U Međugorju više od 200 ukrajinskih izbjeglica

Zbog rata u Ukrajini, mnoštvo žena, majki i djece svoje su utočište pronašli u krilu Kraljice Mira u Međugorju, gdje se svakodnevno uspinju na Brdo ukazanja, mole za mir u svojoj zemlji i svoje najbliže koje su morali ostaviti, te s ostalim župljanima i hodočasnicima, svake večeri od 17 sati sudjeluju u večernjem molitvenom programu, odnosno molitvi krunice i svetoj misi u župnoj crkvi sv. Jakova. Povodom njihova boravka u Međugorju u domovima međugorskih župljana koji su im otvorili svoja srca, posjetio ih je veleposlanik Johann Sattler, šef Izaslanstva Europske unije u BiH i posebni predstavnik EU. Tim povodom u našem Popodnevnom mozaiku gostovao je tajnik Crvenog križa Čitluk, prof. Andrija Stojić.

Posjet posebnog predstavnika Johanna Sattlera

“Ovaj posjet je još jedno priznanje onoga što Crveni križ ima u svojoj zadaći, što zastupa i promovira. Crveni križ je prepoznat ovih dana, nažalost s jednom ratnom zbiljom, ono nešto što smo i svi mi prolazili prije 30 godina. Svojim radom Crveni križ se nametnuo te pružio ono najosnovnije, i dalje nastavlja skrbiti zahvaljujući svojim prijateljima, donatorima, raznim humanitarnim udrugama, kao i našim mještanima, kao što su vlasnici ugostiteljskih objekata u Međugorju, i mnogi drugi sponzori koji se nisu oglušili na naš apel koji smo uputili. To nam pomaže u našem radu i izvršavanju tih svih humanitarnih zadaća koje su pred nama. Moram naglasiti da nas je posjetio i turski Crveni polumjesec koji nam je donirao svježe meso za idućih tjedan dana. No posebna radost je bila kada nas je posjetio ambasador EU Johann Sattler, koji je tom prigodom izrazio želju i dao se na raspolaganje da pomogne koliko je u njegovoj moći, da svima olakšamo ovaj put i ja se nadam da uz one darove koje je podijelio djeci, da će biti još takvih i sličnih posjeta i da će na opću radost djece, koje ima već 132, koja su tu sa svojim majkama, zasigurno ublažiti ove posljedice rata u njihovoj zemlji”, kazao je Stojić, objasnivši proceduru primanja izbjeglica u Međugorju.

Među izbjeglicama 132 djece

“Po dolasku izbjeglica iz Ukrajine, Crveni križ izlazi na teren. Prvo vrši testiranja svih pristiglih. Nakon testiranja imamo jedan formular na hrvatskom i ukrajinskom jeziku, kojeg oni sami popune. Potom slijedi večera i nakon večere ide raspored po susjednim objektima, gdje se smještaju, i onda Crveni križ sutradan donosi potrebne stvari, želeći im osigurati što ugodniji boravak u našoj sredini. Po našim podacima trenutno u Međugorju boravi 206 Ukrajinaca, 4 vozača, 132 djece i ostalo su žene, majke”, kazao je Stojić, a cijeli razgovor s njim poslušajte u audiozapisu.

Tekst: Andrija Šego
Foro: Facebook Događajnica

 

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne