Fra Zvonimir Pavičić: Drago nam je susresti se tolikim brojem hodočasnika

Posebni su ovo dani u župi Međugorje, koja danas proslavlja 43. godišnjicu Gospinih ukazanja. Brojni hodočasnici su ovdje s raznih strana svijeta, mnogi su od njih stigli pješice tijekom protekle noći i jutra, kako bi ispunili svoje zavjete Kraljici mira i zahvalili za udijeljene milosti. Fra Zvonimir Pavičić, međugorski župnik kazao je u prigodi 43. godišnjice Gospinih ukazanja u Međugorju da osjeća radost i zahvalu za sve ono što nam Gospodin daruje.

„Osim što smo mi svećenici uvijek malo i umorni u ove dane, zbog ispovijedanja i svega onoga što činimo, opet nam je drago i susresti se s tolikim ljudima, koji dolaze iz različitih mjesta pješice, koji hodočaste kroz čitavu noć, došli su iz Hrvatske, iz udaljenih krajeva, iz Bosne, tako da je uistinu lijepo ovdje sve vidjeti ih oko Marije“, kazao je fra Zvonimir koji je sudjelovao i ove godine u Hodnji mira od Humca do Međugorja.

„Ta Hodnja mira je organizirana i osmišljena da upravo bude vapaj za mirom i jedno pokorničko djelo koje će hodočasnici koji su u Međugorju učiniti kako bi Gospodina zamolili mir, njegov mir za čitav svijet. I evo 33 godine se nastavlja Hodnja mira. I zbog mnoštva ljudi koji dolaze, osobito iz istočnih zemalja, koji dolaze na tu Hodnju mira, vidimo da je mir itekako potreban današnjem svijetu, svjesni smo svih ratova i nemira koji se događaju. Ustrajemo u tim pokorničkim djelima kako bismo od Gospodina isprosili mir svakoj zemlji i svakom srcu.

Međugorje uistinu ima jednu snagu koja je jednostavna i tiha, koja nije nametljiva, nije, da tako kažem napadna. Međugorje jednostavno moli, iz dana u dan moli, i to prepoznaju vjernici, oni jednostavni vjernici koji dođu u Međugorje i osjete to molitveno ozračje i uče moliti ovdje u Međugorju i uče s Bogom graditi svoj život. Tek kad sam pošao malo po svijetu, u službi župnika, posjećivati hodočasnike u njihovim zemljama, onda sam vidio što zapravo Međugorje znači za njih, što Međugorje znači u svijetu. Mi nismo razvikani, nemamo neke pamflete, reklame, ali Međugorje kao mjesto molitve itekako privlači vjernike iz čitavog svijeta“, kazao je fra Zvonimir Pavičić, a cijeli razgovor polsušajte u audiozapisu.

Dragana Pavlović

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne