Svečano proslavljena 40. obljetnica Gospinih ukazanja u Međugorju

U Međugorju je večeras, 25. lipnja 2021. godine, svečano proslavljena 40. obljetnica Gospinih ukazanja. Svetu misu, uz mnoštvo vjernika i koncelebraciju 358 svećenika – što je rekordan broj svećenika na svetoj misi za obljetnicu ukazanja – predslavio je fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije.

”Draga braćo i sestre, draga Gospina djeco, sretna nam ova 40. obljetnica milosti. Prenosim vam čestitke za ovu obljetnicu od Njegove Ekscelencije Henryka Hosera, apostolskog vizitatora za župu Međugorje. Nakon boravka u bolnici zbog koronavirusa, izišao je, zdravlje mu se dobro oporavlja i kaže da je sve svoje boli prinio Gospodinu za Međugorje. Velike obljetnice, rođendani, redovito se označe i nekim darom. Što je u nama sazrjelo u ovih 40 godina i što smo donijeli darovati Gospi. Hodajući ispred Gospina kipa u procesiji, vidio sam tolike suze u vašim očima… Eto, to… Sve ono što ste donijeli sa sobom, sve svoje rane, boli… sve darujemo Gospi i svoje slabosti, i grešnosti. Nek’ zagovara za nas. Prikažimo sve bolesnike koji su se preporučili u naše molitve i sve one koji zbog ove pandemije nisu mogli fizički biti s nama, a sad su u duhu s nama. Sve ih preporučimo”, kazao je fra Miljenko Šteko na početku ovog misnog slavlja, kojemu je prethodila procesija s Gospinim kipom.

Propovijed fra Miljenka šteke na 40. obljetnicu Gospinih ukazanja u Međugorju

U svojoj propovijedi, nakon što se osvrnuo na događaje od prije četiri desetljeća fra Miljenko Šteko kazao je kako ”s najvećom pomnjom skupljajući plodove svih milosti koje nam je dobri i milosrdni Bog ovdje izlio, mi u poniznosti i jednostavnosti srca večeras s psalmistom kličemo: Kako li je dragocjena, Bože, dobrota Tvoja nad nama; U Tebi je naš izvor životni; Tvojom svjetlošću mi svjetlost vidimo. I zakrili dobrotom sve koji Te ovdje štuju (usp. Ps 35). Večeras u Međugorju, puni zahvalnosti, blagoslivljajmo Oca i Sina sa Svetim Duhom!”, a ”Gospi, Blaženoj Djevici Mariji, Majci našoj” zahvalio je na ovom milosnoj povijesti.

”Hvala Ti, Kraljice mira, jer si ponad drače u ovome kamenu utisnula cjelov svoje ljubavi u naše živote, obgrlila nas svojim nebeskim zagrljajem i dala nam toplinu svoga majčinskog srca! Hvala Ti za svaki onaj osjećaj mira kada iz užurbane svakodnevnice dođemo pred Tvoj kip i samo zastanemo. Zastanemo i sklopimo ruke zahvalni što si baš na ovaj naš napaćeni narod spustila svoju ruku i obgrlila ga svojom dobrotom i milošću. Narod koji je stoljećima zvonio Tvoje anđeoske pozdrave i pozdravljao Te ranom zorom, o podne i u sutone, doživljavajući Tebe, Majku svoju, kako to piše lirski tumač biblijskih tekstova, kao „stvorenje u svojoj prvoj časti i u svome konačnom procvatu, kako je izašlo iz Boga u zoru svoga izvornog sjaja”, kazao je fra Miljenko Šteko objašnjavajući kako se ”iz ovoga mjesta već četiri desetljeća rađaju pozivi na molitvu, sakramentalni život, pokoru i obraćenje za čovječanstvo koje živi u teškome i krajnje opasnome stanju, izazvanom ljudskim grijesima”.

Velike obljetnice, rođendani, redovito se označe i nekim darom. Što je u nama sazrjelo u ovih 40 godina i što smo donijeli darovati Gospi. Hodajući ispred Gospina kipa u procesiji, vidio sam tolike suze u vašim očima… Eto, to… Sve ono što ste donijeli sa sobom, sve svoje rane, boli… sve darujemo Gospi i svoje slabosti, i grešnosti. Nek’ zagovara za nas.

”Čovječanstvu koje je prekoračilo svaku mjeru u vrijeđanju Boga i svetinja i odnošenju ljudskih duša sotona. Ovaj proročki glas iz Međugorja neumorno zove na obraćenje, ujedinjujući se u onaj drevni Izaijin krik: „Prestanite zlo činiti! Učite se dobrim djelima: pravdi težite.“ (1,16) Zov je to svijetu koji se zapleo u svojoj horizontali i izgubio vertikalnu dimenziju, svoju usmjerenost na Boga. Zov svijetu koji živi praktično kao da Boga nema. Svijetu koji ide prema rubu bezdana svoga bezvjerja”, govorio je fra Miljenko u svojoj propovijedi dodajući kako postoji i poseban razlog zašto nam Bog u ovaj naš povijesni hod na Zemlji šalje baš Blaženu Djevicu Mariju.

”Marijina posredništva u povijesti vezana su uvijek i uz njezine majčinske uloge. Znamo da je dužnost svih roditelja da, jer su svoje dijete Božjom snagom i milošću rodili za ovaj svijet, učine sve što je u njihovoj moći da ga rode i za nebo. Tek to je pravi dovršetak rađanja djece. Roditelji koji to ne učine, nisu mnogo učinili za svoje dijete, makar mu dali sve drugo”, propovijeda fra Miljenko i naglašava kako je ”danas 40. obljetnica ustrajne Gospine skrbi nad ovim mjestom i njezinih poruka s ovoga mjesta cijelomu svijetu”.

”Ne treba zaboraviti i da kao trajan starozavjetni podsjetnik stoji da su pojedinci među Izabranim narodom, tamo u četrdesetogodišnjem hodu pustinjom, okretali svoja srca i lica prema Egiptu, mrmljajući i želeći pošto-poto, i unatoč svemu, imati neko svoje zlatno tele za štovanje”, kazao ej fra Miljenko Šteko govoreći o biblijskoj simbolici broja 40, pa nastavio kako su ”ez sumnje, neki ljudi uvijek skloni ostaviti put svetosti i okrenuti se teletu” te da ovaj svijet danas nudi veliki broj teladi za štovanje.

Hvala Ti, Kraljice mira, jer si ponad drače u ovome kamenu utisnula cjelov svoje ljubavi u naše živote, obgrlila nas svojim nebeskim zagrljajem i dala nam toplinu svoga majčinskog srca! Hvala Ti za svaki onaj osjećaj mira kada iz užurbane svakodnevnice dođemo pred Tvoj kip i samo zastanemo.

”A Gospa je i dalje tu i promatra svoju djecu. I čeka. U svojoj bjelini i jednostavnosti Ona čeka i moli za svoju djecu. Čeka da progledaju srcem i ponovno ga napune izvornom Božjom dobrotom i milošću. Gospa je „uz svog Sina najsavršenija ikona slobode i oslobođenja čovječanstva i svemira. U nju Crkva mora gledati da bi u punini shvatila značenje svojeg poslanja.“ (CDF, Libertatis conscientia, 22. 3. 1986., br. 97) Majko i Kraljice mira, na dlanu svoje vjernosti i nevjernosti darujemo Ti večeras svoja srca. I molimo Te: Učini srca naša po srcu svome i svoga Sina! Amen”, zaključio je fra Miljenko Šteko.

Prije mise prvi put ove godine održana je procesija s Brda ukazanja do crkve sv. Jakova u kojoj je sudjelovalo mnoštvo hodočasnika iz cijeloga svijeta, župljana Međugorja i okolnih mjesta.

FOTO: Mnoštvo hodočasnika na procesiji s Brda ukazanja do crkve sv. Jakova

Međugorski župnik fra Marinko Šakota kazao je kako je ova procesija od Gospinog kipa do crkve simbolika u kojoj nas ”Gospa vodi Isusu”.

”Gospa u svemu što čini ovdje vodi nas Isusu, vodi nas euharistiji”, pojasnio je fra Marinko Šakota, koji je predvodio ovu procesiju.

”Ovo je čudo Međugorja. Netko i dalje traži nešto nadnaravno, ali je ovo čudo veliko. Cijeli svijet je u panici i strahu zbog ove pandemije, ali ovo ovdje je nešto veličanstveno”, oduševljena je bila brojem hodočasnika današnjoj procesiji časna sestra Marina Ivanković, koja je rođena u međugorskoj župi i koja je sudjelovala u procesiji.

Tekst: Velimir Begić
Foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne