Vlč. Marijan Štingl doveo vjernike iz Volodera: Međugorje je najsigurnije mjesto za život

U dva autobusa došlo je 97 hodočasnika iz župe Voloder FOTO: Mateo Ivanković

I u listopadu, mjesecu koji je na poseban način posvećen Blaženoj Djevici Mariji i molitvi krunice, u Međugorju se i dalje nalazi mnoštvo hodočasnika koji su došli sa svih strana svijeta. Dolaze kao pojedinci ili kao hodočasničke skupine, a neki i organizirano kao župna zajednica. Jedni od njih su i župljani iz župe sv. Antuna Padovanskoga iz mjesta Voloder u Sisačkoj biskupiji. Protekloga vikenda u Međugorje je došlo 97 župljana, a među njima je bilo i nekoliko vjernika iz okolnih mjesta. Duhovna pratnja na ovom hodočašću bio im je njihov župnik vlč. Marijan Štingl koji je jedan od pokretača Mladifesta u Hrvatskoj, a koji se organizira po uzoru na međugorski. Više od pola hodočasnika došlo je u Međugorje prvi put, a nakon jutarnje svete mise neki od njih su s nama podijelili svoje dojmove.

„Ponovno župa iz Volodera kao i svake godine hodočasti Majci Božjoj Kraljici Mira ovdje u Međugorje. Drago mi je da je u ova dva autobusa 97 hodočasnika, a više od pola je onih koji su prvi put došli ovdje u Međugorje i to me neizmjerno raduje. Slavili smo svetu misu bili na Podbrdu – mjestu ukazanja. Po dolasku smo bili i na pobožnosti križnoga puta na Križevcu, te sudjelovali na molitvenom programu koji je ovdje. Lijepo je ponovno doći u Međugorje, tu se nekako, ja to uvijek kažem, osjećam sigurno, kao da sam došao doma. Najsigurnije i najmilosnije mjesto za moj život”, kazao je vlč. Marijan Štingl.

„Ovdje sam sa suprugom prvi put i oduševljeni smo svime. Gospa za nas puno znači. Roditelji smo troje djece i svakako nam je potrebna ta duhovna snaga i nekako da nas ona vodi i daje nam kao roditeljima puno razumijevanja i snage podići djecu, te ih voditi pravim putem. A onda ako im mi budemo neki dobar primjer, nadamo se da će i oni kročiti tim putem vjere. Ovdje smo više iz razloga što želimo da nam ta vjera bude još jača. Na početku smo gledali vrijeme i kako se pripremiti za ovaj put, jer nismo znali što ponijeti jer su najavljivali puno kiše, međutim ta kiša nas je zaobišla i drago mi je da je to i Gospa pomogla da uspijem prvi put sve vidjeti i doživjeti u punom svjetlu. Ono što je bitno je to da se ne treba previše spremati, nego ići onakav kakav jesi, jer Gospa nas želi da budemo onakvi, pa da se pronađemo takvi da se krenemo mijenjati i osvijestiti ono što ne valja u nama”, kazala je Josipa Blažević dodavši da je važno dopustiti da nas Gospa iznenadi, a njezin suprug Ivica je nadodao kako im ovakvo hodočašće znači puno, te kako ovdje dobiju mir koji im je potreban kao roditeljima i vjernicima.

„Ovdje sam peti put. Prva tri puta sam u Međugorju bio kao turist, a zatim sam dva puta došao kao hodočasnik. Bio sam u totalnom rasulu. Prije devet godina sam došao kod Boga, doživio iskustvo živoga Boga i to mi je totalno promijenilo život. Naravno, problema uvijek bude i bit će, ali Bog daje snagu da idemo naprijed dalje. I sad sam imao veliki otpor da dođem ovdje, ali hvala Isusu i Gospi što sam opet došao”, kazao je Kruno Peštaj iz Gračanice.

„U Međugorju sam prvi put i oduševljena sam sa svime što sam vidjela. Gospa u mom životu jako puno znači. Jednostavno sam oduševljena sa svime i nadam se da ću se opet vratiti i da će me Gospa povesti na ovaj put. Majka sam dva sina, supruga, a vjera nam jako puno znači u životu”, kazala je Marijana Lujić iz Gornje Gračanice

„Prvi put sam ovdje i nisam pogriješio, jer sam na pravom putu. Došli smo ovdje Gospi da umnožimo vjeru, kao što je bilo i u propovijedi, da umnožimo vjeru nama, obitelji i cijeloj zajednici. Otac sam četvero djece, hrvatski sam branitelj i puno mi ovo znači za moj život i moj mir, i da mogu molitvu pokloniti Gospi, pa da mi je lakše. Ne samo kroz život, nego kroz sve što nas čeka i okružuje u ovim vremenima”, kazao je Željko Pačarek iz Volodera, kazavši kako se nada da će se ponovno vratiti Gospi i Međugorju. Što su nam još kazali hodočasnici poslušajte u audiozapisu.

Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne