Nadbiskup Aldo Cavalli o odnosu trojice papa i Međugorja

U Međugorju je u subotu, 19. listopada predstavljen zbornik znanstvenih radova ”Međugorje kao doprinos novoj evangelizaciji”. U ovom zborniku u izdanju Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Informativnog centra Mir Međugorje  objavljen je 21 rad s XIV. Nacionalnoga mariološko-marijanskoga kongresa koji je u Međugorju održan od 7. do 9. listopada 2022, a uredila ga je s. Nedjeljka Valerija Kovač. Svima koji su organizirali ovaj kongres i objavili svoje znanstvene radove zahvalio je apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskup Aldo Cavalli, koji je kazao kako su i na kongresu i u ovom zborniku jako dobro objašnjene temeljne točke nove evangelizacije.

Govoreći, potom, o Međugorju kao centru nove evangelizacije kazao je kako su sve pape prema ovome mjestu pokazale veliko zanimanje.

 

FOTO: KTA BK BiH
FOTO: KTA BK BiH

”Mi znamo da je sveti Ivan Pavao II. želio doći ovdje i posjetiti ovo mjesto koje je  jako poštivao, ali nije mogao. Papa Benedikt XVI. je s kardinalom Ruinijem učinio  istraživanje koje je bilo temeljno za pastoralnu promjenu u ovome mjestu. A ovaj papa, papa Franjo je učinio Međugorje međunarodnim središtem duhovnosti, s tri vrlo precizne točke:

Prva: kada je  prije pet godina rekao svim svećenicima i biskupima: pratite, pratite i pratite vaše vjernike u Međugorje. Druga točka: kada je uzeo cijeli pastoral ove župe i pravno je stavio je pod svoju izravnu kontrolu i svoju izravnu pastoralnu skrb. I želeći dati župi jednu tako veliku važnost, tako veliku, da je postavio, stvar jedinstvenu u svijetu, jednog biskupa, sa svom jurisdikcijom jednog dijecezanskog biskupa, samo za ovu župu.

I treća točka, što je učinio prije nekoliko tjedana, govoreći cijelome svijetu taj nihil obstat, što znači jednu vrlo važnu stvar: prijevod nihil obstat znači nema ništa protivno, ali zapravo želi ukratko reći idite, idite, idite u Međugorje, jer je to mjesto duboke duhovnosti i vjere koje vrijedi za cijeli svijet. Sada moramo, Međugorje koje se nalazi u jednom međunarodnom okviru, ne samo održavati nego  i razvijati surađujući, surađujući što je bolje moguće s milošću, jer je veličina ovoga mjesta milost koja dolazi od Duha svetoga. Zbog toga želim još jednom zahvaliti svima onima koji su organizirali ovaj Kongres i na kraju su sva ta djela s kongresa sabrali u Zbornik da bi pomogli svima surađivati s ovom milošću za cijeli svijet”, zaključio je nadbiskup Cavalli, govoreći na predstavljanju zbornika znanstvenih radova ”Međugorje kao doprinos novoj evangelizaciji”.

Velimir Begić

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne