Predsjednica Udruženja katoličkih djedova i baka Catherine Wiley boravila u Međugorju

U povodu Trećeg svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba u nedjelju 23. srpnja 2023. u Međugorju je boravila gospođa Catherine Wiley, predsjednica Udruženje katoličkih djedova i baka (Catholic Gradparents Association).

Njezino nadahnuće da zahvali Blaženoj Djevici Mariji tako što će izraziti zahvalnost njezinim roditeljima svetom Joakimu i svetoj Ani, Isusovim djedu i baki, dovelo je do osnivanje te organizacije koja sada djeluje u 70 zemalja svijeta. Jednako tako, upravo su njezina vizija, srčanost i upornost dovela do toga papa Benedikt XVI. sastavi molitvu za djedove i bake, a potom i da papa Franjo odluči da se Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba obilježava u nedjelju koja je najbliže spomendanu svetih Joakima i Ane.

Providnost je htjela da gđa Wiley dio godine provodi u Slanom te je tako pobliže upoznala hercegovačke franjevce, koji ondje imaju samostan, što ju je potaknulo da organizira hodočašće u Međugorje u povodu Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba, slično kao što je to učinila u međunarodnom euharistijskom i marijanskom svetištu Knocku u Irskoj i marijanskom svetištu Walsingham u Velikoj Britaniji.

U nedjelju, 23. srpnja 2023. s manjim izaslanstvom došla je u Međugorje kako bi sudjelovala na prvom hodočašću u to mjesto molitve i mira. Prije početka predviđenog programa susrela se s nadbiskupom Aldom Cavallijem, apostolskim vizitatorom za župu Međugorje i fra Zvonimirom Pavičićem, međugorskim župnikom. Mons. Cavallija upoznala s počecima i djelovanjem Udruženja katoličkih djedova i baka. Također, nadbiskup je izviješten o tome što je do sada učinjeno u nastojanjima razvoja pastorala djedova, baka i starijih osoba u svijetu i Hrvatskoj te podrobnije upoznat s tijekom priprema za hodočašće u Međugorje u povodu Svjetskog dana. Uz to, zajednički su razmotrene mogućnosti unapređenja hodočašća u budućnosti i dolaska hodočasnika iz cijeloga svijeta preko spomenutog udruženja. Na kraju je gđa Wiley, u znak zahvalnosti za potporu organizaciji hodočašća i za održavanje kateheze, nadbiskupu Cavallliju uručila počasnu medalju svetih Joakima i Ane s unukom Isusom koju izrađuje Katoličko udruženje djedova i baka.

Na sastanku i na programu hodočašća sudjelovao je i dr. Petar-Krešimir Hodžić, voditelj Ureda HBK za život i obitelj, koji već neko vrijeme surađuje s gđom Wiley jer je prethodni ciklus obiteljskog pastorala u Hrvatskoj (2019. – 2022.) bio posvećen upravo starijim osoba, međugeneracijskoj solidarnosti te poslanju djedova i baka.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne