Podsjetnik na događanja s 33. Mladifesta

„Učite od mene i naći ćete mir“, bilo je geslo ovogodišnjeg 33. Mladifesta, koji se od 1. do 6. kolovoza održao u Međugorju. I ove godine, 3. put zaredom, svoju poruku mladima je uputio papa Franju, koji im je naglasio da slijede Krista, a Papinu poruku pročitao je Apostolski vizitator za župu Međugorje mons. Aldo Cavalli. Svečano misno slavlje, otvorenja 33. Mladifesta, predslavio je kardinal Juan Jose Omella, nadbiskup Barcelone i predsjednik Španjolske biskupske konferencije, koji se na početku svoje homilije zahvalio Bogu što može biti sa mladima iz preko 70 zemalja svijeta i slaviti Euharistiju u ovoj Marijinoj zemlji, u župi Međugorje.

Drugoga dana, program je započeo u 6 sati ujutro, molitvom krunice kod Gospinog kipa na Brdu ukazanja, a od 9h program se nastavio na vanjskome oltaru, gdje je jutarnju katehezu mladima uputio provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš, koji im je kazao da je važno napraviti distinkciju između prolaznog i neprolaznog, a nakon njegove kateheze prvo svjedočanstvo bilo je Maise Araf iz Izraela, koja je mir pronašla za vrijeme klanjanja u Međugorju, a nakon nje, svjedočanstvo je održao pomoćni biskup Zaporoško-kharkivske biskupije iz Ukrajine mons. Jan Sobilo, koji se prisjetio prvih dolazaka u Međugorje, te se osvrnuo na trenutni rat između Rusije i Ukrajine.

Na Porcijunkulu, kada su mnogi hrlili u ispovjedaonice na potpuni oprost, u drugom dijelu svjedočanstvo je održao Davide Colono iz Italije, koji je od svoje supruge dobio potpuni oprost za prevaru, koja je dovela do rastave, a svoj brak obnovili su zahvaljujući dolasku u Međugorje. Večernju svetu misu predslavio je fra Massimo Fusarelli, generalni ministar Reda manje braće, koji je u svojoj homiliji, kazao da nam je Marija uzor kako prihvatiti Gospodinovu riječ.

Nakon svete mise, uslijedila je procesija s Gospinim kipom, a trećega dana, jutarnju katehezu mladima je održao generalni ministar fra Massimo Fusarelli, koji im je kazao da u istinskoj slobodi mogu uživati mir. A o neopisivom, rajskom miru, mladima nitko bolje nije mogao posvjedočiti od međugorskog vidioca Jakova Čole. Jakov je predstavio i rad humanitarne udruge Marijine ruke, a nakon njega svjedočanstvo je održao mladić iz Italije, Antonio Di Tommaso, koji je odrastao u evangeličkoj obitelji, koja je bila ranjena ovisnošću njegova oca, a tijekom prvog dolaska u Međugorje, za 30. obljetnicu Gospinih ukazanja, u srcu je spoznao da je Gospa njegova mama, a mir između njega i njegovog oca zavladao je kada se 2018. god. ponovno vratio u Međugorje.

U poslijepodnevnom dijelu programa, svjedočanstvo je održao Stjepo Gleđ Markos, koji je 2020. god. pješice, s Pelješca, hodočastio u Međugorje da kod Boga i Kraljice Mira izmoli svoga sina. Nakon njega, uslijedio je molitveni program, a svetu misu 3. trećega dana, predslavio je novi provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš, koji je mladima poručio da se ne boje. Treći dan 33. Mladifesta završio je meditacijom sa svijećama i molitvom pred križem, a 4. jutro započelo je katehezama dr. Ankice Baković psihoterapeutkinje i školske sestre franjevke Dominike Anić, koja je mladima govorila da mir mogu pronaći praštanjem. Nakon kateheza, program se nastavio svjedočanstvima časne sestre milosrdnice Benedikte Nine Krapić i patera Sebastiana Briera, koji su mir pronašli odgovarajući na redovnički i svećenički poziv koji su osjetili došavši prvi put u Međugorje.

U poslijepodnevnom dijelu programa, svjedočanstva su imali članovi zajednice Cenacolo, a program 4. dana završio je prikazivanjem njihovog filma „Slavlje je za vas“, koji je prikazan nakon večernje svete mise, koju je prvi put u povijesti Mladifesta predslavio domaći biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić. Petoga dana 33. Mladifesta katehetu je održao fra Renato Galić, koji je kazao da mir znači biti u skladu s Bogom, i da nam Isus želi donijeti mir, kao i njegovim učenicima koji su bili uplašeni i nemirni nakon njegove smrti.

Uz katehezu fra Renata Galića, mladi su petoga dana slušali i svjedočanstva volontera Marijinih obroka, svjedočanstvo mladih iz Španjolske i Mađarske i svećenika iz Francuske, a misno slavlje, na početku kojeg se prinijelo platno dugo 100 metara, na kojemu su mladi iz više 70 zemalja svijeta pisali svoje molitve, predslavio je dosadašnji međugorski župnik fra Marinko Šakota, koji je mladima poručio da mole srcem i pronađu biser. Nakon misnog slavlja uslijedilo je poslanje, a mladi su se zaputili prema Križevcu, gdje je na blagdan preobraženja Gospodinova, misnim slavljem u 5 sati ujutro, završio 33. Mladifest, koji se od 1. do 6. kolovoza održao pod geslom „Učite od mene i naći ćete mir“.

Cijeli osvrt poslušajte u audiozapisu.

Andrija Šego

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne