Počeo XIII. Iberoamerički kongres Kraljice mira u Kostariki

Kostarika, smještena u južnom dijelu Srednje Amerike, ima obale na dva oceana, Atlantski i Tihi. Ova tropska zemlja ima oko 200 vulkana, od kojih nekoliko pokazuje bilo kakve znakove aktivnosti i ključni su za spektakularnu raznolikost prirodnog krajolika Kostarike. To je zemlja bez vojske od 1948. godine i ima oko 5 milijuna stanovnika, od čega je 50 posto katolika, a 20 posto evangelika.

Od 1824. zaštitnica Kostarike je Gospa od Anđela i njezin kip nalazi se u bazilici biskupije Cartago. Na tom je mjestu, na stijeni, 2. kolovoza 1635. siromašna djevojka pronašla mali Gospin kip od 20 centimetara kojoj su se ubrzo pripisivala brojna čudesa. Procjenjuje se da godišnje do Bazilike hodočasti oko dva milijuna ljudi. U ovom trenutku vrijedi se prisjetiti riječi dragog pape Benedikta XVI. u pismu upućenom Kostarikancima za završetak marijanske jubilarne godine 2011. i za blagdan Gospe od Anđela: “Ova marijanska pobožnost je sveti znak kršćanske religije i vjere u Latinskoj Americi.”

Ova zemlja izabrana je za domaćina XIII. Iberoameričkog kongresa Kraljice mira. S ukupno 260 sudionika uživo te još više od 150 u virtualnim putem, a kongres se održava pod motom: “Gospodin obećava mir onima koji mu se svim srcem vrate” (Ps. 85,9).

Ceremonijom otvaranja sa zastavama 27 zemalja sudionica susret je otvoren, uslijedila je molitva krunice, nakon čega je uslijedilo euharistijsko slavlje. Svetu misu predvodio je biskup Daniel Blanco Méndez, pomoćni biskup nadbiskupije San José.

Uzimajući Djevicu Mariju kao primjer poniznosti, u homiliji je rekao: „U korizmi se podsjećamo na važnost puta obraćenja da Uskrs proslavimo na primjeren i plodonosniji način. No, na putu obraćenja nužna je krepost poniznosti. Odnosno, ta spoznaja da smo ograničeni i da nam treba samo Bog”.

“Primjer poniznog života, stavljenog u službu Božju, bez želje za veličinom, je Blažena Djevica Marija koja nas uvijek uči tom putu poniznosti, od prvoga trenutka kada se susreće s anđelom: ‘Evo službenice Gospodnje’. Neka i ovaj primjer Marijine poniznosti omogući svima nama da ovu korizmu živimo na autentičnom putu obraćenja, služeći Bogu i braći.

Na kraju mise Monserrat Hidalgo, koordinatorica za Kostariku, u ime svih sudionika kongresa darovala mu je mali kip Kraljice mira, na što je biskup zahvalio s nadom kako će Kongres dati puno plodova i sudionicima i zemljama iz kojih dolaze.

Na kraju prvog dana sudionicima je pater Diego González govorio o Međugorju i Gospinim porukama te tumačio ulomke iz Biblije koji govore o Duhu Svetom.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne