Hodočasnici iz Biograda more zamijenili Međugorjem

Nije mali broj hodočasnika koji baš vrijeme došašća izaberu za posjet Međugorju. Ovo posebno i milosno vrijeme isčekivanja privlači mnoge da dublje i snažnije promišljaju o vjeri, svojoj pripravi za Božić, kao i pozivu Kraljice Mira. Tako su ovo vrijeme za dolazak u mjesto mira i molitve izabrali i hrvatski hodočasnici iz Biograda na Moru koji se nalazi na obali Jadranskog mora u Zadarskoj županiji.

Susreli smo ih kod velikog kipa Uskrslog Isusa u pobožnosti Križnog puta kojeg su zajedno molili. Iako im je prosinačko sunce bilo naklonjeno, hladna hercegovačke bura podsjećala je da je zima tu. Iznenadili su se kad smo ih zamolili za zajedničku fotografiju, ali odmah dodali kako rado čitaju Glasnik Mira i slušaju program našeg radija kako bi ostali povezani s ovim mjestom.

Pričekali smo ih još koji trenutak da izmole zajedničku molitvu držeći se za ruke u krugu oko kipa Uskrslog, a onda su nam prišli Petar Strpić, Krešimir Lukačić i Mirjana Birkić.

Petar nam je kazao kako ostaju u Međugorju tri puna dana, a došla je skupina od 35 hodočasnika. Dodaje, kako bi vjerojatno došlo i više hodočasnika, ali ovog su se puta odlučili provesti tri dana u Međugorju, no, to nekima radne obveze nisu dopuštale da uzmu još jedan slobodan dan osim dana vikenda. ‘’Molili smo Križni put, a planiramo posjetiti i Marijine obroke u Međugorju. Ja sam prije 10 godina boravio u Africi i želja mi je da ovi hodočasnici čuju o nastanku Marijinih obroka’’, kazao nam je Petar, te dodao ‘’sudjelovat ćemo u molitvenom programu, nakon toga ćemo imali našu procesiju sa svijećama na prostoru oko crkve, a onda ćemo se uputiti prema Križu Kristovu gdje ćemo ostaviti naše svijeće. Idući dan ćemo cijelo jutro provesti na brdu Ukazanja i moliti krunicu. Svatko će izvući jednu Gospinu poruku o kojoj će razmatrati, a sudjelovat ćemo naravno i u molitvenom programu u crkvi’’, kazao je Petar o programu hodočašća.

Krešimir nam kaže kako je o cjelovitim dojmovima još rano govoriti, ali dodaje kako mu je ovo drugi dolazak u Međugorje. I to onaj pravi hodočasnički, jer je pri prvom hodočašću bio jako kratko, svega nekoliko sati u Međugorju. ‘’Uz Božju pomoć, nadam se i vjerujem kako će ovo sada biti puno bolje i da ću istinski moći doživjeti ovo hodočašće’’. Dodaje kako je svako hodočašće lijepo jer se osjeti mir, molitva, druženje i sve to zajedno stvara jedan poseban lijepi ugođaj.

‘’Od 1997. godine dolazim u Međugorje’’, kaže nam Mirjana, ‘’i svaki dolazak je nešto novo, ali prije svega mir. I uvijek se vratim doma ispunjena, smirena, ma vjerujte mi da bih se ovdje preselila’’, dodaje kroz osmjeh naša sugovornica. ‘’Majka Božja djeluje i to vidim u svojoj obitelji, dok je ja pratim, Ona mene čuva, jer sam prošla kroz mnoge kušnje i sve je to urodilo plodom, da ja prepoznajem da je Ona imala tu svoju veliku ulogu’’, posvjedočila je Mirjana.

U razgovoru nam je Petar kazao kako više od 25 godina dolazi u Međugorje, dva do tri puta godišnje. Osjeća se Gospinim sinom. Dodaje kako je rođen u marijanskom mjesecu, te da je Karmelski trećoredac, a to je kaže Gospin red. Ističe zahvalnost Gospi da ga je pozvala u taj red i da se njim kao takvim godinama služi.

Hodočasnici iz Biograda na Moru, Petar, Krešimir i Mirijana u razgovoru su nam otkrili još puno lijepih detalja, između ostaloga i zašto na čelu njihove skupine nose zastavu koja s jedne strane ima sliku Gospa, a s druge strane sliku Padra Pia i kako je to sve povezano s Međugorjem.

Detaljnije poslušajte u ponuđenom audio zapisu, a hodočasnicima zahvaljujemo na svjedočanstvu i želimo im puno blagoslova po zagovoru Kraljice Mira.

Tekst: Dragan Soldo
Foto: Mateo Ivanković

 

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne