Mons. Hoser: Međugorje nudi jedan novi model nove evangelizacije

Veliki broj novinara iz trinaest zemalja bio je danas na konferenciji za medije koja je održana u povodu početka 30. Festivala mladih. Fra Marinko Šakota, međugorski župnik predstavio je program Mladifesta, a o značenju Međugorja u Crkvi i Festivala mladih govorio je apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskup Henryk Hoser.

-U godišnjem životu Međugorja Festival mladih ima najsnažnije značenje, jer okupi najveći broj hodočasnika i značajan je zbog toga što su ti hodočasnici mladi, a oni označavaju našu budućnost, budućnost našeg svijeta, bolju budućnost. Mladi su naša nada. Ove godine je 30. Festival mladih. Ovaj susret je značajan jer on stavlja u službu sve ljudske sposobnosti, svih onih ljudi koji ovdje rade i djeluju, poručio je nadbiskup Henryk Hoser, koji se na pitanje novinara osvrnuo i na novu evangelizaciju u Međugorju.

-Svakako smo u jednoj novoj dinamici nove evangelizacije. Ja osobno i intimno sam uvjeren da Međugorje nudi jedan novi model nove evangelizacije. Međugorje nije pod izravnom paskom Vijeća za novu evangelizaciju, nego je pod brigom državnog tajništva. U svibnju je objavljeno priopćenje Svete Stolice da je dopušteno službeno organizirati hodočašće od strane župa, biskupija, biskupa, kardinala i da oni mogu biti nazočni na svečanim slavljima, a ovih dana upravo smo tome svjedoci, a to znači da je Sveti Otac otvorio velika vrata za ulaz u Međugorje, kazao je mons. Hoser, a fra Marinko se osvrnuo na ovogodišnji program, ali i dosadašnjih tri desetljeća Mladifesta.

-Poruka Mladifesta izražena je u geslu, to je ''Idi za mnom''. U svakom čovjeku postoji čežnja, čežnja za mirom, čežnja za istinom. Isus kaže ''Idi za mnom''. Tu su mladi, koji tu čežnju za Isusom, čežnju za mirom tu pronalaze, kazao je fra Marinko.

Na kraju konferencije za medije predstavljena je prigodna marka Hrvatske pošte Mostar izdana u povodu Mladifesta, a direktor prodaje HP-a Mostar Josip Bulić uručio ju je nadbiskupu Henryku Hoseru i fra Marinku Šakoti.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne