Počela duhovna obnova za svećenike u Međugorju

U Međugorju je počela duhovna obnova za svećenike. Ova duhovna obnova održava se 27. put, a ove godine tema je „Marija je uistinu izabrala bolji dio…“ (Lk 10, 42).

Predavač na ovoj duhovnoj obnovi je fra Ante Vučković koji je, uz koncelebraciju 170 svećenika, i predslavio svetu misu prvog dana duhovne obnove koja će trajati do petka.

U svojoj propovijedi, osvrćući se evanđeoski ulomak iz Matejevog evanđelja u kojem Isus zapovijeda da se prijeđe prijeko, kazao je kako je prikladan za prvi dan ove duhovne obnove, govorio je kako trebaju izići iz izoliranosti i stvarati zajedništvo, da pokažemo duboko povjerenje prema Njegovoj riječi, da naučimo služiti drugima…

Za zapovijed ‘prijeći prijeko’ fra Ante Vučković kazao je kako je treba razumjeti kao zapovijed da iz grešnog života prijeđemo u slobodan život te da je Međugorje privilegirano mjesto gdje veliki dio ljudi puno lakše sluša tu Božju zapovijed da prijeđu prijeko.

”Mi smo pozvani prijeći prijeko. Kako to planiramo? S kojim snagama? Na koji način. Neminovno je da ćemo svi jednom prijeći prijeko. Na koji način? Možemo se uvijek pitati: Kako stvari stoje s mojim životom? Jesam li se izolirao od drugih ili sam iz blizine s Njim naučio stvarati zajedništvo? Jesam li ja još uvijek stranac u odnosu prema Njemu, ne razumijevajući ni Njegove riječi, ni Njegove geste… kao da je to netko dalek koji govori nepoznatim jezikom, ili sam u sebi otvorio mogućnost povjerenja u Njegovu riječ pa makar je i nisam razumio iz prve? Jesam li naučio kad pogledam cijeli svoj život služiti drugima?”, pitanja su koja je postavio fra Ante Vučković u svojoj propovijedi te ih nazvao krupnim pitanjima te rekao je na njih potrebno odgovoriti i kako za njih treba imati vremena.

”Međugorje je vrlo specifično mjesto koje nam i kao zajednici, i kao pojedincima dopušta da imamo vremena za krupna pitanja i da onda kad krenemo iz njega, prijeđemo prijeko sa sviješću da smo našli odgovore kako se Njegovom snagom može prijeći prijeko”, zaključio je fra Ante Vučković, a njegovu propovijed možete poslušati u audiozapisu.

Uz sudjelovanje na večernjem molitvenom programu i predavanja, sudionici ove duhovne obnove imat će i molit će i krunicu na Brdu ukazanja, put križa na Križevcu, a sudjelovat će i na klanjanju, a posljednjeg dana obići će i grob fra Slavka Barbarića, koji je utemeljio ovu duhovnu obnovu.

Na duhovnoj obnovi sudjeluju 203 svećenika iz 36 zemalja: Italije, Rumunjske, Brazila, Albanije, Austrije, Kameruna, Burkine Faso, SAD-a, Malawija, Engleske, Indije, Irske, Španjolske, Kolumbije, Mađarske, Gvatemale, Meksika, Njemačke, Švicarske, Hrvatske, Slovenije. Bosne i Hercegovine, Srbije, Ukrajine, Litve, Moldavije, Izraela, Grčke, Latvije, Poljske, Slovačke, Koreje, Belgije, Argentine, Urugvaja i Francuske.

Velimir Begić

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne