Duhovni poticaj Živo vrelo od 23. do 28. listopada 2023. – fra Fran Ćorić

Kratku emisiju ‘Duhovni poticaj – Živo vrelo’ slušatelji Radiopostaje Mir Međugorje mogu čuti od ponedjeljka do subote u 3 sata i u 7:10. Emisije priređuju svećenici i časne sestre u tjednim ciklusima.

Ovog tjedna, od 23. do 28. listopada 2023. godine, ‘Duhovni poticaj – Živo vrelo’ pripremao je i kazivao fra Fran Ćorić, član Hercegovačke franjevačke provincije koji je na službi župnog vikara u župi sv. Petra i Pavla u Mostaru. Njegova promišljanja donosimo i na web stranici.

Duhovni poticaj Živo vrelo 28. listopada 2023.

Ni u čemu nisam sam i ostavljen

Je li mi život postao rutina? Viđam li se isključivo sa istim ljudima svaki dan, čitam li uporno iste tekstove i slušam li iste skladbe bez ikakve nade za promjenu? Jesam li se doveo do stanja da ne mogu vidjeti ni u čemu svježinu niti imam volju unositi je? Da sam jednostavno otuđen od realnosti kojoj ne dopuštam tračak iznenađenja nego želim imati sve pod kontrolom i živjeti u svojoj zoni ugode gdje može biti sve onako kako ja hoću. Ono što se ovim smjera jest sljedeće: Jesam li ja postao sam sebi mali bog? Svevladar trenutka i prosuditelj treba li se angažirati u nekoj stvari. Ukoliko je odgovor na neka od ovih pitanja potvrdan, pokušajmo si naći nešto što nas trza iz naše uljuljanosti te poput Krista u Bibliji, uvijek idimo ka nečemu novom tj. prema Jeruzalemu kao mjestu proslave.

Počnimo od malih stvari u kojima ću svetopisamski biti vjeran te otkrivati na taj način kako mogu rasti preko nečega što je neznatno, iako će mi u mojoj rutini i naviknutosti to djelovati kao nešto strano i nepoželjno i veliko. Jer ono što je novo i neprovjereno, vrlo često će sa sobom pokazivati tu crtu odbojnosti, jer se tiče nečega u što trebam vjerovati. Na taj način, mogu odmah zaključiti da ni u čemu nisam sam i da nisam ostavljen, jer vjerujemo u Svemogućeg, samim time i Sveprisutnog Boga koji me neće ostaviti na cjedilu u mom pokušavanju pri snalaženju u nečem novom. I kako je to zanimljivo.. Svesilnog Boga otkrivati u malim stvarima. Potaknut će nas to na poniznost i prihvaćanje da se ne trebaju veliki koraci činiti kako bih začinio život uvijek svježim i novim Bogom koji mi ostaje vjeran do kraja. On vam udijelio svoj blagoslov!


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 27. listopada 2023.

Gdje si?

Prema knjizi Postanka prvo pitanje koje Bog postavlja čovjeku je: Gdje si? Kontekstualizirajući ovo pitanje, govorimo o situaciji neposredno nakon pada u prvi grijeh. Tu već pronalazimo zanimljivost. Grijeh uvijek ima uvjerljivu iluziju da ćemo se pronaći i da ćemo biti ispunjeni do kraja. No Bog koji je tvorac svega, itekako zna onaj trenutak kada smo nađeni i to stanje postojanja kada nismo izgubljeni. Nadalje, lažnost te iluzije dolazi na površinu u onom trenutku kada svaki argument kojemu smo vjerovali odjednom iščezava te nastaje vakuum izgubljenosti. Na taj način dolazimo u stanje svijesti da smo prevareni i izigrani i naravno da je logična reakcija da se želimo sakriti jer odjednom, kao i prvi ljudi, imamo mogućnost kušanja stida.

Ne možemo se pogledati u oči jer smo doživjeli pad u nešto u što nam je očito bilo rečeno da ne trebamo upadati. Međutim, taj Božji gdje si govori o skrbi za stvorenje. Gdje si, jer te se traži iako si u grijehu. Gdje si, jer si važan i potreban. Gdje si, nakon što si počinio grijeh i zašto bježiš od istine priznanja da je nešto loše učinjeno zaista tako – loše. Gdje si, u konačnici da ti oprostim. Interes Boga za nama ne jenjava nikada čak i kada sve ide u korist grijeha i da nam neće biti oprošteno, jer po našem ljudskom mjerilu smo izgubljeni. No i dalje odzvanja onaj gdje si? I kako je to moćno shvatiti.. da Bog koji je svemoguć, zna gdje smo i zna u kojem se stanju nalazimo, želi čuti taj odgovor na pitanje gdje sam.

Unatoč grijehu, sa mnom želi stupiti u dijalog i ne odbaciti me zbog nekog čina kojemu je već u početku propast bila zadnja svrha. Gdje si, da opet budeš nađen i gdje si da se taj grijeh izrekne, jer ne postavlja ti to pitanje kušnja tj. đavao, kojeg ne zanima ništa drugo nego da upropasti, nego Bog koji ima interesa za mene i za tebe te stoga te i pita gdje si. Dragi čitatelju, gdje si, što radiš, kako si? Kako je lijepo znati da mi ta pitanja, u intimi moga bića postavlja Bog. On neka te i blagoslovi!


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 26. listopada 2023.

Svoju slobodu usmjeriti Bogu

Kupi ovo, pročitaj onu knjigu, učini toliko koraka, skuhaj to jelo i slušaj takvu vrstu glazbe. Koliko blještavila i koliko imperativa! A sve što želimo je živjeti u jednostavnosti. Bombardiram li svoj odnos s Bogom na ovakav način? Da moram izmoliti toliko krunica i otići na točno toliki broj misa da bi nešto bilo zadovoljeno. Jesam li sveo odnos na profesionalno činovništvo ili na slobodni pristanak prema Bogu? Uostalom, kada Boga uspijem iskusiti u mom slobodnom iskoraku prema njemu shvaćam da me on cijelo vrijeme čekao i da nikada odnos nije bio sveden ni na kakvo moranje.

Savršena sloboda koju Gospodin nudi mi je u konačnici bila sam paravan prema boljem shvaćanju da se Boga i drugačije ne može pojmiti, jer je on sam u sebi sloboda koja stvara apsolutno sve. I onda je smisleno da je za taj odnos potrebna sloboda poradi primanja punog iskustva. Jer i u međuljudskim odnosima vrlo često vrijedi načelo da u grčevitoj prisiljenosti ne vlada prisnost kao i u slobodnom pristanku. Mogu se onda zapitati, želim li ja Boga? Jer ako želim, slobodno ću ga potražiti jer je on ishodište i cilj mojih trenutnih želja. Uostalom, važno je znati da ja Boga i mogu ne željeti i mogu u slobodnom pristanku neke druge stvari staviti kao prioritetne naspram njega. I to je potpuno legitimno jer i tada koristim svoju slobodu da bih nešto izabrao. No tu se krije kvaka.

U svemu gdje tražio tog Boga, koliko god to bila plemenita ili pogrešna stvar, očito posjeduje rok trajanja. Novac, karijera, ugled, obitelj. Nisam siguran može li ijedna stvar ili čovjek stati na mjesto pored čiste savršenosti koja nam se pruža u Isusu Kristu – Bogu koji je postao čovjek. Izvor i cilj svih traganja postaje nama opipljiv, u potpunoj slobodi. Dragi slušatelju, odvaži se, što znaš. Možda baš ti iskusiš kako je lijepo svoju slobodu usmjeriti Bogu! Neka te on i blagoslovi!


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 25. listopada 2023.

Zamisliti sebe kao biblijski lik

U gledanju na biblijski tekst, važno je znati poistovjetiti se s nekim od likova koje nam ona donosi. U njezinoj plejadi karakteristika, svakako da možemo pronaći nekoga tko nam odgovara. Samim time, daje nam se do znanja da niti jedna osobnost Bogu nije nepoznanica i da od nje može učiniti magnet koje će druge privlačiti njemu. Uostalom, govorimo o Stvoritelju. I iznova se uvjeravamo da Bogu nije ništa nemoguće.

Međutim, idemo postaviti jedno pitanje. A što ako se ta ista Biblija piše u 21. stoljeću i da smo ja i ti njezini likovi. Zanima me, kakve bi nam konture bile i što bi nas opisivalo. Bismo li bili otvoreni za božanske poticaje ili bismo otišli, kako Matej kaže, na njivu ili u trgovinu. Čime bi bili angažirani i što bi moglo biti esencijalno da se netko može ugledati na nas kao biblijskog lika? Kako bih promatrao druge likove, odnosno kako već sada promatram druge ljude oko sebe? Kakvi su mi odnosi? Ustvari, što budućem čitatelju mogu ponuditi? Na taj način gledajući, shvaćamo da moje postojanje je već dovoljan argument da me Bog želi i očito je da koristeći to želi ostvariti svoju priču. Tada ću možda uspjeti pronaći odgovor na pitanje želim li ja ostvariti suradnju s Bogom i ono, možda nama ljudima još važnije: po čemu želim da me povijest pamti? Želim li da ta Božja riječ, kojoj sam ja jedan od likova koji ju prima, prođe tek površno kroz mene te me se spomene u samo jednoj rečenici dajući mom liku na ne baš toliko veliku važnost ili zaista biram biti onaj koji s tom riječju prijateljuje i ugošćuje ju u svoj dom te sjeda s njom za stol?

I kako je onda lijepo znati da imam tu jedinstvenu priliku biti zapamćen kao netko tko je stupio u suradnju s Bogom koji je sve stvorio i da će netko baš preko moje odluke, pokušati svoj život promijeniti i učiniti ga autentičnim. Veliko je to. Bog te blagoslovio!


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 24. listopada 2023.

Ustrajnost

Nakon jučerašnjeg govora o neuspjehu, danas želimo svratiti naš pogled na jednu lijepu pojavu. Ustrajnost. Naizgled, nešto obično i samorazumljivo i možda nevrijedno naše pažnje, no na drugi pokušaj promatranja možemo reći da se radi o nečemu zaista važnom. Naime za ustrajnost je uvijek potrebna određena doza hrabrosti jer se radi o nečemu što je dio moga života i pred njim imam zacrtan neki cilj kojeg ne mogu ostvariti preko noći nego mi je potrebna doza samoodricanja i postavljanja ponovnih prioriteta koji će mi pomoći u ostvarenju određene odluke.

Hrabrost tada ima impuls koji nas pokreće da neke stvari očito nećemo činiti. Sa sobom će uvijek donositi određeni rizik barijere koja će biti postavljena na naše hodočašće u ustrajnom koračanju ka cilju. U tom već nalazimo drugu važnu odrednicu ustrajnosti. Moment odluke u kojem želim nešto činiti. Odluka tada postaje nešto što zacrtava bitne koordinate i usmjerava moje biće ka nalaženju sredstava za njeno pospješenje. Ustvari, ustrajnost je lijepi eliksir kojeg dajemo našem životu, jer postajemo svjesni da, i u biblijskom kanonu, Bog nikada nije napustio čovjeka, a njegova blizina se posebno očitovala u trenutcima kada se ustrajnost nije činila isplativom, ali unatoč svemu se pojedinac držao njezinih načela. Uostalom, ustrajnost je činila čovjeka kušati tu božanstvenu nježnost i utjehu u češćim okolnostima, jer je bio svjestan da ga taj Bog neće napustiti.

U konačnici, u govoru o ustrajnosti promatramo samog Boga koji je na ustrajne načine davao nama do znanja da ne želi biti kojekakvi daleki lik iz bajke nego opipljiv akter koji želi zajedno s nama boraviti u putu koračanja prema njemu. Ne boj se dragi slušatelju biti ustrajan! Božanska je to karakteristika. Bog te blagoslovio!


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 23. listopada 2023.

Neuspjeh

Htjeli ili ne htjeli u jednom trenutku života susrest ćemo njegovog vjernog pratitelja. Ne govori puno o sebi koliko se zna očitovati u konkretnim okolnostima.. govorimo o neuspjehu. Činu koji očito ne može izreći sebe dovoljno koliko ga mogu osjetiti. Krije određenu, možemo reći, neispunjenu mogućnost i cilj koji nije dosegnut. Često zna stvarati komplekse i probleme koji mogu ponekad biti od značajnog utjecaja na vlastiti život i ophođenje prema različitim realnostima.

Zna paralizirati prema daljnjem djelovanju i stvoriti od čovjeka tromog pojedinca. Nepopravljiv je u svojoj surovosti i iskrenosti. S druge strane, možemo ga promatrati kao priliku za poboljšanje i kao jedno određeno iskustvo koje smo doživjeli te motiv za detaljniju pripremu i razradu određene materije. Igrajući se s pojmom neuspjeha, u Bibliji možemo reći da je cijela priča oko kršćanstva započela zbog jednog neuspjeha. Predivna avantura zbog jedne neispravnosti. I već nam to govori koliko Bog gleda na naše neuspjehe kao šansu u kojoj nam može postaviti nepokolebljivu tezu da nas neuspjeh ne određuje do kraja i da je to samo bio na jedan trenutak dio našeg identiteta. Sramotna smrt na križu je definitivno još jedan ogromni pokazatelj koliko se Gospodin htio poistovjetiti sa čovjekom koji čini pogrešku te je vidljivo da preko te, navodno rečeno, neuspješne Kalvarije nastavlja govor o neuspjehu prizmom Uskrsa. Tim načinom neuspjeh pretvara u veliki potencijal za naše osobno nadilaženje naracije života kojom se usredotočenost želi premjestiti na ono što dolazi sutra te da je taj neuspjeh dio prošlosti i da nema konačnu riječ u našem identitetu.

Pozivajući se na priču Petrova neuspješnog ulova, divimo se tom Bogu na čiju riječ se baca mreža te se neočekivano događa stvarnost koju Petar sa svojim drugovima nije mogao očekivati. Odjednom, neuspjeh može činiti od čovjeka apostola, a ne propalog činitelja pokušaja. Ustvari, Bog nam preko neuspjeha želi reći da se ne bojimo apsolutno ničega, jer u svakoj mogućoj situaciji nailazimo na njegovu moćnu desnicu koja lomi okove naše pokolebanosti te uočavamo da nas preko toga još detaljnije želi oblikovati u nešto što je božanski plemenito. Dragi prijatelji, samo jedan pogled prema onome kojemu sve živi, može učiniti čudo. Ne bojte se! Bog vas blagoslovio!

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne