U petak u Međugorju sjećanje na pobijene fratre i puk

U petak, 10. veljače 2023. godine obilježava se spomendan blaženog kardinala Alojzija Stepinca. Na večernjoj svetoj misi u 18 sati u crkvi sv. Jakova u Međugorju prisjetit ćemo se pobijenih fratara i puka stradalih u I. i II. svjetskom te Domovinskom ratu.

Franjevci iz međugorske župe ubijeni za vrijeme Drugog svjetskog rata su: fra Jozo Bencun, fra Marko Dragićević, fra Mariofil Sivrić, fra Grgo Vasilj, fra Jenko Vasilj i fra Križan Galić.

U Prvom svjetskom ratu iz međugorske župe poginula je ili nestala 61 osoba, u Drugom svjetskom ratu (najviše u svibnju 1945): 386 osoba, u domovinskom ratu: 10 osoba.

Program obilježavanja započinje na temeljima stare crkve u 16 sati i 45 minuta, a program je najavio međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić.

“Kod spomenika ubijenim franjevcima zapalit ćemo svijeću, pomolit ćemo se. Taj skup kod spomenika bit će 15 minuta prije krunice. Okupit ćemo se i kratko pomoliti, pročitati njihova imena, spomenut ćemo se njih, ali i svih poginulih župljana u I. i II. svjetskom ratu i Domovinskom ratu. Kad tu izmolimo molitvu, slijedi krunica u 17 sati, nakon krunice misa. Taj dan je spomendan bl. Alojzija Stepinca, slavit ćemo euharistiju, spomenuti se njegove žrtve, a u njegovoj žrtvi i svih naših franjevaca i puka, koji su nemilosrdno pogubljeni u tim ratovima. Nakon toga slijedi čašćenje križa, a nakon čašćenja križa u 20 sati u Dvorani Ivana Pavla II. bit će prikazan film “Razgovor” Dominika Sedlara”, kazao je fra Zvonimir Pavičić, a cijeli razgovor kojeg smo emitirali u Međugorskim minutama u programu Radiopostaje Mir Međugorje poslušajte u audiozapisu.

Tekst: Andrija Šego
Foto Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne