Duhovni poticaj Živo vrelo od 8. do 13. studenog 2021. – s. Mira Majić

Kratku emisiju ‘Duhovni poticaj – Živo vrelo’ slušatelji Radiopostaje Mir Međugorje mogu čuti od ponedjeljka do subote u 3 sata, te u 7:10. Emisije priređuju svećenici i časne sestre u tjednim ciklusima.

Ovog tjedna, od 8. do 13. studenog 2021. godine, ‘Duhovni poticaj – Živo vrelo’ pripremala je i kazivala sestra Mira Majić, školska sestra franjevka Krista Kralja, provincije Svete obitelji u Hercegovini, koja je trenutno na službi predstojnice samostana Navještenja Gospodinova u Širokom Brijegu. Ako ste ih propustili u našem programu, sve ih možete poslušati ovdje na našoj web stranici.

Duhovni poticaj Živo vrelo 13. studenog 2021.

Pođimo s Marijom

Danas je subota dan posvećen Blaženoj Djevici Mariji.

Sjetimo se da je s Marijinim „da„ došlo svijetlo na ovaj svijet. Marija je savršen uzor svake kreposti i svetosti.

Marija ponizna službenica prati svoga Sina na Golgotu, bez riječi… Svijetlo s križa  zasjalo je i pobijedilo najcrnju tamu ljudske zloće. Strah, agonija, tuga… pobijeđeni su snagom Ljubavi  s križa.

Kad imamo pred sobom dalek put, pođimo s Marijom. Kad imamo pred sobom nepoznat put, pođimo s Marijom. Kad nas plaši težina puta, pođimo s Marijom… Uvijek s Marijom. Onaj tko je s Marijom nikad nije sam i za sve postoji rješenje. Ona je ta koja nas uči svojim primjerom, ustrajati u predanju volji Božjoj. Po Marijinom zagovoru neka uđe u svaku našu obitelj živi Isus, neka snaga Duha Svetoga pomogne da slušamo i vršimo volju Oca nebeskoga.

Jednom na satu vjeronauka, dječak diže ruku i kaže: ‘Časna mi smo bogatiji od Isusa’.

Pitam kako: ‘Mi imamo dvije mame, onu koja nas rodila i nebesku Blaženu Djevicu Mariju’

Marijo, stavljamo se pod tvoju majčinsku zaštitu, štiti nas i naše obitelji!


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 12. studenog 2021.

Boga svojim životom proslaviti

Kliče psalmista: „Nebesa slavu Božju kazuju „

I još jedno jutro u našem životu i sve što nas okružuje Gospodinovo je djelo, svi dragi ljudi, svaki čovjek, ti i ja, sve Gospodinovo.

Kako to da sve ovo znamo i vidimo, a ponašamo se kao gospodari svega stvorenog, počesto kao da je život na zemlji s nama počeo i s nama će završiti…

Kad bi nas netko pitao ponašamo li se mi ovako, zanijekali bi.

Iz naših djela i našega ponašanja se da vidjeti da počesto zaboravljamo svoju zadaću na zemlji. Boga svojim životom proslaviti.

Ako se prepoznamo u ovoj grupi ljudi, ne budimo tjeskobni, zna naš Stvoritelj našu ljudsku slabost i uvijek je tu, prima naše kajanje, pomogne našu odluku za dobro. Poslat će nam Šimune i Veronike na našem putu i dati nam milost da smo i mi nekom  Šimun i Veronika.

Ovih dana smo u molitvi sa Svim svetima i u molitvi za naše pokojne.

Neka nas prati njihov zagovor.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 11. studenog 2021.

Mudrost je kruna svih darova Duha Svetoga

Vjerujem da smo svi bili u prilici kad osjećamo užurbanost, napetost, nezadovoljstvo, malodušnost, puno nervoze u životu i životnim situacijama.

I za takvo stanje krivimo životne okolnosti.

Sve su ovo znakovi da trebamo napraviti zaokret, promjenu…

Kako?

Potrebno se ogoliti pred Gospodinom da bi se mogli obući u novo ruho, ruho mudrosti.

U mudrosti je duh razborit, svet, jedinstven…

Ona je odsjev vječne svjetlosti, slika dobrote Božje…

Ona je od sunca sjajnija…

Mudrost je kruna svih darova Duha Svetoga, kao što znamo da je ljubav Majka svih krjeposti.

Možda sad nije trenutak da zastanete, zašutite, otvorite Bibliju i ogolite se pred  Gospodinom i zamolite da vam srca ispuni svojom Mudrošću.

Učinite to na kraju ovoga dana i iz dana u dan.

Vjerujem i znam život će imati više smisla i radosti, a životne okolnosti ćemo prihvaćati i gledati očima MUDROSTI .

Mir vam i dobro !


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 10. studenog 2021.

‘…Dođi! Tvoja te vjera spasila!’

Današnje Evanđelje po Luki govori nam o susretu Isusa i deset gubavaca.

Isus putuje u Jeruzalem, ulazi u selo, u susret mu dolaze gubavci, zaustave se podaleko i zavape: „Isuse, učitelju, smiluj nam se!“

I danas, Isus   putuje,  ulazi u tvoje i moje mjesto i želi susret, zna On da smo gubavi. Tadašnji gubavci zaustave se podalje i zavape, da im se smiluje, a mi današnji gubavci vičemo i upiremo prstom, tražimo krivca od koga se to zarazismo, od naše panike i želje da ozdravimo.

Isus ih šalje svećenicima, u hodu do njih, očistiše se. Isus i nas danas šalje do svećenika, na sakrament pomirenja, lijeka naše duše.

Jedan od njih vidjevši da je ozdravio, vrati se slaveći Boga u sav glas i zahvaljujući. Vratimo se i mi izvoru, zahvaljujmo i slavimo prisutnost Isusovu u Presvetom oltarskom sakramentu.

Isus je prilika i daje priliku za susret, za novi početak.

Susretnimo Ga danas u osobi koja nam nije draga, susretnimo Ga u osobi za koju znamo da nas ne voli, susretnimo Ga u osobi koja treba i čeka na našu pomoć… Neka Isusu bude u svakom našem susretu, da jednog dana čujemo Njegov glas: ”…Dođi! Tvoja te vjera spasila!”


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 9. studenog 2021.

Ne bilo kakav, nego radostan svjedok

Danas Crkva slavi Posvetu Lateranske bazilike. Riječ je o blagdanu koji nas na poseban način prisjeća značenja i dvostruke uloge pape kao zemaljskoga poglavara  Rimske Crkve i kao zemaljskoga poglavara cijele Katoličke crkve .

Jednako tako nas podsjeća na jedinstvo i zajedništvo Božjeg naroda koji se okuplja u svojim župnim crkvama slaveći svetu misu.

Car Konstantin Veliki  313. godine kršćanima daje slobodu, do tada kršćani su svoju pripadnost i vjernost Kristu svjedočili prolijevanjem krvi i izlaganjem teškim mučenjima za Krista. Car Konstantin dao je sagraditi Lateransku baziliku, koja je majka svih crkava.

Svaki kršteni  je Crkva, kršteni smo u Božjem prebivalištu u crkvi. Hram smo Božji, Božja građevina.

Mi, mnogi danas plačemo nad svojim životima jer su nezgodna vremena nemamo najosnovnije, tamo nekima je dobro, a nama nije, drugi su sebični i imaju… Malo je želja i potreba koje nam se mogu ostvariti… Dragi brate i sestro u Kristu vratimo se u svoj hram, Božju građevinu, zazovimo živoga Boga to svjetlo našeg života i dopustimo da Krist kraljuje u nama i imat ćemo utjehu.

Svako vrijeme ima svoju svjedočku dimenziju, svako vrijeme ima svoje zgodno i nezgodno, neka nas nitko i ništa ne zaustavi biti svjedok Crkve, navjestitelj Božje riječi, ne bilo kakav svjedok, nego radostan svjedok…

Mir vam i dobro !


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 8. studenog 2021.

Dajmo Bogu svoje srce

Danas nas Gospodin poziva da ljubimo pravednost, tražimo ga u jednostavnosti srca, da praštamo …

Temelj svega je ljubav… Ako zastanemo nad samima sobom i upitamo se: Što je to ljubav, za mene? Vjerujem da ćemo se najprije sjetiti koga volimo i tko nas voli, kome smo nešto učinili i tko je nama nešto učinio… Ovako i slično mogli bi nabrajati u nedogled. Ovo su zapravo mrvice od ljubavi.

Kršćanin je pozvan ljubiti, konkretno Boga i bližnjega.

Katekizam Katoličke crkve nas uči: Pravednost je moralna krepost koja se sastoji u postojanoj i čvrstoj volji dati Bogu i bližnjima što ih pripada.

Dajmo Bogu svoje srce, da ga učini jednostavnim i poniznim, takvo srce ljubi pravednost, takvo srce ima milost praštanja i takvo srce traži oprost…

Bog danas treba tebe i mene.

Recimo kao Marija: ‘Evo me!’ Budimo poput Marije otvoreni Božjem planu s nama. Obucimo se u silu odozgor i u tom duhu pozdravljajmo, gledajmo, darujmo riječ, topao pogled i iskren osmjeh.

Ne zaboravimo, apostoli su molili: ‘Umnoži nam vjeru.’

I mi molimo: Gospodine, umnoži nam vjeru i povedi nas putem vječnim.

Mir vam i dobro!

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne