Više od 2000 hodočasnika iz Ukrajine za Božić u Međugorju

Oko 2200 hodočasnika iz Ukrajine i ovaj Božić provelo je u Međugorju. Oni su se sa svojim svećenicima danima vozili kako bi prešli oko 2000 kilometara i došli Kraljici Mira. Na jednoj od granica jedan je autobus čekao čak 40 sati, a drugi 27 sati prije nego su ih pustili, ali ni to ih nije pokolebalo na njihovom hodočašću pa sada sretni u Međugorju obilaze molitvena mjesta i sudjeluju na molitvenom programu.

Kažu kako im to nije bilo nezgodno jer su spremni na svaku žrtvi kako bi došli u Međugorje i molili za mir. Molitva za mir u Ukrajini glavna je nakana ovoga hodočašća. Među ovih više od dvije tisuće hodočasnika pretežno su žene djeca, a u njihovoj pratnji ovaj put je oko 80 svećenika. Veliki broj ukrajinskih hodočasnika i prošli Božić je provelo u Međugorju, a od početka rata u Ukrajini u Međugorje se stalno moli za mir u toj zemlji, na Mladifestu su se priupljale i krunice za mlade u Ukrajini, uz to Međugorje je primilo i izbjeglice iz Ukrajine

Kako su nam rekli zahvalni su da mogu biti u Međugorju, a zahvalnost izražavaju i župi i župljanima koji su ih primili u ove božićne dane.

Slavili su i liturgiju po svom obredu na vanjskom oltaru crkve sv. Jakov au Međugorju, a među njima je bio i apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorju nadbiskup Aldo Cavalli. Mnogi su od njega tražili blagoslov, a on je strpljivo stajao dok se red ispred njega stalno povećavao i svima koji su to željeli udijelio svoj blagoslov i riječ utjehe  u ovim za ukrajinski narod teškim trenucima.

Papa: Molimo za mir u dragoj i izmučenoj Ukrajini

I papa Franjo uputio je danas, na blagdan sv. Stjepana, đakona i prvomučenika 26. prosinca poziv na molitvu za mir u Ukrajini.

”Ponavljam svoju želju za mirom: mirom u obiteljima, mirom u župnim i redovničkim zajednicama, mirom u pokretima i udrugama, mirom za narode mučene ratom, mirom za dragu i izmučenu Ukrajinu. Mnogo je ovdje ukrajinskih zastava! Molimo za mir za taj mučenički narod”, rekao je, među ostalim, Papa u svom obraćanju vjernicima nakon molitve Angelusa na Trgu sv. Petra u Vatikanu, prenosi IKA.

Tekst: Velimir Begić
Foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne