Biskup Palić u Mostaru zaredio šestoricu svećenika

Danas, na svetkovinu apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla biskup mostarski-duvanjskii i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić u mostarskoj katedrali slavio je misu za vrijeme koje je šestoricu đakona zaredio za svećenike, petoricu za Hercegovačku franjevačku provinciju: Fra Slavena Tomića, fra Alojzija Slavka Anđelića, fra Ivana Crnogorca, fra Frana Ćorića i fra Marina Mikulića te jednoga đakona za Mostarsko-duvanjsku biskupiju don Zvonimira Rezu.

U koncelebraciji su bili apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskup Aldo Cavalli, vikar hercegovačkih biskupija don Nikola Menalo, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš i brojni drugi svećenici.

Biskup Palić na početku je pozdravio sve prisutne, a obraćajući se kandidatima kazao je kako su riječi njihovog odgovora ‘Evo me’ ”naizgled jednostavne, ali u isto vrijeme bremenite i pune osobne odgovornosti”.

”Dragi kandidati, hvala vam što ste odlučili svoj život darovati Crkvi. Ovaj svoj evo me ponavljajte na početku svakog novog dana, kako bi svijest o potpunoj raspoloživosti za služenje rasla u vama sve više”, kazao im je biskup Palić, koji je osvrćući se na čitanja kazao nam Riječ nam danas govori o dvojici apostola.

”Govori o Petru, oduševljenom ribaru koji je sve ostavio, koji je postao svojevrsni glasnogovornik, koji nije htio dati i prati noge. Riječ nam govori o Pavlu, progonitelju kršćana koji se obasjan svijetlošću ruši na zemlju započinje novo životno putovanje.

Petar zna da je Gospodin poslao svoga anđela i izbavio ga iz Herodove ruke. Pavao zna da je Gospodin bio uz njega i dao mu snagu i bio je otet iz lavljih usta.

Dvojici apostola koji nisu vodili osrednji život, dvojici apostola kojima je dana beskrajna strpljivost za nove početke.

Tko sam ja za tebe htio je znati, Isus?

Pritom, nije čekao definicije, nego odgovor onih koji su zahvaćeni porukom njegova života i njegove riječi. Ne radi se ovdje toliko o odgovorima koje učimo, već o iskrenoj potrazi za osobnim odnosom koji nas nosi i koji našem životu daje smisao”, kazao je mons. Palić te nove svećenike pozvao da grle križ budući da slijede Isusa Krista.

”Od danas vam je zadaća, ne samo nositi svoj križ, već i pomagati drugima s njihovim križevima. I vaš život od danas više nije vaš, jer pripadate Isusu i Njegovoj Crkvi. Obveza vam je svakodnevno živjeti odnos ljubavi s Kristom, nastojeći biti dobri pastiri koji se nikada ne umaraju voditi, hraniti i štititi stado. Poput Šimuna Petra, svoju ljubav prema Isusu pokazat ćete brigom za njegovo stado. Da, stado je njegovo, nije naše.

I budite spremni jer će vas ta ljubav odvesti, kako kaže Isus Petru, na mjesta na koje ne želite ići. Isus ne traži od vas da budete pastiri za sebe nego za njegov narod, kazao je Palić naglašavajući mladim svećenicima kako život koji su prihvatili nije lak.

Život koji ćete prihvatiti nije lak, niti bez borbe, jer ste pozvani živjeti redovnički odnosno svećenički poziv u sekularnom svijetu koji ima malo vremena ili poštovanja prema Bogu.

Štoviše, pozvani ste živjeti nesebičnim životom u sebičnom svijetu. Bit će teških zadaća, teških odluka, teških ljudi, dugih dana i neprospavanih noći. Ipak, Bog i crkva vjeruju vas. Znajte da vas je Bog pozvao da prigrlite ovaj život i ovu službu.

Budite nježni prema sebi, pogriješit ćete. Koliko god se trudili zadovoljiti ljude, nećete uspjeti. Dopustite Bogu da snagom svoga Duha Svetoga djeluje kroz Vas”, kazao je biskup Palić, naglašavajući kako je svećenik pokaznica.

”Njegova je zadaća pokazati Isusa. On sam se mora odmaknuti i dopustiti da se vidi samo Isus kako je to mudro rekao Charles de Foucauld”, kazao je biskup Petar Palić.

Na kraju je čestitao i zaređenim svećenicima se obratio provincijal hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš, koji je kazao kako svećenici trebaju svima davati snagu imajući dovoljno snage iz vertikalnog Kristova identiteta.

”Ako je mi nemamo, nemamo što dati. Naš izbor mora biti jasan, mi je moramo imati, da bi svijetu mogli donijeti Njega. Ja vas molim, nemojte nikad zaboraviti ovaj dan, ne po datumu, nego sjećanjem na događaji koji daje snagu. Mi smo duhovnost sjećanja koje zaista daje snagu. To nam je ovaj stol gospodnji dokaz 2000 godina. Neka bude i vama. I molim vas, ako mogu, na ovaj dan obnovite svoje zavjete, bez obzira gdje živite. Vratite se na početke, jer sjećanjem na Njega imat ćete dovoljno snage ovaj svijet voditi k Njemu”, kazao je fra Jozo Grbeš.

Tekst: Velimir Begić
Foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne