Treći dan 32. Mladifesta: Misu slavio nadbiskup Wojda, katehezu držao kardinal Sarah…

Program trećeg dana 32. Mladifesta počeo je molitvom koju je na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova u Međugorju predvodio međugorski fra Marinko Šakota. Potom je katehezu mladima držao kardinal Robert Sarah, prefekt emeritus Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, koji je slavio misu na otvorenju ovogodišnjeg Mladifesta.

Govoreći o temi Mladifesta ”Koje dobro moram činiti” (Mt 19, 16) kardinal Sarah u svojoj katehezi uputio je mlade na razmišljanje o vječnom životu i kako ga steći.

Doista, ako mislite da ste shvatili tko je Bog, ako ste time ovladali na način kako se pristupa i razumije matematičku formulu ili nuklearnu fiziku, onda to znači da ne govorite o Bogu

kardinal Robert Sarah

Dakle, vječni život se stječe svjedočenjem Krista. Riječ „svjedok“ dolazi od grčke riječi ‘martyr’ što znači mučenik. Mi znamo da se mučeništvo, u nasljedovanju Krista, pojavljuje kao veliko djelo ljubavi i kao odgovor na neizmjernu Božju Ljubav. Konstitucija o Crkvi Drugoga Vatikanskog sabora Lumen Gentium kaže: „Zato mučeništvo, po kojemu učenik postaje sličan Učitelju koji je slobodno primio smrt za spas svijeta i s njim se izjednačuje u prolijevanju krvi, Crkva smatra kao osobit dar i najveći dokaz ljubavi.“ (Lumen Gentium, br. 42), kazao je kardinal Sarah, koji je svoje predavanje zaključio pitanjem: ‘Kako se danas može vjerovati u Boga?’ pa je mlade pozvao da razmišljaju o rečenici svetog Augustina: ‘Si comprehendisti, non est Deus’, što znači: ‘Ako si razumio, to znači da to nije Bog’.

”Doista, ako mislite da ste shvatili tko je Bog, ako ste time ovladali na način kako se pristupa i razumije matematičku formulu ili nuklearnu fiziku, onda to znači da ne govorite o Bogu”, poručio je kardinal Sarah, koji se na kraju s mladima pomolio i sve ih blagoslovio.

Popodnevni dio programa započeo je u 17 sati svjedočanstvima članova humanitarne organizacije Marijini obroci, a u 18 sati molitvom krunice počeo je večernji  molitveno liturgijski program, koji se nastavio svetom misom, koju je predslavio mons. Tadeusz Wojda, nadbiskup Gdanjska, a u koncelebraciji je bio biskup Guido Gallese i još 346 svećenika.

Poteškoće čine da vjera raste, ali tek kada svoj pogled usmjerimo na Isusa Krista i napravimo Mu mjesta u našemu srcu

nadbiskup Tadeusz Wojda

Nadbiskup Wojda u svojoj homiliji, osvrćući se na Evanđelje, mladima je poručio da u kušnjama ne raspravljaju se s Bogom, jer se ”time lišavamo mogućnosti da naša vjera raste i sazrijeva”, a da bismo takvu vjeru postigli ”potrebno je krenuti u prijelaz preko mora, gdje se susreću valovi nasilja i zla, koji grubo udaraju, gdje se doživljava bespomoćnost i slabost pred vjetrom silnih i neshvatljivih događaja, gdje se treba suočiti s mnoštvom zadataka i izazova koji u nama izazivaju strah i užas”.

”U tim situacijama moramo shvatiti da nismo sami. On je pored nas. Kada se suočimo s valovima i vjetrom protivština, On bdije nad nama, podržava nas i prati nas svojom molitvom. On je na brdu i moli za nas. Naša nas nemoć baca u Isusovo naručje i rađa u nama svijest vjere. Čini nas odgovornijima za svoje postupke i odluke. Čini nas svjesnijima da bez Njega nećemo nikamo otići, da ćemo uvijek morati odlučiti hoćemo li nastaviti tražiti Njegovu pomoć ili ćemo se vratiti unatrag i biti zadovoljni s onim što smo već postigli i što nam omogućuje da se stopimo s mentalitetom ovoga svijeta…”, kazao je nadbiskup Wojda i objasnio kako ”od nas, vjernika, Isus očekuje svjedočanstvo vjere, snažne, odlučne vjere, vjere koja se ne boji prijetećih valova ili suprotnih vjetrova! Isus od nas očekuje vjeru koja je povjerenje da nas On neće napustiti, osobito kada suprotni vjetar počne prijetiti stabilnosti naše ljudske lađe, vjeru da je On uvijek s nama. Ako dopusti protivštine, to je zato što našu vjeru još treba pročistiti, ojačati i produbiti”.

”Problem je u tome što Ga ne možemo uvijek prepoznati kada dođe k nama. Umjesto užasa i krika, ne bismo se trebali sramiti pitati poput Petra: “Gospodine, ako si ti, zapovjedi mi da dođem k tebi po vodi!”, ili još više: Gospodine, spasi me, Gospodine, uvećaj mi vjeru. Poteškoće čine da vjera raste, ali tek kada svoj pogled usmjerimo na Isusa Krista i napravimo Mu mjesta u našemu srcu”, kazao je nadbiskup Tadeusz Wojda, a potom riječima: ”Isuse, molimo te, ojačaj naše korake, a kada naša vjera oslabi, ispruži svoju ruku prema nama, kao prema Petru, i budi naš spasitelj”, zaključio svoju homiliju treće večeri 32. Festivala mladih u Međugorju.

Cilj ove procesije je Isus. Marija nas vodi Isusu! Isus je u središtu! Euharistija je u središtu! Ovdje se ostvaruju Marijine riječi na svadbi u Kani: ”Činite sve što vam kaže.”

fra Marinko Šakota

Nakon svete mise održana je procesija s Gospinim kipom.

”Cilj ove procesije je Isus. Marija nas vodi Isusu! Isus je u središtu! Euharistija je u središtu! Ovdje se ostvaruju Marijine riječi na svadbi u Kani: ”Činite sve što vam kaže.”

Proživljavaj ovu procesiju iznutra, srcem… Povjeri se Mariji. Ona te želi voditi svome Sinu Isusu… Zato gledaj u Nju… Majka je jednu ruku položila na svoje srce, a drugu pružila prema tebi. I ti pruži svoju ruku prema Mariji. Zamoli Majku da te vodi i uči moliti srcem… Kao Marija moli u tišini svoga srca: „Evo me, Gospodine, neka mi bude po tvojoj riječi…“, govorio je u meditaciji za vrijeme procesije međugorski župnik fra Marinko Šakota, a nakon procesije uslijedilo je klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu.

Tekst: Velimir Begić
Foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne