Svetom misom završilo 9. Međunarodno hodočašće za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom

Svečanom svetom misom u 11 sati u dvorani sv. Josipa u Majčinom selu danas je završilo 9. Međunarodno hodočašće za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom koje se u Međugorju održavalo od 12. do 14. svibnja pod temom „Evo majke moje i braće moje!” (Mt 12, 49). Tijekom ova tri dana sudionici hodočašća su sudjelovali na večernjem molitvenom programu u crkvi sv. Jakova u Međugorju, pristupali sakramentu ispovijedi, molili Gospinu krunicu i put križa prilagođene osobama s posebnim potrebama, te gledali predstavu „Sedam darova Duha Svetoga” koju je za njih izvela Udruga „Iskra svjetlosti” iz Splita. Koordinator hodočašća je bio fra Ivan Hrkać, međugorski župni vikar koji je ujedno i predslavio svetu misu zadnjega dana hodočašća.

„U nas u Hercegovini propovijedi započinjemo s riječima „Hvaljen Isus i Marija”, uz odgovor vjernika „Vazda Isus i Marija” i to je nama potrebno u životu, da mi hvalimo Isusa i Mariju i da vazda Isus i Marija budu s nama u našem životu, da ne idemo kroz nijedan dan bez Isusa i Marije. Ujutro kada se probudimo da započnemo dan s Isusom i Marijom, kada idemo spavati da završavamo dan s Isusom i Marijom. Mi smo ovdje danas u Majčinom selu, mi smo kod Majke. Ovdje Majka tolike godine okuplja djecu sa svih strana svijeta. I danas je Majka ovdje na svoj dan, na Majčin dan okupila djecu iz svih krajeva Hrvatske. Tako je lijepo vidjeti vas. Tako je lijepo da ste došli, da ste izdvojili svoje vrijeme, put i da ste došli ovdje Gospi. Gospa vas voli, znate li to? Imate li ovdje vaše majke kraj sebe, jeste li im rekli jutros „Mama, volim te?”. Pa sada se okrenite svojim majkama i recite im „Mama, volim te”. Danas je Majčin dan i je li svaki dan vaša majka s vama? Je li i otac isto? Naravno. Djeco, svaki dan recite svojim roditeljima „Mama i tata, volim vas što ste sa mnom”, ali ne smijemo zaboraviti i Gospu, našu Nebesku Majku”, kazao je fra Ivan Hrkać, te sudionicima hodočašća naglasio kako ih Gospa sve voli i da svi trebamo tako isto izjutra i Gospi reći „Majko, volim te”.

„Tada budemo bolji i prema dragom Bogu i prema svojim bližnjima, pa kada nam i dosadi svega, kada nam je malo i teško u životu. Ako se mi ne molimo, tada budemo teški i drugima. Čim mi malo zaspemo u molitvi zaboravimo dragoga Boga i tada nekako ne pazimo na ljude koji su blizu nas, na naše volontere, na sve donatore i sve koji su oko nas u svakom danu, s kojima učimo, s kojima radimo. Znate što nam je Isus danas rekao u Evanđelju? Da čuvamo njegove zapovijedi. Imaju dvije najvažnije zapovijedi koje je Isus rekao, jedna je da ljubimo Boga. Ljubi Boga svim srcem svojim, svom dušom svojom, svim umom. Druga je da ljubimo bližnjega svoga kao sebe samoga. To je važno svaki dan sebi reći. Ljubimo Boga tako što se molimo dragome Bogu. Ljubimo ga tako i srcem i riječima i molitvom, a tako isto ljubimo i naše bližnje. Molimo za njih, ljubimo ih srcem. Vi znate ovdje, draga djeco, kako se osjeti vaša ljubav kada vam dođe netko, kada vam pruži ruku ili zagrljaj, kada vas pogleda, toliko ljubavi iz vašeg srca izvire! Trebamo moliti za sve, ali evo posebno da molimo za sve one koji su svaki dan s nama, da pazimo jedni na druge, da brinemo jedni o drugima, da ih čuvamo. Da čuvamo Isusovu zapovijed ljubavi, da ljubimo svog dragog Boga, da idemo na svetu misu, da ministriramo ovako lijepo, da pjevamo Isusu ovako lijepo, da animiramo svetu misu i to je nešto najljepše. Bog je s nama ovdje danas i voli nas i voli što smo ovdje i kada nam je najteže Bog je s nama”, kazao je fra Ivan Hrkać u svojoj propovijedi.

Na kraju svete mise uslijedio je svečani misni blagoslov, zatim je jedan od sudionika kroz recitaciju čestitao svim majkama njihov poseban današnji dan, te je ovo posebno hodočašće završilo uz brojne pjesme zahvale Bogu na svim milostima koje su se na njih spustile kroz ova tri dana u Međugorju.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne