Nadbiskup Cavalli predslavio misu zadušnicu za nadbiskupa Hosera

Danas (13. kolovoza) je druga obljetnica smrti nadbiskupa Henryka Hosera prvog apostolskog vizitatora s posebnom ulogom za župu Međugorju.

”Kao zahvalu Gospodinu za njegov život i djelovanje ovdje u Međugorju spominjemo ga se u ovoj euharistiji”, kazao je na početku mise zadušnice za mons. Hosera međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić.

Misu zadušnicu za svoga prethodnika predslavio je sadašnji apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskup Aldo Cavalli kojemu su koncelebrirali međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić i vrhovni poglavar palotinaca, reda kojem je pripadao i mons. Hoser, otac Zenon Hanas te još 64 svećenika.

”Vjerujem u općinstvo svetih”, kazao je na početku svoje homilije nadbiskup Cavalli, a onda i objasnio što je to općinstvo svetih.

”Oni koji su umrli su sveci, jer su sjedinjeni sa Svecem, Isusom, pravim i jedinim svecem. Mi u slavlju svete mise postajemo sveci sjedinjujući se s Isusom, pravim i jedinim svecem.

Mi i oni smo, u euharistiji, sjedinjeni u jedinom Gospodinu, Isusu. Ovo je općinstvo svetih.

Zato se danas sjedinjujemo u Isusu s biskupom Hoserom, mojim prethodnikom, koji živi u Gospodinu Isusu. Ovdje mi molimo za njega i on moli za nas. Mi smo u zajedništvu u Isusu općinstvo svetih”, kazao je nadbiskup Cavalli, a u svojoj propovijedi govorio je i o misnim čitanjima, posebno se osvrnuvši na današnji evanđeoski ulomak u kojem je Isus pružio ruku prema Petru koji je tonuo u jezeru, zgrabio ga i rekao mu: ”Malovjerni, zašto si posumnjao?” te pojasnio kako vjera znači imati sigurnost.

”Vjera znači imati sigurnost da me Gospodin Isus uvijek spašava jer me voli. Vjera znači imati sigurnost da me Isus nikada ne napušta. Vjera znači imati sigurnost da Gospodin vidi moj život u perspektivi. Vjera znači imati sigurnost da me Isus ispunio darovima, talentima. Vjera znači imati sigurnost da Isus želi da razvijam darove koje mi je dao. Vjera znači sigurnost da je zajednica u kojoj živim Njegova Crkva, koju On voli i koju ja moram voljeti”, kazao ej nadbiskup Cavalli te još jednom upitao: ”Malovjerni, zašto si sumnjao?”. Zaključujući svoju homiliju nadbiskup Cavalli kazao je kako je sveti Pavao sve to sažeo u tri rečenice: ”Spasenje je po milosti. Oproštenje grijeha je samo po vjeri u Isusa. Božji sud je prema djelima koja činimo.”

Tekst: Velimir Begić
Foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne