Više od 40 bračnih parova iz Španjolske hodočastilo u Međugorje

U Međugorju je krajem Gospina mjeseca listopada održano četvrto hodočašće bračnih parova iz Španjolske. Na hodočašću koje je trajalo od 23. do 29. listopada sudjelovala su 43 bračna para. U Međugorju su svakodnevno sudjelovali na večernjem molitveno-liturgijskom programu na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova, molili na Brdu ukazanja i na Križevcu, posjetili zajednicu Cenacolo, slušali brojne kateheze i svjedočanstva, a došli su naravno u pratnji svećenika. Na hodočašću su također i obnovili bračne zavjete pod Gospinim plaštem kako bi u njihovim brakovima i u njihovim obiteljima uvijek vladao Božji mir. Na kraju njihova hodočašća obratio im se i mons. Aldo Cavalli, apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje, a nakon njegovih prigodnih riječi posjetili su i naše radijske prostorije, te su neki od njih s nama i podijelili svoje dojmove.

“Danas je točno dva tjedna i šest dana otkako smo se vjenčali, a prvi put sam u Međugorje došao prije tri godine i taj dolazak ovdje je potpuno promijenio moj život. Kad smo se vjenčali ja sam pričao mojoj supruzi o tom hodočašću što je bilo u Međugorju. Prije nego što smo se vjenčali pričali smo gdje bismo mogli otići na naše bračno putovanje, i ona je rekla je da ima u desetom mjesecu jedno hodočašće za bračne parove u Međugorje”, kazao je Jose Mariá koji je u Međugorje došao sa svojom suprugom Maria Anny koja je prvi put u Međugorju.

Bez Boga ne može se živjeti brak u potpunosti, ne može se voljeti jedno drugo, potreban je Bog u braku

“Došla sam ovdje bez previše očekivanja i zato što mi moj muž nije previše pričao već mi je rekao da moram doći i sama proživjeti to što je Međugorje. Kada sam došla sve je bilo novo za mene, mi smo vjernici, ovo je mjesto mira, mjesto susreta samih sa sobom i sve što sam od prvoga dana do sada doživjela je najbolja odluka koju smo mogli donijeti za nas dvoje. Ovdje sam primila tu milost molitve, počela sam moliti krunicu, nikada prije nisam molila krunicu, nisam znala ni kako se moli i ovdje sam baš primila tu milost da molim, a da ne znam kako molim, ali molim. Ovdje sam primila i milost ispovijedi, jer prije mi je ispovijed uvijek bila malo osjetljiva tema, ali u Međugorju sam shvatila da je ispovijed nešto potrebno, te kada se idem ispovijedati idem pričati kao sa prijateljem, ne gledati samo na svećenika, nego razumjeti da je Isus onaj koji priča sa mnom u ispovijedi zahvaljujući Majci Mariji”, kazala je Maria Anny dok je Jose Mariá mladih bračnim parovima poručio:

“Ako možemo nešto podijeliti s mladim bračnim parovima, s nekima koji će se tek vjenčati ili koji su u vezi, jest naše iskustvo vjere, naše iskustvo vjere dok smo zajedno i dok smo bili sami, i čak dok smo bili udaljeni od vjere, ono što smo živjeli u našim obiteljima, u brakovima naših roditelja. I ono što smo doživjeli i što znamo u svom srcu jest da bez Boga ne može se živjeti brak u potpunosti, ne može se voljeti jedno drugo, potreban je Bog u braku! Ono što bi mogli reći svima mladima koji će se vjenčati da je ovo jedno egzotično mjesto za doći na bračno putovanje, te kad se vratimo našem životu, da se vraćamo u stvarnost ali da će nas naša Majka voditi i pomoći nam”, kazao je Jose Mariá, a što su nam još kazali bračni parovi iz Španjolske poslušajte u audiozapisu.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

 

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne