PITAJTE SVEĆENIKA: Fra Stipan Klarić o odnosu s roditeljima nakon ženidbe

”U Markovom Evanđelju čitamo: ‘Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu i dvoje njih bit će jedno tijelo’. Kako ispravno shvatiti i živjeti ove riječi?”, upitao se naš slušatelj i odgovor potražio u našoj rubrici Pitajte svećenika, a kako ispravno shvatiti i živjeti ove riječi objasnio mu je fra Stipan Klarić, svećenik Hercegovačke franjevačke provincije na službi gvardijana samostana sv. Jeronima u Slanom.

On je na početku pojasnio kako su ove riječi koje je Isus izgovorio u Markovom Evanđelju citat u kojem se Isus u potpunosti referira na Knjigu postanka prilikom stvaranja čovjeka kao muškarca i kasnije žene od njegovog tijela.

Fra Stipan se osvrnuo na glagole iz ovog citata – ostaviti, prionuti i biti.

”Ostaviti oca, majku, obitelj iz koje potječemo nije nimalo jednostavno. Često roditelji na vjenčanjima jako emotivno dožive odlazak svoga djeteta, jasno da roditeljima njihovo dijete uvijek ostaje njihovo dijete, a sklopiti ženidbu ne znači prekinuti svoj odnos s roditeljima… Naprotiv, do kraja života nas obvezuje četvrta Božja zapovijed – poštivati roditelje, svoga oca i svoju majku – iskazivati im ljubav i zahvalnost za sve ono što su do sada učinili. To se čini na drugačiji način, iz svoje obitelji. Vrlo negativni su primjeri gdje se roditelji direktno upliću u brak svoje djece i gdje zapravo imamo tu jednu bolesnu međuovisnost gdje njihovi sinovi postaju nadomjestak za muža ili kćerka nadomjestak za ženu i time svoju djecu čine nesposobnom za brak. Isto tako postoji i opasnost da supružnici zamjene svoju ženu za svoju majku ili svoga muža za svoga oca, što je također pogubno”, kazao je fra Stipan, naglašavajući kako sklapanjem ženidbe i ulaskom u brak čovjek nešto ostavlja.

”Ostavljanje je samo po sebi negativan pojam, ali ostavlja zbog većega dobra, a to je da prione uza svoju ženu i dvoje njih bit će jedno tijelo, kao jedna zajednica, jedno tijelo, jedna obitelj… stvaraju jednu novu vrijednost i daju priliku Bogu da u jednoj novoj bračnoj stvarnosti po njima djeluje, stvara nova bića, novu djecu i tako čini novu obitelj”, kazao je fra Stipan Klarić napominjući kako ove Isusove riječi ne smijemo shvatiti pogrešno da bi se suprotstavljali svojim roditeljima, ili ušli s njima u neku svađu, prijezir, razdor…

”Četvrta Božja zapovijed nas još više obvezuje zbog zrelosti, a uvijek moramo biti oprezni da ne bi naši odnosi s roditeljima bili opterećujući za našu bračnu zajednicu. Zato nam je potrebna Božanska mudrost koja će nam dati moć razlikovanja, odlučivanja i življenja svega u onoj pravoj mjeri, jer mi ljudi često puta sami toga nismo svjesni, to ne možemo i zato nam je potrebna Božja pomoć i Božja mudrost, potrebno se savjetovati i s mudrim ljudima, ali prije svega potrebno je unutar svoje bračne zajednice razgovarati i zajedno donositi odluke, poštujući roditelje, ali jasno držeći onu zdravu distancu koja čuva samostalnost i autonomiju te nove obitelji”, zaključio je fra Stipan Klarić, a cijeli njegov odgovor poslušajte u emisiji Pitajte svećenika koja je dostupna u audiozapisu.

Ako i vi imate pitanja ili nejasnoća javite nam se. Pitanja se mogu postaviti porukom (SMS, Viber, WhatsApp) na broj mobitela 00387 63 455 655 ili e-mailom na adresu: radio-mir@nullmedjugorje.hr.

Rubrika ‘Pitajte svećenika’ u programu Radiopostaje Mir Međugorje je ponedjeljkom od 8 sati i 20 minuta, te u reprizi ponedjeljkom navečer u 20 sati. U njoj na pitanja slušatelja odgovaraju svećenici, suradnici Radiopostaje Mir Međugorje.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne