Nadbiskup Aldo Cavalli: Po milosti nas Bog ovdje istinski susreće

Na 14. Mariološko-marijanskom nacionalnom kongresu na temu “Međugorje kao doprinos novoj evangelizaciji”, koji organizira Hrvatski mariološki institut Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Papinska međunarodna marijanska akademija PAMI i župa sv. Jakova Međugorje danas su održana izlaganja o brojnim temama, a nazivi radova koji su izloženi na Kongresu bili su: Međugorje – doprinos novoj evangelizaciji u Crkvi otvorenoj sinodalnosti, Pape i Međugorje, Marijanska svetišta kao locus theologicus, Povijesno-spasenjski kairos međugorskih ukazanja, Značenje i kriteriji prosuđivanja marijanskih ukazanja u postteološkom vremenu, Ukazanja u Međugorju u kontekstu drugih marijanskih ukazanja u 20. stoljeću, Fra Slavko Barbarić i Crkva prema Gospinim porukama, Mogućnosti kršćanskoga svjedočenja prema fra Slavku Barbariću, Međugorski fenomen u biskupskoj službi poučavanja mons. Ratka Perića, Mons. Frane Franić i ukazanja u Međugorju, René Laurentin: Međugorske poruke kao odjek evanđelja, Fenomen međugorskih ukazanja Bogorodice u ostavštini T. J. Šagi-Bunića.

Nakon završetka izlaganja prvog dana Kongresa, sudionici su sa župljanima i hodočasnicima sudjelovali na večernjem molitvenom programu, a svetu misu uz koncelebraciju sisačkog biskupa mons. Vlade Košića, međugorskog župnika fra Zvonimira Pavičića te još 65 svećenika, na blagdan Blažene Djevice Marije od Krunice, predslavio je apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskup Aldo Cavalli.

U svojoj homiliji nadbiskup Cavalli kazao je kako je ”Bog, koji je Ljubav, pogledao našu bijedu i, u svojoj velikoj ljubavi, htío ju je uzeti na sebe”.

”Kako bi ostvario ovaj naum, postao je jedan od nas: izabrao je jedno neznatno selo, nikad cítirano u Starom Zavjetu, na sjeveru Galileje, daleko od Jeruzalema – Nazaret. Izabrao je jednu djevicu iz Nazareta, imenom Marija, jednostavnu i čístu, koja je bila zaručena s mladićem koji se zvao Josip”, kazao je mons. Cavalli, a onda usporedio tadašnju neznatnost Nazareta s neznatnošću i jednostavnošću Međugorja prije četiri desetljeća.

”Ovdje u Međugorju, žívimo u mjestu koje je bilo jednostavno i neznatno: Bog je, po milosti, izabrao ovo mjesto kako bi dao Svoju milost onome koji dođe odgovarajući vjerom na Gospodinov poziv. Ovdje u Međugorju, u íme Gospodnje, slavi se liturgija koja se slavi u svakoj župi: Euharístija, ispovijed, Euharistijsko klanjanje, krunica. Još se, moleći, posjećuju i Podbrdo i brdo Križevac. Sve se slavi s jednostavnošću i kvalitetom: po milosti nas Bog ovdje istinski susreće i mi Ga susrećemo – i obraćamo se. Žíveći i noseći ovu Božju milost u nama, mi dajemo svoj doprinos novoj evangelizaciji”, kazao je nadbiskup Cavalli, koji je izrazio dobrodošlicu  Međunarodnoj pontifikalnoj mariološkoj akademiji te im se zahvalio što su ”odabrali ovo mjesto mílosti kako bi slavili četrnaesti Međunarodni mariološki kongres”.

”Bog Otac, ízvor ljubavi, blagoslovio ovaj Kongres; Gospodin Isus, ízvor mílosti, učínio ga žívim i važnim; Duh Sveti svojim darovima učínio ga kreativnim i djelotvornim. U svemu, pratila nas Djevica Marija, kao što je čínila s Isusom i apostolima”, zaključio je nadbiskup Cavalli, a program se na kongresu nastavlaj sutra izlaganjima, dok će večernju svetu misu predslaviti mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić, a kompletan program 14. Mariološko-marijanskog nacionalnog kongresa ‘Međugorje kao doprinos novoj evangelizaciji’, koji završava u nedjelju, dostupan je OVDJE.

Tekst: Velimir Begić
Foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne