Duhovni poticaj Živo vrelo od 4. do 9. rujna 2023. – s. Dijana Mlinarić

Kratku emisiju ‘Duhovni poticaj – Živo vrelo’ slušatelji Radiopostaje Mir Međugorje mogu čuti od ponedjeljka do subote u 3 sata, te u 7:10. Emisije priređuju svećenici i časne sestre u tjednim ciklusima.

Ovog tjedna, od 4. do 9. rujna 2023. godine, ‘Duhovni poticaj – Živo vrelo’ pripremala je i kazivala sestra Dijana Mlinarić, članica Družbe karmelićanki Božanskog Srca Isusova. Njezina duhovna promišljanja svakodnevno donosimo i na našoj web stranici.

Duhovni poticaj Živo vrelo 9. rujna 2023.

Tu sam

Tu sam Gospodine
Istinski Te želim susresti
I taj Susret trajno živjeti.
Da, Ti si upisao čežnju u moje srce
da…ponekad je bolno otkidanje naslaga
koje me udaljuju od Tebe – sklonosti, očekivanja, odnosi…
Želim Ti se svim srcem pokloniti
izići iz svojih komotnosti iznutra i izvana.
Predajem Ti svoje strahove koji naviru sa svih strana.
Hvala Ti što ih uzimaš i oni nestaju
Hvala Ti što me dotičeš.
Hvala Ti što se nikad nisi oglušio.
Koliko sam puta Isuse bila u Tvom društvu,
ali ne i s Tobom…oprosti mi.
I hvala Ti što nikad nisi odustao od mene.
Molim Te, nauči me moliti
i biti…
Ti u meni, ja u Tebi


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 8. rujna 2023.

Dotaknuti ranu

Svima nam je dobro poznat sv. Toma i njegovo nepovjerenje no kad promislim i pogledam svoj život i u svoje srce…i ja se mogu prepoznati. Koliko sam samo puta željela sve učiniti svojim snagama, koliko puta od sitnih do većih stvarnosti nisam imala povjerenja u Boga, koliko puta bi očajavala jer nije onako kako sam bila očekivala. I koliko god mi je zbog tog uvijek žao toliko me više dira Isusova gest, kojom On Tomu nije odbacio zbog njegovih sumnji, nego ga je izliječio. Isus je Tomi pokazao svoje ruke i ožiljak svojih rana. I ne samo da mu je pokazao nego je Tomu pozvao da ih i dotakne. A poziva danas i tebe i mene. Dodir Njegovih Rana sve liječi. Kako su izliječile Tomu, tako danas liječe i svakog od nas. Isus od nas nikad ne odustaje pa i onda kad ga vrijeđamo, kad smo nevjerni i kad od Njega bježimo. On je i dalje tu, otvorenih Ruku, otvorena i ranjena Srca koje svojom ranom ozdravlja svakog tko to želi. Pogledaj u te rane…dotakni te rane. Njegove su rane život, Njegove rane donose radost nakon iscjeljenja. Meni je to sve.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 7. rujna 2023.

Sveta dobit

Uvijek mi srce zažari kad čujem riječi iz Sv. Pisma: “Idite po svem svijetu i propovijedajte Evanđelje.“ Kad te Gospodin dotakne – jednostavno ne možeš ostati ravnodušan na ove riječi. Tako i ja godinama želim svakodnevno odgovarati na ovaj Njegov poziv jer mi je stalo i zato tražim svim srcem što i kako Isus želi da to konkretno činim, ali i gdje je konkretno taj svijet kojem trebam ići.

Vidim da to nikako nije jednoličan, dosadan i predvidljiv put. Bog je moj život preko puta kojim me vodi skroz promijenio moj život i ja sam Mu zahvalna na tome. To je put koji je često drugačiji od onog što očekujemo jer nas vodi gdje nikad nismo bili i stavlja u situacije koje ne možemo ni zamisliti.

Taj Njegov poziv da idem „po svem svijetu“ me tako oduševljava, ali i što sam starija sve više provocira. Kao mlada sam te riječi shvaćala više u kontekstu obilaženja raznih gradova i zemalja, a danas me taj poziv vodi u dubinu srca. Vodi me konkretnim ljudima u mojoj sredini koji su zatvoreni, kojima je teško prići, s kojima i ja sama imam težak odnos, vodi me da ljubim i one koji odbacuju i Boga i mene, da ne odustajem pa makar i drugi odustali…vodi me u nutrinu srca i molitve gdje se Njemu može prikazivati i ljubiti svaki čovjek i cijeli svijet.

Taj idite po svem svijetu danas od mene rijetko traži fizički napor, ali zahtjeva potpuno povjerenje u Gospodina za hod putevima prema srcima ljudi oko mene kojima sama od sebe nikad ne bi ni mogla pa ni onda kad bi htjela. No, to povjerenje u Njega, Njegovu beskrajnu Ljubav – istina ponekad čini da izgubimo svoju kontrolu i ljudske obzire – ali sveta dobit koju Bog daje i koja prati pa i najmanji gubitak u mom životu, ne može se mjeriti ni s čim što daje ovaj svijet. Ta sveta dobit je On sam koji jedini može ispuniti svaku čežnju ljudskog srca…tvog i mog.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 6. rujna 2023.

Tražiti Izvor

Jedne lijepe i sunčane subote zaputila sam se sa dobrim društvom na izlet u jedan prekrasan kanjon u kojem se nalazi najdublji izvor u Hrvatskoj, ali nisam znala kako taj izvor izgleda ni koliko se do njega treba pješačiti. Znala sam samo da je taj izvor tako dubok da mu do sad još nitko nije mogao do kraja izmjeriti dubinu. Očekivala sam da ću do izvora doći brzo i da će prizor biti spektakularan. No ni jedno od ta dva očekivanja nije se ispunilo, ali dogodilo mi se nešto neočekivano – taj mi je izvor u prirodi tog dana snažno progovorio o Jedinom pravom Izvoru života, o Bogu – kojeg čeznem i tražim čitav život, al mi često ostaje skriven.

Tako se lako na putu života dogode trenuci u kojima se umorimo, zalutamo ili zaboravimo na Izvor, pa se zadovoljimo nekim usputnim ponudama. Dogodilo se to nekima i u kanjonu toga dana. Bilo je izletnika koji su se umorili i odustali, a nisu znali da su tako blizu izvora. Skoro se to dogodilo i meni, ali sam bila zahvalna Bogu što mi je tog dana, ali i općenito u životu darovao suputnike koji također traže Njega – jedini pravi Izvor. Kako su dragocjeni trenuci međusobne pomoći, poticaja i ohrabrenja na tom putu osobito kad je teško.

Ta potraga, ta čežnja za Njegovim Licem utkana je u tebe, u mene, u svakog čovjeka.  I koliko god mi tražili Njega još više on sa svom ljubavlju traži svakog od nas.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 5. rujna 2023.

Tereni moga srca

Često osjetim u svom životu kako stagniram, padam, a doživim i poneku veću ili manju krizu s vremena na vrijeme. Od sebe pobjeći ne mogu, no, ono štomi istinski pomaže u tim trenucima je Božja Riječ. Nisam sama.

Kad vidim da se nešto događa u mojoj nutrini, a ne znam točno što – sjetim se prispodobe o sijaču, razmišljam, molim i pitam se: „Kakav je danas Bože teren mog srca? Poznajem li ja uopće tu zemlju, kako ju obrađujem? Kako primam sjeme Tvoje Riječi?

Da li je moje srce danas kamenito hladno tlo zatvoreno za Tebe i za mog bližnjeg, srce koje ne može ili ne želi oprostiti? Oprost drugima i sebi meni uopće nije lagan, ali je tako potreban jer želim živjeti u slobodi. Dođi Duše sveti…samo Ti možeš preobraziti sve kameno u meni.

Da li je poput zemlje na kojoj ima mnogo trnja…trnja mojih pobrkanih prioriteta, ispraznosti i vlastitih interesa? Trnje koje guši moju čežnju Bože za Tobom. Dođi Duše Sveti…oslobodi me trnja zla i ovog svijeta koji me odvlači od Tebe.

Ili dopuštam da Riječ Božja padne negdje usput u moje srce pa se na brzinu oduševim, ali Te još brže i zaboravim? Dođi Duše Sveti, moje je srce zaista potrebno obraćenja.

Ali vidim i toliko toga dobrog i lijepog u mom životu. Istina, potrebno je puno milosti i truda da bi zemlja mog srca bila i ostala plodna. Istina, prepoznajem se više slabom i grešnom nego dobrom…ali sam tako sretna i zahvalna na svem dobrom, na lijepom. Tog stvarno ima tako puno u mom životu.

Aiznad svega sam Ti Bože zahvalna jer ne gledaš na rezultate, na uspjehe, na kvalitetu zemlje mog života nego me jednostavno voliš, prihvaćaš, pomažeš i nikad ne odustaješ.

To znati, iskusiti i osjećati…to je sve.S Tobom preskačem zidine.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 4. rujna 2023.

Jedan na jedan

Želiš li istinski susresti Boga?
Želiš li ući dublje u Njegovu Riječ?
Želiš li zaista da ta Njegova živa Riječ uđe u tebe?
Stani…slušaj.
Nemoj odgovoriti površno i brzopleto.
Zatvori oči i osvijesti Božju prisutnost u sebi i oko sebe.
Zamisli kako te On gleda i osobno pita: Želiš li me istinski susresti?
Vjerujem da svatko od nas u dubini svog bića čezne susresti Oca,
Milosrdnog Oca.
No činjenica je da se mnogima teško otvoriti, prepustiti i primati.
On to zna.
On je strpljiv.
On te iznova poziva, nikad od tebe ne odustaje.
Čeka da Mu predaš sve što te muči, plaši i boli.
Zamoli danas Gospodina na poseban način za stav otvorenosti srca
poput Marije.
Jer u mjeri u kojoj dajemo prostor Bogu u svome životu
utoliko On može djelovati…jer poštuje našu slobodu.
Marija je znala stati…prebirati u svom srcu Njegovu Riječ.
Stani i ti danas…stani, barem malo, svaki dan.
Budi u tišini, u stavu slušanja.
Slušaj kako Bog govori tvojoj duši, kako ju miluje i hrani
Jedan na jedan.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne