PITAJTE SVEĆENIKA: Fra Renato Galić o ‘izgubljenoj ovci’

”U prispodobi o jednoj izgubljenoj ovci koju pastir traži i pronađe ju pa se raduje, govori se o izgubljenoj duši i pronalazak ovce je obraćenje, a 99 ovaca predstavlja vjernike, ako se ne varam. Primjer je Savao koji postaje Pavao, ali što to znači u ovoj današnjoj perspektivi? Je li izgubljena ovca netko tko je bio ateist pa danas ide u crkvu? Ili kršten čovjek koji se ispovijedi nakon 20 godina? Možda netko tko vjeruje, griješi, i uspije se othrvati nekom poroku ili drugom grijehu kojega konstantno čini? Ili izgubljena ovca sam ja osobno (možda mnogi vjernici, možda svatko od nas povremeno) koji vjerujem, ali znam da nisam čvrst pošto me životne okolnosti nekad vode u strah i nisam ostvario puninu i potpuno predanje u Božji naum, pa kada i ako uspijem, pronalazak će biti upotpunjen a do sada je bilo lutanja i grješnog skretanja s puta? Je li ustrajna molitva put do pronalaska i je li osjetimo pronađenima, osjetimo li trenutak kada ćemo znati da smo konačno tu?”, pitanja su to koja su mučila našeg slušatelja Marka, a odgovore na njih potražio je kod nas u emisiji ‘Pitajte svećenika’. Ovu prispodobu dodatno mu je razjasnio naš suradnik fra Renato Galić, svećenik Hercegovačke franjevačke provincije koji je trenutno na službi u Zagrebu kao pomoćni odgojitelj bogoslova.

Bog je taj koji nas prvi traži, koji nas potiče, koji nam šalje svoje znakove kojima nas nekako navodi na promjenu. Sve od Boga kreće. Na nama je da prihvatimo Božju ruku i da se odazovemo njegovu pozivu.

”Prispodoba na koju aludira naš čitatelj je svima dobro poznata. Radi se o prispodobi o izgubljenoj ovci. Posebno je znakovita verzija iz Lukina evanđelja, odnosno cijelo petnaesto poglavlje njegova evanđelja u kojem se nalaze tri prispodobe o milosrđu: već spomenuta o izgubljenoj ovci, prispodoba o izgubljenoj drahmi i na kraju – kulminacija – prispodoba o izgubljenom sinu. U sve tri prispodobe je naglasak na Božjem milosrđu; Bog je taj koji pronalazi i čini prvi korak”, kazao je fra Renato pojašnjavajući izvorno značenje prispodobe o izgubljenoj ovci, u kojoj ”izgubljena ovca označuje osobu, čovjeka, vjernika koji je odlutao od Gospodina”.

”Naš slušatelj dobro uočava kada donosi više kategorija ljudi koje možemo prepoznati u ovoj ovci: počevši od ateista koji se obratio pa do čovjeka koji se ispovijedi nakon 20 godina života. U današnjem vremenu punom izazova, raznih napasti, raznih ponuda postoji mnoštvo izgubljenih osoba; onih koji traže smisao života na pogrešnim mjestima, koji su se udaljili od Boga i tako dalje.

Naš slušatelj također navodi Savla, koji nakon obraćenja, koje smo proslavili prolog tjedna, postaje sveti Pavao te se lijepo pita što to znači u ovoj današnjoj perspektivi? To je aktualizacija, odnosno primjenjivanje evanđelja na naše vrijeme i na naše živote. Na tom tragu slobodno možemo reći, a što također uočava naš slušatelj, kako izgubljena ovca ne predstavlja tek one osobe koje su se nakon 20 ili 30 godina vratile Gospodinu, nego se zapravo svi mi možemo prepoznati u izgubljenoj ovci. To su oni naši svakodnevni padovi, sumnje, mali grijesi zbog kojih se nekada udaljimo od Gospodina zbog svojih slabosti, utjecaja okoline…”, kazao je fra Renato uz napomenu kako bi ova prispodoba ”trebala biti poticaj svima nama da nikoga ne odbacujemo, da nikoga ne smatramo zauvijek odbačenima, odnosno kako za određene ljude jednostavno nema povratka”.

Ako se sada radujemo zbog povratka Gospodinu, kolika li će tek radost biti kada se susretnemo na kraju vremena.

”Na tragu dobrog pastira, i mi bi trebali izići u susret takvim ljudima i biti danas svjedoci Božje ljubavi prema svima”, govori fra Renato, a naš slušatelj pitao se i o molitvi kao putu pronalaska Boga i možemo li se osjetiti pronađenima?

”Na tragu ove prispodobe, važno je napomenuti da je Bog taj koji nas prvi traži, koji nas potiče, koji nam šalje svoje znakove kojima nas nekako navodi na promjenu. Sve od Boga kreće. Na nama je da prihvatimo Božju ruku i da se odazovemo njegovu pozivu. Molitva je svako važan element u našem vjerničkom životu, odnosno molitva shvaćena kao odnos s Bogom. Ne nužno kvantitativna, već kvalitativna molitva. Molitva je uvijek put do susreta s Gospodinom.

Sva naša trenutna lutanja i susreti s Gospodinom su zapravo slika, predokus onog konačnog susreta s njime kada ćemo u konačnosti biti zajedno”, kazao je fra Renato Galić i zaključio: ”Ako se sada radujemo zbog povratka Gospodinu, kolika li će tek radost biti kada se susretnemo na kraju vremena.”

Ako i vi imate neka pitanja, dvojbe i nejasnoće iz područja vjere, duhovnosti… javite nam se porukom (SMS, Viber, WhatsApp) na broj mobitela 00387 63 455 655 ili e-mailom na adresu: radio-mir@nullmedjugorje.hr.

Rubrika ‘Pitajte svećenika’ u programu Radiopostaje Mir Međugorje je ponedjeljkom od 8 sati i 20 minuta, te u reprizi ponedjeljkom navečer u 20 sati. U njoj na pitanja slušatelja odgovaraju svećenici, suradnici Radiopostaje Mir Međugorje.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne