Nadbiskup Aldo Cavalli o Mladifestu: Cilj mladih s krunicom u ruci je susresti Isusa

U Međugorskim minutama Radiopostaje Mir Međugorje gostovao je apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskup Aldo Cavalli. Mons. Cavali sudjelovao je na zasjedanju Biskupske konferencije BiH, što je bila jedna od tema razgovara, a govorio je i o skorim događajima u Međugorju proslavi zaštitnika župe Međugorje svetog Jakova, trećem Svjetskom danu djedova, baka i starijih osoba koji će se obilježiti u Međugorju 23. srpnja, 34. Festivalu mladih koji počinje tri dana kasnije…

Vratili ste se sa zasjedanja Biskupske konferencije, kakvi su dojmovi iz Banje Luke, što ste biskupima govorili o Međugorju?

Ja uvijek sudjelujem na sjednicama Biskupske konferencije, na njihovim sastancima i sudjelujem sa zadovoljstvom. Susrećem biskupe Biskupske konferencije BiH i neke druge koji dolaze iz drugih krajeva, koji su povezani s Bosnom i Hercegovinom.

Moja nazočnost je karakteristična i ne odnosi se toliko na pitanja vezana za Bosnu i Hercegovinu, tamo su biskupi i apostolski nuncij.  Moja nazočnost se odnosi na župu Međugorje, za koju sam ovlašten od Svetoga Oca. Biskupima sam predstavio župu, aktivnosti koje se ovdje odvijaju, programe za budućnost i na poseban način kakva je nazočnost Međugorja i na lokalnoj i na međunarodnoj razini.

Sa zasjedanja Biskupske konferencije BiH FOTO: KTA BK BiH

U zadnje vrijeme smo imali pozive iz različitih dijelova svijeta. Imao sam poziv od kardinala iz Barcelone, jer u Barceloni se utemeljio međugorski centar, koji se odnosi na Španjolsku i cijelu Latinsku Ameriku. S fra Marinkom Šakotom sam sudjelovao na molitvenom susretu u Fatimi, to je susret Međugorskih molitvenih skupina iz cijelog Portugala. Fra Zvonimir Pavičić je bio pozvan od biskupa u Irskoj i sudjelovao je na različitim susretima, a fra Boris Barun je s fra Marinkom sudjelovao u Parizu na susretu mladih.

Predstavio sam im djelatnost župnika i kapelana u Međugorju, kako svi zajedno, uz pomoć svećenika i drugih franjevaca koji dolaze iz drugih župa, radimo i pratimo skupine hodočasnika koje dolaze ovdje u Međugorje.

Predstavio sam biskupima i posljednji događaj, a to je Međunarodna duhovna obnova za svećenike. Došlo ih je oko 280 iz više zemalja svijeta. S velikim užitkom su sudjelovali na toj duhovnoj obnovi, zbog duhovnog ambijenta koji je bio tu. Uživali su u odlascima na Brdo ukazanja i Križevac vrlo rano ujutro, moleći, moleći, moleći…

Voditelj duhovnih vježbi je bio izvrstan. Duhovni ambijent je jako dobar i svećenici su se jako lijepo osjećali u Međugorju.

U Devetnici smo kojom se međugorska župa priprema za proslavu svoga nebeskog zaštitnika svetog Jakova. Na sam blagdan sv. Jakova Vi ćete predslaviti svetu misu u Gaju. Sveti Jakov apostol zaštitnik je hodočasnika, a župljani Međugorju veći dio godine kao i pastoralno osoblje u župi brinu se o brojnim hodočasnicima u Međugorju. Ovaj blagdan i ova devetnica vrijeme kada se Međugorčani mogu više posvetiti sebi i svom duhovnom životu. Koliko ste upoznali župu i ljude od kada ste ovdje i kakav su dojam Međugorčani ostavili na vas?

Blagdan svetog Jakova je vrlo važan blagdan jer očituje identitet cijele župe i to oko jednog velikog apostola koji je dao život za Gospodina i zaštitnike ove župe. I to je važno za identitet župe i vrlo je važno zbog načina na koji župnik, kapelani i druga braća franjevci prate župu, prate mlade s mnogo pozornosti u Franjevačkoj mladeži, prate stare, bolesne… Jedan franjevac obilazi jednom mjesečinu sve te bolesne a češće prema potrebi. U došašću od pet i pol do sedam sati ujutro je vrijeme potpuno posvećeno župljanima, dobro pripremljenom misom i ispovijedima.

župljani jako puno sudjeluju liturgiji. I sve to je jedna velika organizacija i molitva. I to daje temelj obiteljima koje mole zajedno, imaju brojnu djecu, ali to je i rasadište duhovnih zvanja. Zaštitnik župe je pokazatelj identiteta samih župljana.

Prate mlade koji se pripremaju za Prvu svetu pričest i krizmu, imaju mnoge druge projekte tijekom godine preko kojih prate župu. Župa se prati i župljani jako puno sudjeluju liturgiji. I sve to je jedna velika organizacija i molitva. I to daje temelj obiteljima koje mole zajedno, imaju brojnu djecu, ali to je i rasadište duhovnih zvanja. Zaštitnik župe je pokazatelj identiteta samih župljana.

U nedjelju 23. srpnja proslavit će se 3. Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba. Tema koju je izabrao Sveti Otac glasi „Od koljena do koljena dobrota je njegova“ (Lk 1, 50). U prigodi toga Dana Sveti Otac predsjedat će euharistijskim bogoslužjem u Bazilici svetoga Petra te je pozvao župe, biskupije, udruge i crkvene zajednice iz cijeloga svijeta da taj Dan proslave u vlastitom pastoralnom okruženju. Međugorje se odazvalo pozivu pape Franje i proslavit će ovaj dan? Župnik fra Zvonimir Pavičić slavit će misu, a Vi ćete održati katehezu. Što nam možete reći o tome?

Papi je jako stalo pokazati Crkvi da bude cjelovita. Tema koja je odabrana za ovaj svjetski dan, ‘Od koljena do koljena dobrota je njegova’, želi nam reći da Bog prati svaki naraštaj. Poruka za ovu temu predstavlja Djevicu Mariju koja ide u pohod staroj Elizabeti. Tema Međunarodnog Svjetskog dana mladih govori isto, ‘Marija pohiti u gorje’. Mladi, stari, ljudi srednje dobi, svi trebaju sudjelovati u crkvi.

Stari, mladi, odrasli, svećenici, biskupi, laici, kardinali, Sveti Otac… svi zajedno moramo hodati putem Duha Svetoga u ovome svijetu.

Jedni i drugi dio su crkvenog zajedništva i jedni i drugi svi zajedno trebamo hodati putem providnosti, a providnost se dariva svoj Crkvi. I to sve je vezano za veliku inicijativu koju je Papa pokrenuo ove i iduće godine, a to je sinodalni put Crkve. 353 člana različitih profila Crkve su ujedinjeni u toj Sinodi. Kardinali, biskupi, stručnjaci, laici, muškarci, žene u Duhu Svetom i s Duhom Svetim trebaju pomoći cijelu Crkvu da vide jednu vrlo važnu stvar – kakva Crkva danas treba biti? Kada se nalazi u mnoštvu problema na koje treba odgovoriti, nalazi se u kompleksnim situacijama i odlukama koje treba donijeti. Stari, mladi, odrasli, svećenici, biskupi, laici, kardinali, Sveti Otac… svi zajedno moramo hodati tim putem, a to je put Duha Svetoga u ovome svijetu.

Papa Franjo kazao je kako je ”lijepo što su ove godine proslava Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba te Svjetski dan mladih kalendarski tako blizu”. U Međugorju su još bliže. Praktično odmah nakon Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba počinje Festival mladih. Imaju li mladi danas strpljenja slušati starije, svoje bake, djedove i njihove priče? I sam papa Franjo naglašava važnost druženja mladih sa starijima u svojoj poruci. Vidi li se to u Međugorju?

Mladi nas rado slušaju. Iako sam star, nas stare rado slušaju ako imamo prijedloge, ako nismo sitničavi, ako imamo inovacije i ne samo da se sjećamo stvari iz prošlosti, ako znamo razumjeti duboke promjene u svijetu i pozvati mlade da budu u tim promjenama.

Marija Dugandžić, Velimir Begić, nadbiskup Aldo Cavalli i u režiji Mario Komadina FOTO: Mateo Ivanković

Ako mi stari postanemo mudri, mladi nas rado slušaju i ne samo da nas rado slušaju, oni traže od starih mudrost da bi mogli živjeti dobro u ovome svijetu na jedan novi način, potpuno novi način jer svijet se mijenja u različitim epohama. Evo to je duboko jedinstvo starih i mladih, prenosi im se milosrđe i mudrost. Pobožnost im se treba prenositi.

Nakon blagdana sv. Jakova, zaštitnika župe počinje i Festival mladih, duhovna obnova koja okuplja mlade iz cijeloga svijeta. Što nam možete reći o Mladifestu čije je ovogodišnje geslo „Evo majke moje i braće moje!” (Mt 12, 49)?

Prošle godine sam sudjelovao na Festivalu mladih, sudjelovao sam rado, vidio sam da su mladi koji su ovdje bili jako brojni iz 70 različitih zemalja sudjelovali na festivalu na jedan dubok način. Nije to bio samo jedan susret. Ono što sam primijetio bio je zaista i jedan vjerodostojni duhovni susret, duhovna obnova od pet dana.

Mladi su sudjelovali sa zauzetošću, svi zajedno sudjelovali su na jedan dubok način i sudjelovali su s užitkom. Bilo je važnih trenutaka prošle godine, bez sumnje to je slavljenje svete mise, klanjanje, ispovijed, molitva krunice i pohod brdima u molitvi na tzv. Brdo ukazanja i na Križevac, gdje je križ Isusa raspetoga.

Tema ove godine je dobro odabrana ‘Evo majke moje i braće moje!’ Papa jako inzistira na projektu života, želi da se izvrši volja Božja, a to znači razlučiti, razlučiti u vlastitom životu što je to što Gospodin želi u mome životu, ući u to razlučivanje s Isusom Kristom i vratiti se svijetu puni želje, volje, kreativnosti, rasta… To znači činiti volju Božju, razlučivati u Duhu Svetom s Gospodinom Isusom koji je Božji projekt za moj život, ostvariti taj projekt na kreativan i dubok način i u tom projektu, u Božjem planu rasti i rasti, razvijajući sve kvalitete i talente koje su Gospodin, a i priroda stavili u nas.

Prošlogodišnji Mladifest bio je prvi na kojem ste sudjelovali. Kakvi su Vaši dojmovi, ali i dojmovi brojnih gostiju, biskupa i svećenika koji su sudjelovali na njemu?

Sudjelovalo je oko 600 svećenika, došli su i neki biskupi, došao je kardinal iz Barcelone koji bio jako dirnut sudjelovanjem mladih, brojnih mladih, mladih punih oduševljenja, volje, uživanja u sudjelovanju u liturgiji, uživanja u molitvi… To je bilo jako pozitivno.

Sve se jako dobro odabralo. Kateheze, svjedočanstva, pjesme, zbor, sve je bilo jako dobro odabrano, sveta misa, klanjanje, sve je to bilo na jedan posve normalan način kao u svim drugim župama, ali vrlo kvalitetno. Bila je očita nazočnost Djevice Marije.

Mladi s krunicom u ruci, mladi koji su se penjali na tzv. Brdo ukazanja zajedno s Djevicom Marijom, a sve to ima krajnji cilj – susresti Gospodina Isusa.

Uz ove događaje o kojima smo govorili, a koji su u drugoj polovici srpnja, u Međugorju je početkom srpnja održana i Međunarodna duhovna obnova za svećenike. Uistinu je kroz ovaj mjesec bogat program u Međugorju. Uspijevate li sve stići? Jeste li umorni?

Vidite, ovdje ima jedna ekipa koja radi jako dobro. Župnik, kapelani, stariji svećenici, tu sam i ja i svi radimo zajedno. Tako da je odgovornost podijeljena na različite osobe, a  osobe su vrlo raspoložive pomoći jedna drugima i to stvara jedan tim ljudi koji je vrlo zanimljiv i dobro sačinjen, na način da se mogu učiniti mnoge stvari jako dobro, ali trebamo ih činiti zajedno i činimo ih.

Ono što je važno u našem rasporedu je vrijeme za molitvu i vrijeme za učenje. To su dvije temeljne stvari da bi mogli dotaknuti i duhovnu i intelektualnu stranu, da sve ono što činimo, činimo na najbolji mogući način, na najkvalitetniji način.

Hvala vam puno na izdvojenom vremenu i dolasku u studio Radiopostaje Mir Međugorje.

Hvala, hvala vam što ste me pozvali. Hvala svima vama i želim uspješan rad Radiopostaji Mir Međugorje.

Velimir Begić

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne