Nadbiskup Luigi Pezzuto: Bog svakome od nas govori “Idi za mnom”

Drugog dana 30. Festivala mladih u Međugorju svečano misno slavlje predvodio je apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Luigi Pezzuto. Koncelebriralo mu je 678  nadbiskupa, biskupa i svećenika. Uz brojne televizijske kuće diljem svijeta, izravni prijenos putem live streama posjećen je s 1.996.700 jedinstvenih IP adresa.

Na samom početku misnog slavlja međugorski župnik fra Marinko Šakota zahvalio je apostoslkom nunciju u BiH nadbiskupu Luigiju Pezzutu ''za sve što čini za Međugorje'', a u svojoj propovijedi mons. Pezzuto osvrnuo se na geslo ovogodišnjeg Mladifesta ''Idi za mnom''

-Zamislite Isusa koji hoda  među vama; prolazi i zaustavlja se pred tobom, kao što se jednoga dana zaustavio pred Petrom i ostalim apostolima, pred Matejem carinikom, usredotoči pogled na tebe  i kaže ti: “Idi za mnom”. Postojala je, međutim, u povijesti čovječanstva jedna osoba kojoj je, Riječ Božja prvoj uputila poziv da Ju slijedi.

Ta osoba je Marija, mlada djevica iz Nazareta, “djevica zaručena s mužem koji se zvao Josip iz doma Davidova” (Lk 1,26), kazao je nuncij Pezzuto koji je i objasnio pravo značenje poziva "Idi za mnom"?

-Kad ti Bog, u Isusu, kaže "Idi za mnom", to znači da se On, Bog, saginje nad tobom, zaljubljuje se u tebe. To znači da si mu "ti ukrao srce, a On te ispunja svjetlošću". To je ono što se dogodilo u Mariji: Bog se sagnuo nad Njom, uzljubio  je i ispunio je svojom svjetlošću, odnosno svojom milošću, svojim vlastitim životom. Evo, dakle, Marije milosti pune.

Sada, kada  "Idi za mnom", Bog govori svakome od nas, mi ulazimo na taj isti Marijin put i put svih onih kojima je Bog rekao, i nastavlja govoriti: "Idi za mnom", objasnio u svojoj propovijedi apostolski nuncij u BiH nadbiskup Luigi Pezzuto, koji je na kraju pozvao da ''naša molitva ne bude isključivo i neprekidno traženje "božanske" pomoći u našim potrebama, kao što to obično činimo''.

-Zazivajmo radije milost da mi pomognemo Bogu, kako bi se sagnuo na ulicama, u našim domovima, na svim područjima svekolikog društvenog, kulturnog, gospodarskog života, itd.  Jednom riječju, molimo da nam Bog udjeli onaj isti Marijin način i stil života, Nje koja je vjernica: gorljiva i radosna, slobodna i jaka, zaključio je nadbiskup Luigi Pezzuto, predstavnik Svete Stolice u Bosni i Hercegovini, a nakon mise deseci tisuća mladih ostali su u Molitvi pred Križem, te potom i u meditaciji sa svijećama.

Katehezu je mladima jutros, na blagdan Gospe od Anđela – Porcijunkule, držao nekadašnji generalni ministar franjevačkog reda, a danas tajnik Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života nadbiskup Jose Rodriguez Carballo, koji je govorio o Porcijunkulskom oprostu, a potom je svoje dojmove o Međugorju i Festivalu mladih iznio novinarima. Kazao je kako ''ovi mladi ljube Crkvu'', a njegove dojmove možete pročitati OVDJE.

Prije večernjeg molitvenog programa svjedočanstva su imali predstavnici molitvene zajednice Totus Tuus kao i predstavnici Mladifesta u Hrvatskoj i Belgiji.

Sutra je jutarnja molitva u devet sati, a potom će katehezu mladima imati biskup Toulona iz Francuske mons. Dominque Rey, a središnje večernje misno slavlje predvodit će apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskup Henryk Hoser. Fotogaleriju drugog dana festivala mladih pogledajte OVDJE.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne