Molitvena zajednica ‘Kraljica Mira’ iz Rijeke na hodočašću u Međugorju

Tisuće hodočasnika iz 30-ak zemalja svijeta sudjelovalo na proslavi 41. obljentice ukazanja u Međugorju, a među njima i članovi Molitvene zajednice “Kraljica Mira” iz Rijeke koji su s nama podijelili svoje dojmove o hodočašću u ovo mjesto molitve i mira. Molitvenu zajednicu, kao i samo hodočašće, predstavila nam je njihova voditeljica Ljiljana Golić.

„Mi kontinuirano djelujemo od 8. siječnja 2005. godine i dolazimo uvijek ovako u grupi za godišnjicu ukazanja. To nam je jedna velika radost i ove godine smo jedva dočekali da dođemo Majci jer i ona svoju djecu isto čeka raširenih ruku. Nismo mogli izdržati vrijeme da prođe do lipnja. Presretni smo što smo tu. U grupi nas je 47 i ostajemo do nedjelje, a popodne se vraćamo kući, taj dan idemo u Šurmance, te u povratku kod Benediktinki u Zadru. Imamo ispunjen program, posjetit ćemo brda, Majčino selo, Cenacolo, upoznat ćemo se o životu fra Slavka Barbarića, idemo i u zajednicu „Milosrdni Otac”, kazala je Ljiljana koja nadodaje kako su joj Majka i Međugorje u životu sve, te da osjeća Majčinsku prisutnost u svom životu.

„Ovo mi je jedanaesto hodočašće, iako je bila stanka zadnje dvije godine. Zahvalna sam Gospi do bola. U ponedjeljak sam ozlijedila nogu, lijevo koljeno, mislila sam da nema šanse da idem u Međugorju. Mlađeg unuka godinama pokušavam nagovoriti da ide sa mnom, a on bi znao reći „Što bih ja tamo radio, meni bi bilo dosadno”, no što se dogodilo? U ponedjeljak sam ozlijedila koljeno, u utorak je njemu završila škola i on mene zove s pitanjem „Bako, što se tamo radi?”, ja sam mu ukratko objasnila, a on govori da mu je tako rekla i mama i da je i mama bila u Međugorju. Nakon par minuta on mi je tako srdačno rekao „Baka, ja idem s tobom”… Moj unuk je presretan, on jedva čeka da se ispovijedi, jedva čeka pričest, jedva čeka Križevac sutra! Ja sam jedna najsretnija žena na svijetu”, govori nam sa suzom u oku Anđelka Fiorentin s otoka Krka, koja naglašava da ju je gubitak sina prije 11 godina potaknuo na dolazak u Međugorje gdje je dobila snagu da sa svojim križem ide naprijed kroz život.

„Trenutačno imam prekretnicu u životu, moja zemaljska majka je umrla, ali Kraljica Mira je rekla da je Ona moja Majka i da me ona sada čuva. Zaljubljena sam u Međugorje i u Mariju. Tu skupljam snagu da bih drugima mogla donijeti Isusa i Mariju. Da i oni upoznaju njih”, kazala nam je Gordana Gračanin iz Rijeke, koja sama tvrdi da je prije 10 godina bila onaj tip osobe koji pljuje po Crkvi i svećenicima, ali je sada druga priča.

„Ovdje kada dođem osjećam neki mir, jako mi je dojmljivo, opušten sam i zbilja mi je lijepo ovdje”, na kraju kratko nam se obratio i Dragan Brozović iz Ogulina koji je do sada u Međugorju bio dvadesetak puta.

Cijeli razgovor s hodočasnicima iz Molitvene zajednice „Kraljica Mira” iz Rijeke poslušajte u audiozapisu.

Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne