiozapisu.

Nakon mise vidioci Ivan Dragičević i Marija Pavlović Lunetti zajedno su sa župljanima i hodočasnicima izmolili Marijin hvalospjev – Veliča, a zatim je započelo i zajedničko jednosatno klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom sakramentu koje će se nastaviti u tišini do 7 sati ujutro.

Sutra, 25. lipnja na na 43. obljetnicu Gospinih ukazanja svete mise na hrvatskom jeziku su u župnoj crkvi u 6, 7, 8, 9, 11 sati i središnja svečana sveta misa u 19 sati. Kao i svakog 25. u mjesecu, odmah nakon mise bit će zajedničko klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu, zatim se nastavlja u tišini do 7 ujutro.

Tekst: Velimir Begić
Foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne