S. Dijana Mlinarić: Naša draga Majka svakoga strpljivo čeka

Međugorje može pomoći mladom čovjeku da otkrije svoj životni poziv, bilo duhovni, bilo za brak

U Međugorju su i dalje brojni hodočasnici sa svih strana svijeta. Tako smo među njima susreli i mnogima poznato lice koje u Međugorje dolazi vrlo često, a jedno vrijeme je i djelovala u blizini Međugorja. Ona je sestra Marija Dijana od ranjenog Božjeg Srca, ili s. Dijana Mlinarić, a rodom je iz Zagreba, te je sestra Karmelićanka Božanskog Srca Isusova. Kako kaže, Međugorje joj je bila prijelomna točka u životu jer je na Brdu ukazanja 2007. godine osjetila duhovni poziv. U Međugorje je sada došla na trodnevno hodočašće s četiri druge sestre iz zajednice. Susreli smo je ispred crkve sv. Jakova nakon svete mise, te nam je radosna srca posvjedočila o ljubavi Majke koju je ovdje srela i koju je prihvatila.

„Jako sam sretna što sam u Međugorju i uvijek dolazak u Međugorje meni znači kao dolazak kući. Pogotovo zbog toga što je sam moj početak duhovnog poziva i sama odluka za duhovni poziv se dogodila ovdje u Međugorju, točnije na Podbrdu 2007. godine. Tada sam kao mlada djevojka završila „slučajno” na jednom hodočašću gdje sam trebala samo pratiti gitarom jednu grupu, ne želeći baš previše ići u Međugorje znajući da Crkva još nije dala neki svoj sud i kao mlada djevojka rekla sam nešto kao što će meni hodočašće i Gospa, imam ja Gospu u sobi u svojoj župi. No, pošla sam iz ljubavi prema svećenicima i sestrama koji su organizirali to hodočašće da im pomognem. Tako smo došli na Podbrdo i ja u svojim nekim mladenačkim traženjima i pitanjima, s jedne strane svojim planovima koji su bili već isplanirani na jedan moj način, ali ipak s onom čežnjom da zaista Bogu odgovorim svim srcem na Njegovu ljubav koju sam osjećala u svom životu. I tako nekako kada sam došla na to Podbrdo osjetila sam tako jedan veliki mir, takvu jednu veliku slobodu i zaštitu Gospinu gdje je ona zapravo makla sve one misli i tjeskobe koje su se rojile u mojoj glavi i mome srcu. Jednostavno mi rekla u slobodi: ”Što god ti odlučiš, Bog te voli”, kazala je s. Dijana te naglasila da joj je to pomoglo da se ne boji, da se baci u to more Božje ljubavi i da se odluči za duhovni poziv.

U Međugorju bih posebno izdvojila taj mir koji se osjeća, jedna sabranost kada ovdje dođeš, zaista ti trenuci klanjanja Presvetom i ta jedna sabranost i mir, posebno na Podbrdu… To mi je uvijek nešto što me dotakne kakva god došla.

“Osjećala sam duhovni poziv u svome srcu i tako sam ja u 10. mjesecu 2007. godine kročila u Karmel Božanskog Srca Isusova i danas 2023. godine još sam tu i dalje ću, nadam se, biti tu i uvijek sam zahvalna Gospi na toj velikoj, velikoj, pomoći. Taj mir i radost uvijek osjećam kada dođem ovdje. U sklopu mog redovničkog života Božja providnost me dovela u Hercegovinu što je meni osobno bilo jako drago jer je to vrlo blizu Međugorja, pošto naša redovnička kuća se nalazi u Gabela Polju. Tako da sam vrlo često u tri godine dok sam bila ovdje dolazila u Međugorje. Nekako moje poslanje i moja služba u sklopu mog redovničkog posvećenog života sve ove godine bio je apostolat s djecom i mladima i to je nešto što mi je posebno na srcu da mladim ljudima u njihovim traženjima pomognem da susretnu Onoga koji im jedini može dati ono što oni traže, taj smisao, tu sreću, tu radost, tu ljubav za kojom svi oni čeznu. Pogotovo ima sve više mladih koji su izranjeni, koji su iz razorenih obitelji, koji su u nekim ovisnostima, depresijama, a zaista mladi čovjek, ma svaki čovjek, ali pogotovo mladi, kada susretne živoga Boga koji je radost, ljubav i milosrđe, to je nešto posebno i mladi čovjek koji je Božji je veliko, veliko svjedočanstvo ovome svijetu i zapravo onaj koji čini to da i ostali krenu tim putem”, kazala je s. Dijana dodavši da su joj posebno na srcu mladi ljudi i u Gabela Polju i u svim zajednicama u kojima je bila.

“Tako je bila Božja providnost i volja mojih poglavara, uvijek sam radila s mladima kroz zajednice i duhovne obnove, hodočašća, organizaciju raznih susreta. Baš smo nedavno imali i Karmelijadu, jedan godišnji susret mladih u duhu Karmela i sad sam došla Gospi zahvaliti za svu zaštitu, zagovor i sve milosti koje su primili, njih 130 mladih iz naših zajednica. Zaista mi je osobno jako drago, svaki Mladifest kada sam došla ovdje u Međugorje također sam vodila mlade uvijek. Trudim se da uvijek nekako dovedem mlade, da iskuse to zajedništvo, tu snagu Duha Svetoga, zajedništvo mladih. Toliko nas je puno, a takav mir i takva radost i takvo zajedništvo i sklad”, kazala je s. Dijana, te naglasila što joj Međugorje znači i što bi u njemu mogla posebno izdvojiti.

„U Međugorju bih posebno izdvojila taj mir koji se osjeća, jedna sabranost kada ovdje dođeš, zaista ti trenuci klanjanja Presvetom i ta jedna sabranost i mir, posebno na Podbrdu… To mi je uvijek nešto što me dotakne kakva god došla. Jer bilo je jedno razdoblje gdje sam tri godine bila u Gabela Polju i svaki tjedan sam ovdje dolazila. Čovjek bio pomislio da se u tri godine navikneš i da to postane normalno, ali koliko god godina ja dolazim, dakle od 2007., a živjela sam tu tri godine i dolazila svaki tjedan, nije se dogodilo niti jedanput da me nije dotaklo i da sam navikla. Svatko tko dolazi u Međugorje, toliko vjerujem svim srcem, da nikada nikoga nije Gospa ostavila da ode prazan, ni Gospa ni Isus”, kazala je s. Dijana.

Bog svakog čeka raširenih ruku, a Majka naša draga također i ona je strpljiva Majka, ako nisi uspio jednom, uspjet ćeš drugi put, ona uvijek svakog strpljivo čeka kada god došao i tko god došao dobro je došao

„Međugorje može pomoći mladom čovjeku da otkrije svoj životni poziv, bilo duhovni, bilo za brak. Taj ambijent mira, jedne sabranosti, jedne slobode i prihvaćenosti djeteta ljubljenog Božjeg, mislim da je to ambijent pravi za bilo kakvo razlučivanje. Neće Gospa, niti Isus nikoga prisiljavati da nešto bude što on ne želi, nego će ti pružiti onu atmosferu mira, prihvaćenosti, jedne slobode da možeš zaista u slobodi donijeti tu odluku koju trebaš donijeti. To je važno da prepoznaš u Božjoj blizini sve ono što te tlači i pritiska, da to daš Bogu kako bi mogao u slobodi ići dalje”, kazala je s. Dijana te za kraj svima poručila:

„Osobno znam da kada god čovjek zavapi Bogu i odluči krenuti Njegovim putem, kada nakani ići na hodočašće, duhovnu obnovi ili neki susret znam da bude sto prepreka, znam da bude puno razloga zašto ne, ali kada se to pojavi mislim da je to baš prava stvar da odlučiš, tko god bio, mlad ili star, da baš ideš. Jer nikada one zle sile ne žele da primiš onaj blagoslov koji ti je Gospodin pripremio. Kada si svjestan da su prepreke, to je onda znak da baš trebaš svim silama napraviti sve da ustraješ u svojoj odluci i da ideš u taj susret s Bogom. Bog svakog čeka raširenih ruku, a Majka naša draga također i ona je strpljiva Majka, ako nisi uspio jednom, uspjet ćeš drugi put, ona uvijek svakog strpljivo čeka kada god došao i tko god došao dobro je došao”, kazala je s. Dijana Mlinarić.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne