Stotine župljana i hodočasnika molilo Križni put na Križevcu

Danas, na Veliki petak, na brdu Križevac u Međugorju održana je pobožnost Križnog puta. Križni put na kojem su sudjelovale stotine župljana i hodočasnika od 11 sati predmolio je međugorski župnik fra Marinko Šakota.

Fra Marinko je na početku kazao kako je Gospa rekla da je križ bio u Božjem planu kada su ga župljani gradili, a na vrhu Križevca vjernicima je napomenuo kako je Gospa rekla da molimo pred križem iz kojega dolaze velike milosti.

Sudjelovale su brojne obitelji, obitelji i s malom djecom, a mnogi su se na Križevac popeli bosi, a kolegica Vedrana Vidović susrela je i mlade Brotnjake.

”Ovo je već obiteljski tradicija da se moli Križni put na Križevcu na Veliki petak. Promišljam o tome zašto je Isus umro za nas i što je za nas sve učinio. Molim i da naša obitelj bude dobro”, kazao je Petar

”Imala sam svoje nakane na koje sam molila. Bilo je vruće, ali popela sam se bez problema. Dolazimo i druge petke u godini moliti na Križevac, posebno kada je godišnjica smrti fra Slavka Barbarića, molimo za njegov zagovor, da nas čuva…”, kazala nam je Iva, kojoj je pokojni fra Slavko stric.

Katica je rodom iz Usore, živi u Švicarskoj, a Veliki tjedan provodi u Međugorju. Godišnji je planirala da bi mogla biti u Međugorju u ovo preduskrsno vrijeme.

”Bilo je naporno, ali ništa je to u odnosu na žrtvu koju je Isus učinio za nas. Međugorje mi puno znači. Bila sam i na Podrbrdu. Prekrasno je. Neopisivo. Napunila sam se energijom. Srce mi je puno. Doći ću uvijek kad budem mogla. Imala sam puno molbi prema Gospi. Molim svaki dan krunicu. Prekrasno mi je. Ne mogu sve ni opisati, a svima želim sretan Uskrs i da ga proslave u miru i veselju”, kazala nam je Katica.

Neki su željeli ići na Križevac, ali iz zdravstvenih razloga nisu mogli. Zato su kao i obično uskočili mladi iz župe, koji su ih i ovaj put nosili na nosilima.

Tekst: Velimir Begić
Foto: Mateo Ivanković

 

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne