Proslava Cvjetnice u Međugorju

Međugorski župni vikar fra Antonio Primorac predvodio je euharistijsko slavlje Nedjelje Muke Gospodnje – Cvjetnice, 10. travnja u Župi sv. Jakova u Međugorju.

Obred blagoslova grančica bio je na temeljima stare crkve odakle su se u procesiji svećenici i vjernici s maslinovim grančicama uputili u međugorsku crkvu.

U koncelebraciji su bili apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskup Aldo Cavalli, fra Zvonimir Pavičić i drugi svećenici. Muku Gospodina našega Isusa Krista pjevali su fra Zvonimir i fra Antonio uz članove međugorskog župnog zbora.

Fra Antonio je na početku svoje homilije kazao kako je za današnju nedjelju u našem narodu poznat naziv Cvjetnica ili Nedjelja Muke Gospodnje.

”Oba naziva označuju dva glavna dijela koja slavimo danas u liturgiji – spomen Gospodnjeg ulaska u Jeruzalem i Muka Gospodnja. Posebnost ovoga nedjeljnog slavlja jest procesija s palminim ili maslinovim grančicama, čime se oživljava i uprisutnjuje evanđeoski ulomak, koji smo čitali nakon što smo blagoslovili grančice.

Ovo slavlje jest istovremeno i vrhunac korizmene priprave kada ulazimo u Veliki tjedan, sveti tjedan, kako bismo živjeli muku, smrt i uskrsnuće Gospodina našega Isusa Krista. Ovom ulaznom procesijom i mi smo se pridružili onom mnoštvu koje je klicalo i slavilo svoga Kralja, obećanog Davidovog potomka Mesiju, Krista koji je ulazio u Jeruzalem. Naša današnja procesija jest zapravo slika nečeg većeg, slika da smo hodočasnici na zemlji, koji teže za životom u svetosti u nebeskom Jeruzalemu. Nedjelja Muke Gospodnje nam govori da je drvo života upravo ono drvo križa s kojega nam je darovano spasenje. Po križu nam je Krist otvorio vrata prema Bogu. Ona su otvorena i čekaju nas da otvorimo srce onomu koji nam je pokazao lice Oca koji nas ljubi i koji nam i danas želi darovati život.

Promatrajući Kristov križ zamolimo Gospodina da nam dadne snagu prihvatiti križeve naše svakodnevice, hoditi spremno za njim na Kalvariju, jer samo po križu imamo spasenje, samo po križu možemo doživjeti svjetlo uskrsnuća”, kazao je fra Antonio Primorac.

U 14 sati na Podbrdu se molila krunica, a večernju svetu misu u međugorskoj crkvi sv. Jakova predslavio je fra Slavko Soldo, župni vikar u Međugorju, koji je uvodeći u misno slavlje kazao kako smo se ”već od početka korizme pripravljali na Vazam pokorom i djelima ljubavi”.

”Danas se skupljamo da s čitavom Crkvom započnemo slavlje Vazmenog otajstva, muke i uskrsnuća Gospodina Isusa. On je zato i ušao u svoj grad Jeruzalem. Ondje je htio trpjeti i umrijeti, ondje je imao od mrtvih ustati. Izvršimo dakle spomen tog ulaska živom vjerom i pobožnošću. Slijedimo Gospodina u mislima na Njegovom križnom putu da imamo djela u njegovom uskrsnuću”, kazao je fra Slavko prije blagoslova maslinovih grančica na večernjoj misi u Međugorju.

Tekst: Velimir Begić
Foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne