FOTO: Frama Međugorje pobjednik XXIII. Framafesta

U Mostaru je pod geslom “Srce nam se u Njemu raduje” večeras održan XXIII. Framafest, kojega je organiziralo Nacionalno vijeće Frame BiH. Sudjelovalo je 18 Frama s više stotina mladih Framaša iz cijele Bosne i Hercegovine, a prema odluci stručnog žirija kojega su činili Petra Terkeš, fra Zvonimir Pavičić i s. Blanka Jeličić za pobjednika je izabrana Frama Međugorje s pjesmom „Daj mi biti Tvoj” za koju je tekst je napisala bivša framašica Marija Zorka Vasilj, pjesmu su uglazbile framašice Lea Ostojić i Sara Brkić, a aranžman odradio voditelj glazbene sekcije Frame Međugorje Mario Berišić. Drugo mjesto osvojila je Frama Široki Brijeg s pjesmom „Božje okrilje”, a treće mjesto Frama Kiseljak s pjesmom „Živi ti dušo”. Nagradu za najbolji tekst osvojila je Frama Tomislavgrad za pjesmu „Sidro”, dok je nagrada za najbolji scenski nastup otišla opet u ruke osvajača 1. mjesta ovogodišnjeg XXIII. Framafesta – Frame Međugorje.

Na Framafestu su nastupile: Frama Bugojno, Frama Čerin, Frama Čitluk, Frama Čuklić, Frama Drinovci, Frama Fojnica, Frama Humac, Frama Jajce, Frama Kiseljak, Frama Kreševo, Frama Livno, Frama Ljubunčić, Frama Međugorje, Frama Mostar, Frama Podmilačje, Frama Posušje, Frama Široki Brijeg i Frama Tomislavgrad. U revijalnom dijelu, između izvedbi svih Frama i konačnih rezultata natjecanja, nastupili su Đuro Ravenšćak i Pava Ćorić, a voditeljice programa bile su Sanja Pehar i Zdravka Pišković.

Framafest je festival duhovne glazbe na kojemu nastupaju isključivo članovi Franjevačke mladeži – Frame. Natjecateljskog je karaktera, a ciljevi su mu promoviranje mladih glazbenih talenata unutar Franjevačke mladeži i poticanje glazbenog stvaralaštva koje će obogatiti duhovnu glazbenu scenu te promicanje zajedništva framaša. Framafest je jedinstven festival duhovne glazbe u Bosni i Hercegovini, ali i u svijetu, jedini na kojem nastupaju isključivo glazbeni sastavi Franjevačke mladeži. Zato je dobro da njegujemo tu našu posebnost, iz godine u godinu napredujemo i rastemo, a festival ove godine bilježi svoje 23. izdanje.

Ovogodišnja pobjednička Frama – Frama Međugorje nastala je 1995. godine. Razvijala se iz molitvene skupine mladih koju je vodio fra Slavko Barbarić, a koju je činilo dvadesetak mladih ljudi iz župe Međugorje. Danas Frama broji 107 članova. Trenutni duhovni asistent Frame Međugorje je fra Ivan Hrkać. Frama Međugorje djeluje kroz razne sekcije a to su: glazbena koja redovno nastupa na koncertima u župi i animira misna slavlja zatim stvaralačka, dramska, molitvena, čistačka, medijska, literarna i sportska sekcija. Frama Međugorje je sudjelovala na raznim natjecanjima te je sudjelovanjem na Framafestu 2018. godine osvojila prvo mjesto i najbolji scenski nastup, a ove godine su ponovili taj uspjeh.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne