Udruga ‘Iskra Svjetlosti’ iz Splita izvela predstavu Sedam darova Duha Svetoga

Danas, 13. svibnja, poslijepodnevni program drugoga dana 9. Međunarodnog hodočašća za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom koji se od 12. do 14. svibnja održava u Međugorju pod temom: „Evo majke moje i braće moje!” (Mt 12, 49), nastavljen je u dvorani sv. Josipa u Majčinu selu. Program je započeo u 15 sati kada je Udruga “Iskra Svjetlosti” iz Splita održala predstavu pod nazivom “Sedam darova Duha Svetoga”, a posebnost te predstave jest da u njoj glume osobe s teškoćama u razvoju. Nekoliko riječi o predstavi s nama su podijelili Božena Ljušanin, dopredsjednica Udruge ”Iskra Svjetlosti” i Filip Luka Gospić, koji je kao gost Udruge glumio u samoj predstavi.

„Ova predstava je nastala prije nekoliko godina kao sama ideja, a želja je bila predstaviti regije Hrvatske i da se ljudi bolje upoznaju s Hrvatskom i darovima Duha Svetoga. Nastala je u konačnici da se kroz nekakvu raspravu i svađu predstavnici različitih turističkih regija udružuju preko sedam darova Duha Svetoga, odnosno upoznaju darove jednoga po jednoga i na kraju shvate da mogu zajedno funkcionirati, a bez darova Duha Svetoga ne mogu postići puno toga. Ovdje je 14 članova, od kojih osam glumaca i gost Filip, te pet volontera. Za njih ovakvo hodočašće je zanimljivo, a i nama je zanimljivo kako se oni snalaze u novim prostorima. Svako nam je druženje korisno i ugodno, tako da vjerujem da njima to puno znači”, kazala je Božena Ljušanin, dopredsjednica Udruge. Udruga je ovu predstavu vježbala više od pola godina, a iako je proces bio dugotrajan i trnovit, na kraju je bio uspješan, te su osim u Međugorju, predstavu već izvodili u Splitu i Đakovu.

„Ja nisam bio toliko dugo u procesu stvaranja same predstave, oni su je počeli stvarati u desetom mjesecu prošle godine. Dobio sam poziv da sudjelujem u toj predstavi početkom trećeg mjeseca i do tada su oni već obavili jako veliki dio posla. Odradio sam tada nekoliko proba s njima, oni su znali svatko svoj tekst, tu je bilo još nekih režijskih kratkih rješenja i slično, a predstava nam zapravo pokazuje da bez Duha Svetoga ne možemo ništa, ne možemo biti ujedinjeni, ne možemo slušati jedni druge. Publika je bila stvarno brojna, ovo nam je zasada najveća publika koju smo imali i reakcije su odlične bile i ja sam jako zadovoljan kako su to oni danas izveli. Drago mi je da se osmislio ovaj skup, da svi dođu i da mogu vidjeti tu predstavu, kako bi i njima dalo neko nadahnuće i ideju da i oni naprave nešto slično”, kazao je Filip Luka Gospić, župljanin Međugorja koji je danas također glumio u predstavi ”Sedam darova Duha Svetoga”. Nekoliko riječi o hodočašću s nama je podijelila i Romina Mataušić, predsjednica Udruge ”Ruah” iz Zagreba.

„Nastali smo u Međugorju kao nadahnuće molitve na Podbrdu i od tada od kada nas je Gospa pozvala, svake godine redovito dolazimo sa djecom s posebnim potrebama i invalidima ovdje. Ovoga puta tu smo sa 110 osoba, sa štićenicima i volonterima, došli smo s dva autobusa i uživamo ovdje. Ovdje kada je organizirano hodočašće, ono što nam je posebno jest zajedništvo. Svi smo isti, svi kao jedan, bezbroj je udruga i zajednica, ali svi isto dišemo, imamo isti cilj, ne razlikujemo se u ničemu, napravimo sve što možemo da bude uspješno i da štićenicima ovo bude doživljaj da se oni osjećaju važnim, da im bude lijepo u ova tri dana”, kazala je Romina.

Nakon predstave, program se nastavio predstavljanjem sudionika ovog 9. Međunarodnog hodočašća za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom na kojem sudjeluje više od 450 osoba, a nakon toga sudionici hodočašća su sudjelovali i na večernjem molitvenom programu u crkvi sv. Jakova gdje se od 17 sati molila krunica, a od 18 sati slavila sveta misa koju je predslavio fra Mladen Vukšić uz koncelebraciju još 36 svećenika. Ovo posebno hodočašće završava u nedjelju, 14. svibnja u dvorani sv. Josipa u Majčinu selu molitvom križnoga puta u 10 sati, te svetom misom u 11 sati.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne