S. Kata Karadža, ŠSF, primila misijski križ, a na Svijećnicu odlazi u Ugandu

Na blagdan Obraćenja Sv. Pavla, 25. siječnja, u crkvi Sv. Obitelji u Zagrebu s. Kata Karadža, članica družbe Školskih sestara franjevki Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina primila je misionarski križ, a 2. veljače, na Svijećnicu krenut će u Ugandu, u Rwentobo, u zajednicu gdje njezine susestre djeluju od 2018.

Svečano euharistijsko slavlje te obred blagoslova misionarke i križa predvodio je fra Filip Karadža, brat s. Kate, u koncelebraciji sa župnikom vlč. Danijelom Dukićem i vlč. Jerkom Valkovićem, pročelnikom Odjela za komunikologiju Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta u Zagrebu. Uz provincijsku predstojnicu s. Željku Dramac i članice Provincijske uprave, te nacionalnu ravnateljicu Papinskih misijskih djela Republike Hrvatske s. Ivanu Margarin, slavlju su nazočili članovi obitelji s. Kate, njezina majka, brat sa svojom obitelji i druga rodbina, zatim sestre zajednica iz Zagreba te vjernici ove župe.

Crkva ako nije misijska, nije Crkva

S. Željka nazočnima je predstavila s. Katu i misiju u koju odlazi, te pročitala poruku s. Klare Šimunović, vrhovne predstojnice koju je ovom prigodom uputila s. Kati i sestrama franjevkama Bosansko-hrvatske provincije. „Odlazak s. Kate u misije ostvarenje je njezina osobnog misijskog poziva i osnaživanje mlade zajednice u Africi, no to je prije svega doprinos misijskom poslanju koje ostvarujete kao Provincija. Jer svjedočenje kršćana za Krista po svom je značaju zajedničko, stoga iznimnu važnost ima prisutnost zajednice, ma koliko mala bila, u ispunjavanju poslanja, kako ističe papa Franjo u ovogodišnjoj poruci za Svjetski dan misija. Dok s. Kati upućujemo iskrene čestitke i sestrinski je podržavamo da ustrajno i vjerno slijedi svoj misijski poziv, istodobno molimo za zajednicu u Rwentobu da bude otvorena djelovanju Duha Svetoga te neprestano prima njegovu snagu i nadahnuće za istinsko svjedočanstvo za Krista Gospodina“, kazala je među ostalim s. Klara.

U svjetlu blagdana Obraćenja Sv. Pavla fra Filip je u svojoj homiliji kazao kako je jedna od najljepših i najvažnijih zadaća i potreba Crkve misijsko poslanje koje je u biti i glavna odlika Crkve. „Crkva ako nije misijska, onda nije Crkva. Potreba misijskoga djelovanja i naviještanja Evanđelja potrebnije je danas nego li ikada… I s. Kata je poput Sv. Pavla čula riječi ‘Jao meni ako ne budem naviještala evanđelje Kristovo’. Svako Evanđelje i svaki život treba završiti u zahvali, u euharistomenu, grčkoj riječi koja označava zahvalu za sva dobra. A i mi danas zahvaljujemo Bogu za sve ono što nam je dao, zahvaljujemo za našu zajednicu sestara, za našu s. Katu, za njezino misijsko poslanje“, naglasio je fra Filip.

Osluškujući Božja nadahnuća

Nakon homilije uslijedio je blagoslov misionarke i misijskog križa. Bio je to dirljiv trenutak u kojem je prizor s. Kate koja kleči okružena nećacima mnogima u crkvi izmamio suze.

Na kraju euharistijskog slavlja s. Kati i okupljenima obratila s. Ivana Margarin. „Rastanak nikada nije lagan i u nama neminovno budi osjećaj tuge, ali danas je puno jači osjećaj radosti i zahvalnosti za još jedan Božji zahvat u životu s. Kate. Krštenjem, a potom redovničkim zavjetovanjem s. Kata suobličila se Isusu Kristu, a prema primjeru Sv. Franje nadahnjujući se na njegovoj duhovnosti rasla je u ljubavi prema najjednostavnijima i najsiromašnijima. Osluškujući Božja nadahnuća u svome životu poput Sv. Franje shvatila je kako ju Gospodin zove da gradi njegovu Crkvu tamo gdje ona ima slabe ili nikakve temelje, da prepozna njegovo lice među narodom Ugande“, istaknula je s. Ivana, te također pročitala i čestitku nacionalnog ravnatelja PMD-a BiH mons. Luke Tunjića, koji zbog situacije oko pandemije koronavirusa nije mogao doći. „Vi ste najzaslužnija osoba što se i Vaša redovnička zajednica uključila u izravnu evangelizaciju. Molit ćemo da po Vašem misijskom djelovanju Gospodin potakne mnoga srca na obraćenje. Neka Vaše osobno vjerničko svjedočenje i Vaše redovničke zajednice bude plodonosno i Bogu na slavu. Neka se plodovi vašeg zajedničkog djelovanja mjere milošću Božjom koja će biti razlivena u srca svih s kojima se budete susretali i s kojima budete radili. Svima bi nam samo nebo trebalo biti granica, a spas duša najuzvišenije poslanje i jedini cilj“, napisao je mons. Luka.

Po završetku euharistijskog slavlja, kako prenosi ssf.hr, uslijedilo je zajedničko druženje i prigodni domjenak u prostorijama samostana sestara franjevki u Držićevoj.

Neka dobri Bog snagom Duha Svetoga vodi, krijepi i jača s. Katu na putu kojim je odvažno krenula. On neka blagoslovi svaki njezin korak, trud i napor, sve njezine pothvate i nastojanja oko dobra. Molitvom za misije koju je s. Kata napisala molimo za nju, za sestre u Ugandi, ali i za sve misionare i misionarke po cijelome svijetu:

Dobri Oče, Gospodaru svake žetve, u poniznosti i otvorenosti srca stojimo pred tobom. Želimo prepoznati znakove našega vremena i služiti najpotrebnijima u Crkvi i svijetu.

Gospodine, ako je to tvoja volja užezi u srcima sestara naše Provincije žar za misijskim poslanjem. Daj nam snage i odvažnosti odgovoriti na zov Afrike kako bismo se što potpunije stavile u službu onima koji su naše pomoći potrebni.

Pošalji, Gospodine, one sestre koje će biti otvorene poticajima Duha Svetoga. Osnaži ih da bi mogle hrabro krenuti u nepoznato imajući uvijek za primjer Franjinu poniznost i čvrstu volju za nasljedovanjem Gospodina našega Isusa Krista u siromašnima.

Duh Sveti neka nadahnjuje naše misli i naša srca, neka vodi i posvećuje svaku sestru i svaku zajednicu da bi osluškujući Njegove poticaje znale prepoznati znakove vremena i na njih odgovoriti.

Marijo, Ti koja si u skrovitosti svoga prečistog srca prepoznala Božji zov i na njega spremno odgovorila, prati nas svojim moćnim zagovorom i zakrili majčinskom ljubavlju u našem misijskom poslanju. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.


Biografija

S. Kata rođena je 10. srpnja 1970. u Bulićima kraj Jajca, u obitelji pok. Stipe i Ane rođ. Šimunović. Ima tri brata: fra Filipa, Gordana i Josipa.

Nakon završene srednje škole stupila je u kandidaturu 1988. u Bugojnu. Redovnički život započinje u Kloštru Ivaniću ulaskom u novicijat 1990. te postaje članicom Družbe Školskih sestara franjevki Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina. Prve redovničke zavjete položila je 1991. a doživotne zavjete pet godina kasnije.

Na Papinskom sveučilištu Salesiana u Rimu završila je pastoral mladih i katehetiku, a na sveučilištu Sv. Bonaventure u New Yorku, završila je postdiplomski studij iz franjevačke duhovnosti.

Radila je kao vjeroučiteljica u OŠ Lovre plemenitog Matačića u Zagrebu i pastoralno djelovala u župi Sv. Obitelji. Obnašala je odgovorne službe u provinciji. Bila je odgojiteljica kandidatica, zamjenica provincijske predstojnice i tajnica provincije, a u srpnju 2021. završila je šestogodišnji mandat službe provincijske predstojnice.

Od prvog poziva fra Ivice Perića početkom 2017. pa sve do završetka službe provincijske predstojnice s. Kata se svesrdno zalagala i trudila kako bi zaživjela njihova nova zajednica na afričkom tlu. Obavljajući službu provincijske predstojnice u nekoliko navrata posjetila je Ugandu, a prilikom odlaska prvih sestara misionarki u Ugandu pošla je zajedno s njima te boravila oko tri mjeseca u ovoj zajednici.

S. Kata poticala je susestre na hrabrost, odvažnost i otvorenost Duhu Svetomu za njegove poticaje kako bi mogle prepoznati znakove vremena i potrebe brata čovjeka.

Poseban znak Božje providnosti vidjela je u tomu što je poziv fra Ivice za odlazak u misije stigao baš u trenutku kada je provincija slavila 75. obljetnicu postojanja. Za nju je to bio znak i poziv da poput njihovih susestara iz Slovenije koje su išle u nepoznato, u tada misijsku Bosnu i Hercegovinu, i one budemo spremne poći tamo gdje su potrebne. (Nedjelja.ba)

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne