Izjava nadbiskupa Želimira Puljića za Radio Mir nakon imenovanja nadbiskupa koadjutora

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić našem fra Mariju Knezoviću dao je izjavu nakon imenovanja mons. Milana Zgrablića zadarskim nadbiskupom koadjutorom. Izjavu nadbiskupa Puljića za Radiopostaju Mir Međugorje poslušajte u audiozapisu.


 

Nadbiskup Želimir Puljić održao je i govor na objavi imenovanja mons. Milana Zgrablića zadarskim nadbiskupom koadjutorom u četvrtak 7. travnja 2022. u salonu Nadbiskupskog doma u Zadru koji prenosimo u cijelosti:

Drago mi je što u ovom svečanom trenutku objave radosne vijesti da je časna Zadarska nadbiskupija, „ecclesia Iadertina“, dobila nadbiskupa koadjutora, mogu izreći trostruku zahvalu:

Najprije hvala Božjem Duhu što se „u svom letu“ preko Velebita, Risnjaka, Snježnika i Učke zaustavio u „krasnoj zemlji, Istri miloj, u domu roda hrvatskoga“ (himna Istarske županije), pa pronašao „Milana iz Pazina“. Njemu je odredio neka se nakon petogodišnjeg boravka u ovom Gradu, kao pitomac i odgojitelj u Sjemeništu Zmajević od prije 32 godine, „vrati u Zadar“ i preuzme odgovornu službu nadbiskupa koadjutora. Hvala Duhu Božjem čiji su „sudovi uvijek nedokučivi, a i njegovi putovi neistraživi“ (Rim 11, 33).

U ovoj prigodi upućujem iskrenu zahvalu papi Franji kao i svima koji su mu pomagali da mi nakon moje zamolbe pronađu suradnika i budućeg zamjenika na stolici zadarskih nadbiskupa.

Posebice, pak, hvala mons. Milanu Zgrabliću što je sa strahopoštovanjem i u poniznosti prihvatio uključiti se u zbor apostolskih nasljednika, usprkos brojnim izazovima i teškoćama koje biskupski red i služba u ovo naše vrijeme sa sobom donose.

Uz ovu trostruku zahvalu usuđujem se, kao stariji brat i kolega, uputiti poštovanom nadbiskupu koadjutoru, ne samo iskrenu i srdačnu dobrodošlicu, već i riječi ohrabrenja i poticaja.

Ne bojte se, dragi Milane, zadataka i izazova koji Vas očekuju. Božji puk, svećenici i ljudi ovoga kraja, koje ste svojevremeno imali prigodu izbliza upoznati, s radošću žele čim prije vidjeti i susresti svoga novog pastira. Oni već sada skupa sa mnom za Vas mole i u Vaše molitve toplo preporučuju svoje želje i svoje nakane.

Veseli me što će naše mjesne Crkve, istarska i zadarska, sada biti više povezane. Tome će svakako doprinositi i zajedništvo nas kao apostolskih nasljednika. A to zajedništvo, kao što znamo i vjerujemo, nije obično, već sakramentalno. Neka Vam, poštovani nadbiskupe koadjutore, svijest o tom zajedništvu dadne dodatnu motivaciju, snagu i hrabrost. Nismo, naime, sami. Mnogo je onih koji će nas diljem naših biskupija pratiti svojom ljudskom potporom i molitvama kako bismo odgovorno izvršili svoje zadatke i bili dobri i sveti pastiri povjerenog stada.

S tim mislima i dobrim željama upućujem imenovanom zadarskom nadbiskupu koadjutoru mons. Milanu Zgrabliću, iskrenu i srdačnu dobrodošlicu. Njegov dolazak i rad preporučujem našoj odvjetnici Blaženoj Djevici Mariji, svim hrvatskim svecima i blaženicima, posebice bl. Miroslavu Bulešiću i našim zadarskim svecima-zaštitnicima: sv. Stošiji, sv. Šimi, sv. Krševanu i sv. Zoilu. Vama, pak, svećenici i djelatnici obavijesnih sredstava, koji ste bili dionici ovoga radosnog susreta i priopćenja, zahvaljujem na dolasku i nazočnosti. Hvala na pozornosti.

✠ Želimir Puljić, nadbiskup zadarski

Zadar, 7. travnja 2022.

 

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne