Hodočasnici iz Portorika i Španjolske: Međugorje je poziv svijetu na mir!

Sredina je mjeseca rujna, a u Međugorju su i dalje brojni hodočasnici iz cijeloga svijeta. Na svim molitvenim mjestima u župi čuju se poznate marijanske pjesme, te tihi šapat brojnih molitvi hodočasnika koji su došli sa svih strana svijeta kako bi ovdje pronašli mir. U Međugorju su ovih dana hodočasnici iz Njemačke, Austrije, SAD-a, Irske, Engleske, Poljske, Češke, Francuske, Belgije, Slovačke, Rumunjske, Ukrajine, Italije, Španjolske, Kanade, Portorika, Meksika, Nikaragve, Kube, Čilea, te iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Šetajući pored kipa Uskrsloga Isusa susreli smo hodočasnike iz Latinske Amerike, fr. Juana Mariu de la Cruza iz Portorika, te Albu i Giovannia koji su podrijetlom iz Kolumbije, a koji trenutno žive u Španjolskoj. Svih troje prvi put su u Međugorju te su s nama podijelili svoje dojmove.

„Prvi put sam došao u Međugorje. Ovdje sam zbog Djevice Marije, ona je promijenila moj život, darovala mi je duhovni poziv. Kada sam imao 15 godina molio sam krunicu sa svojom majkom, ali tada nisam baš volio Mariju. No, prije dvije godine Marija je ušla u moj život, i to kao Majka! Za Međugorje sam prvi put saznao gledajući film „Marijina zemlja”, a kada sam ga pogledao prva reakcija je bila „O, moj Bože!”. Bilo je to ludo za mene jer taj film sam pogledao u vrijeme kada je promjena života za mene bila strana riječ. To je bilo za mene neobično. Kada sam to pogledao prije dvije godine, tada sam poželio doći u Međugorje, ali nisam došao. Tada sam krenuo u redovničku zajednicu i tadašnju svoju želju da putujem svijetom sam predao Bogu, rekao sam „Bože, Ti znaš da ja želim putovati svijetom, predajem ti tu svoju želju. Želim ići u sveta mjesta po svijetu, ali tu želju predajem tebi”. I evo sada, dvije godine nakon toga, Bog me je doveo ovdje, Majka me je dovela ovdje. Sad mi je ludo da sam ovdje u Međugorju i da sam mogao jučer biti na Brdu ukazanja. Bio sam gore pred Gospinim kipom i nisam mogao vjerovati da sam tu. Želio bih se vratiti opet u Međugorje. Sada krećem na duhovnu obnovu u Franjevački samostan Uznesenja Marijina na otoku Badija kod Korčule. Ali jednostavno – ne bih htio otići odavde”, kazao nam je fr. Juan Maria de la Cruz s velikim osmijehom na licu. Fr. Juan je jučer sa skupinom svećenika iz Latinske Amerike također posjetio i naše radijske prostorije, te više doznao o djelovanju naše Radiopostaje, kao i o važnosti Informativnog centra Mir Međugorje.

35 svećenika iz Latinske Amerike na hodočašću u Međugorju

Svoje dojmove s nama su također podijelili Alba i Giovanni, prijatelji fr. Juana.

„Međugorje za mene znači mir, mjesto gdje sam osjetila jedan veliki mir, mjesto gdje mogu odmoriti svoju dušu. Gospa u mom životu znači sve, ona je Majka koja nas vodi svome Sinu. Međugorje je poziv svijetu na mir. Majka Marija nas ovdje poziva na mir, da imamo mir u nama i mir u svijetu”, kazala je Alba, a nakon nje svoje dojmove o prvom dolasku u Međugorje ukratko je kazao i Giovanni.

„Međugorje je jedno prelijepo mjesto, došao sam ovdje pronaći promjenu u svom životu, jer želim promijeniti svoj život. Pronašao sam ovdje nadu i vjerujem da će mi Gospa pomoći u toj promjeni”, kazao je Giovanni.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne