Više od 600 sudionika na domovinskoj duhovnoj obnovi u Međugorju

Sinoć je u Međugorju započela Domovinska duhovna obnova, koja će trajati do Cvjetnice, 10. travnja. Organizira je Bratovština Marijanski zavjet za Domovinu pod geslom: “I ti ćeš graditi na starim razvalinama, dići ćeš temelje budućih koljena”. (Iz 58,12)

”Svi imamo iskustvo i doživljaja nekakvih starih razvalina. Svaki grijeh razvalina, svako moralno posrnuće pojedinca je razvalina, a pogotovo moralno posrnuće naroda, njegovih struktura nacionalnih pa i svjetskih, a tome smo, također, svjedoci. Čovjek voli doživjeti i nekako traži od Boga da mu posvjedoči da je s njim i da mu pripravlja budućnost, da za njega ima budućnost i to je ono što Bog govori proroku Izaiji da će se milost Božja izlijevati na nove generacije, na nove naraštaje… To znači da Bog s nama računa. To je poruka koja nama Hrvatima i u našem odnosu oprema domovini treba, ali u tome treba svakako prepoznavati i poruku za vječnu domovinu”, kazao je p. Ike Mandurić, jedan od utemeljitelja Bratovštine Marijanski zavjet za Domovinu.

”Brojni se pozivaju na domoljublje, ali otkrivamo kako se iza tog pozivanja često ne skriva istinska ljubav… Želimo pred Gospodina doći i pitati ga: Što je to domoljublje? Što je to domovina? Što je to ljubav prema bratu čovjeku? Kako bi se u tome osnažili da doista i doživljavamo i ljubav domovine, prepoznajemo Boga u njoj i kako da se ta ljubav i u nama budi prema njoj”, kazao je p. Ike Mandurić, koji je uz fra Antu Vučkovića i don Damira Stojića voditelj duhovne obnove.

Duhovna obnova je započela sinoć večernjim molitvenim programom u međugorskoj župnoj crkvi te se nastavilo klanjanjem i prvim nagovorom kojeg je sinoć imao pater Ivan Ike Mandurić. Jutros  su se sudionici ponovno okupili u dvorani sv. Ivana Pavla II. gdje im se poticajnim nagovorom obratio don Damir Stojić, koji je nakon jutrošnjeg predavanja za Radiopostaju Mir izrazio zadovoljstvo odazivom.

”Jako sam zadovoljan odazivom. Jako mi je drago da vidim i moje župljane s Jaruna. Na ovo gledam kao na svehrvatski skup iz svih krajeva, Hrvatske, BiH, dijaspore. Drago mi je zbog te različitosti – jedan isusovac, franjevac, i ja kao salezijanac i ovo mjesto molitve Međugorje. Žao mi je što moram ići malo ranije, ali oduševljen sam”, kazao nam je don Damir Stojić.

Danas je drugi dan ove duhovne obnove koja je okupila oko 600 sudionika, a organizirala ju je Bratovština Marijanski zavjet za Domovinu.

”Odaziv na duhovnu obnovu u Međugorje je izvrstan. Čak i veći nego smo očekivali. Ugodno je, prekrasno, baš onako kako smo i očekivali od Međugorja”, kazala je Tanja Blagus dopredsjednica Bratovštine Marijanski zavjet za Domovinu.

Tin Šunjić, predsjednik Bratovštine uz oduševljenje duhovnom obnovom govori i o samom hodočašću Marijanski zavjet za Domovinu.

Prezadovoljan sam. S obzirom da je bilo dvije godine odgođeno zbog pandemije ovo sada je jako, jako dobro. Predivna su iskustva. Predivni ljudi. Blagoslov je što je stalno svećenik s nama. Puno mladih ljudi, puno se brakova izrodilo iz ovoga hodočašća. Pozivam sve da se priključe od 11. Lipnja kada počinje, a na našim stranicama mogu pogledati rute. Svi su dobrodošli”, kazao je Šunjić.

Jutros je predavanje držao i fra Ante Vučković, a nakon ručka sudionici su se uputili na Križevac na pobožnost Križnog puta. I ovaj dan duhovne obnove završit će večernjim molitvenim programom u župnoj crkvi, a sutra se ponovno nastavlja uz nagovore fra Ante Vučkovića i p. Ikea Mandurića te ispovijed i sudjelovanje na večernjem molitvenom programu u crkvi sv. Jakova.

Duhovna obnova će završiti u nedjelju na Cvjetnicu.

Tekst: Velimir Begić
Foto: Mateo Ivanković

 

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne