Sedmi dan devetnice Kraljici Mira: Zahvaljujemo za ovo vrijeme milosti

U organizaciji župe Krista Kralja Čitluk i udruge “Zavjet Gospi”, jučer na svetkovinu Presvetog Trojstva, nastavljena je velika devetnica povodom 41. obljetnice Gospinih ukazanja u župi Međugorje. Više stotina hodočasnika okupilo se u 15 sati ispred župne crkve Krista Kralja u Čitluku, odakle su predvođeni franjevcima koji su na službi u toj župi, sedmoga puta ove godine krenuli s krunicom u rukama i molitvom na usnama prema Brdu ukazanja. Moleći krunicu Božjega milosrđa, žalosna, slavna i otajstva svjetla Gospine krunice, kroz Krehin Gradac, Vionicu i Bijakoviće, došli su do Brda ukazanja, a župljani Međugorja su i ovoga puta iskazali svoje milosrđe, te ispred svojih domova nudili hodočasnicima piće i hranu. Unatoč vidljivom umoru, te iscrpljenošću zbog visoke temperature zraka, rado su s nama podijelili svoje dojmove.

„Imamo redovno nedjeljno hodočašće od župne crkve do Gospina kipa na Brdu ukazanja. Bude jako puno svijeta, a svi su u srcu veseli, jer iako su fizički umorni, duhovno su rasterećeni i odmorni. Ovo hodočašće je nešto izuzetno lijepo i trebalo bi ga održavati da to uđe u našu tradiciju”, kazao nam je Jozo Mišić iz Čitluka koji je pozvao sve svoje župljane, ali i ostale vjernike, da im se pridruže, tako da preko ovoga hodočašća idu zajedno u susret Gospi i Isusu.

„Moja cijela obitelj ide svake nedjelje na hodočašće. Osjećamo se prekrasno, te jedva čekamo svaku iduću nedjelju kako bi sudjelovali u ovom hodočašću. Ovo je prekrasna stvar za cijelu našu župu i cijelu našu zajednicu. Za nas Gospa znači sve. Stalno idemo na misu, molimo Boga svaku večer kroz obiteljsku molitvu”, kazao je Mario Odak iz Potpolja, a njegov sin Franjo također nam je posvjedočio o ljubavi koju Gospa donosi u njihovu obitelj.

„Imao sam čast nositi veliki križ na ovom i prethodnom hodočašću, nadam se da ću nositi i idućeg puta. Za mene Gospa znači sve u životu. Ona mi je korak u životu i svaki put naša cijela obitelj zajedno moli kući. Jako smo sretni kada hodamo i kada imamo priliku moliti i biti zajedno u putovanju”, kaže nam Franjo pozivajući sve da se pridruže u molitvi, jer kako kaže „kada nas je više tada je Gospa najsretnija”.

Svoje dojmove podijelio nam je i Josip Šakota iz Čitluka, koji je naglasio jednu Gospinu poruku u kojoj Gospa kaže da je ovo veliki dar Božje ljubavi to što je ovdje s nama toliko dugo.

„Svake nedjelje masa ljudi iz Čitluka dolaze ovdje s pjesmom, molitvom na usnama, slave Gospu i Isusa, čine pokoru i ljubav prema našoj Majci kao zahvalu za ovo vrijeme milosti dok je ona s nama tu. Mi bi svi trebali prihvatiti Gospin poziv na molitvu…”, kazao nam je Josip.

Na svom prvom ovogodišnjem hodočašću bili su Fabio Bonfanti iz Italije, njegova supruga koja je rodom iz Čitluka, te njihov sin. Drago im je što su mogli sudjelovati bar na jednom hodočašću.

„Gospa je uvijek bila u našoj obitelji prisutna. Uvijek se molilo u obitelji, a nadamo se da će i naša djeca u životu ići s molitvom i Gospom. Nadamo se da će još više svijeta doći ovdje da prisustvuje ovom jako lijepom hodočašću… Vjerujemo da će Gospa svima onima koji sudjeluju zahvaliti za njihov trud i žrtvu.”

Nakon što su stigli na Brdo ukazanja, vjernici su izmolili radosna otajstva Gospine krunice, te sedam Očenaša kod Gospina kipa, a hodočašće je završilo Marijinim hvalospjevom „Veliča duša moja”. Što su nam još kazali poslušajte u audiozapisu.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

 

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne