Župa Međugorje proslavila svoga zaštitnika svetog Jakova

Danas je svetkovina svetog Jakova, apostola, zaštitnika župe Međugorje. Svete mise slavljene su jutros u 7 i 8 sati, a središnja proslava ovog blagdana bila je u Gaju u 11 svetom misom koju je predslavio apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorju nadbiskup Aldo Cavalli. U koncelebraciji su bili sisački biskup mons. Vlado Košić, međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić i brojni drugi svećenici, a misi je prethodila procesija iz crkve do Gaja s kipom sv. Jakova i molitvom litanija.

Osvrćući se na misna čitanja nadbiskup Cavalli govorio je o životu sv. Jakov apostola ističući kako je Isus za svoje suradnike birao normalne ljude i da ih nikada nije napustio. Istaknuo su kako su Jakov i Ivan bili iz ribarske obitelji te da ih je Isus pozvao da ga slijede.

”Jakov je s Petrom i Ivanom pripadao krugu učenika najbližih Isusu. Bili su svjedoci Isusovog preobraženje i uskrsnuća Jairove kćeri. Iz evanđelja proizlazi da su dvojica braće Jakov i Ivan bili ambiciozna i vatrena karaktera. U današnjem evanđelju vidimo kako su preko svoje majke tražili najbolja mjesta da bi zapovijedali drugim učenicima. Kada ih je jedno samarijansko selo odbilo primiti, dvojica braće predlažu Isusu da ih uništi šaljući vatru s neba”, kazao je nadbiskup Cavalli, naglašavajući kako se Jakov kao i svi učenici u Getsemaniju prepao i napustio Isusa. Mons. Cavalli kazao je kako se brat Ivan poslije vratio i da ga nalazimo podno križa, a da je Jakov ostao udaljen i sakriven.

”Kada ga je uskrsli Isus susreo s ostalim učenicima obnovio ga je snagom, mudrošću i hrabrošću Duha Svetoga. Jakov je u Duhu Svetom primio snagu ostvariti svoje poslanje i više nije imao straha živjeti evanđelje i naviještati ga. Prvi je od apostola koji je dao svoj život za Isusa”, kazao je nadbiskup Cavalli te se osvrnuo i na Pavlovu poslanicu u kojoj kaže da ”imamo blago u glinenim posudama, da izvanredna ona snaga bude očito Božja, a ne od nas”.

”I mi poput Jakova i Pavla imajući svoj karakter i svoje mane snagom Duha Svetoga možemo uvijek biti vjerni poslanju koje smo primili”, pozvao je u svojoj propovijedi nadbiskup Cavalli, a na kraju mu je međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić zahvalio što je rado prihvatio predslaviti ovo misno slavlje.

”Pozdravljam i sisačkog biskupa mons. Vladu Košića koji je čest hodočasnik u našoj župi. Pozdravljam i sve svećenike, osobito svećenike broćanskog dekanata. Zahvaljujem svima koji su pridonijeli ovoj proslavi, fratrima, časnim sestrama, zboru, ministrantima, tehničarima, a na poseban način Sivrićima koji su nosili kip sv. Jakova. Neka vas njegov zagovor prati i isprosi od Gospodina svaki zagovor za vas i vaše obitelji. I svim župljanima i hodočasnicima, kojih je ovdje mnogo, čestitam današnju svetkovinu. Sveti Jakove, moli za nas”, kazao je fra Zvonimir Pavičić.

Večeras molitveni program počinje u 18 sati molitvom krunice, a potom je u 19 sati sveta misa. Večeras je i redovito mjesečno cjelonoćno klanjanje te kao što je uobičajeno, zajedničko klanjanje od 20 do 21 sati, a nakon toga Presveto će biti izloženo u crkvi do 7 sati ujutro. Sutra počinje duhovna obnova za mlade – 34. Mladifest.

Tekst: Velimir Begić
Foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne