Šestorica članova Hercegovačke franjevačke provincije u Međugorju položili svečane zavjete

Fra Ivan Crnogorac (župa Bezgrešnog Začeća BDM – Posušje), fra Fran Ćorić (župa sv. Ante Padovanskog – Humac), fra Marko Galić (župa Uznesenja BDM – Široki Brijeg), fra Marin Mikulić (župa sv. Petra i Pavla – Kočerin), fra Ivan Slišković (župa Uznesenja BDM – Široki Brijeg) i fra Slaven Tomić (župa sv. Ante Padovanskog – Humac) šestorica su članova Hercegovačke franjevačke provincije koji su su večeras (4. rujna 2021.) položili svečane zavjete pod večernjom svetom misom u župi sv. Jakova u Međugorju.

Njih šestorica su od Boga i od njegove Crkve zatražili ”da zavjetujući Pravilo i život u Redu manje braće mogu slijediti nauk i stope Gospodina našega Isusa Krista sveto djelujući do smrti”.

Zavjetovali su se večeras ”za sve vrijeme svoga života živjeti u poslušnosti, bez vlasništva i u čistoći po Pravilu svetoga Franje što ga je potvrdio papa Honorije i Generalnim konstitucijama Reda manje braće”, odlučivši se ”sav svoj život velikodušno utrošiti za Isusa koji nije došao da bude služen nego da služi”.

Svečano misno slavlje predvodio je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko uz koncelebraciju brojnih svećenika i uz mnoštvo puka.

”Šestorica ovih mladića pristupaju svečanim zavjetima, a mi s psalmistom ponavljamo: ‘Ovo je dan što ga učini Gospodin: kličimo i radujmo se u njemu!’ (Ps 118, 24) Ovo je doista velik dan za sve nas: za vas, dragi kandidati, za vašu rodbinu i prijatelje, za našu Provinciju i Red, za našu krajevnu i opću Crkvu. Velik je, iznad svega, po djelima koja sam Gospodin kani izvesti po vama u narednim desetljećima”, kazao je na početku svoje homilije fra Miljenko Šteko zahvaljujući njihovim roditeljima ”što su vas rodili i darovali našoj Provinciji i Crkvi”, zahvalio je njima ”što ste izabrali služiti Bogu u našoj Zajednici”, a kako je kazao najviše zahvaljuje dragom Bogu ”što nas je sve stvorio, pozvao nas u stado svoga Sina i doveo nas do ovoga svečanoga dana”.

Nagovor fra Miljenka Šteke prigodom svečanih zavjeta u Međugorju 4. rujna 2021.

Fra Miljenko je kazao kako ovaj dan nije došao preko noći nego su ”nekoliko godina molitvom i razmatranjem iščitavali iz darova kojima vas je Bog obdario i osluškivali unutarnji Božji zov, da biste doznali što Bog želi od vas”, a naglašavajući kako ”nitko od nas ne zna što ga čeka sutra tamo kamo ga Bog zove. Duhovno zvanje nije područje znanja nego područje vjere”.

Fra Miljenko Šteko kazao je kako kršćanstvo nije samo idilično propovijedanje po cvjetnim proplancima i obroncima naših Galileja, nego ponekad i teško agonijsko događanje, ali za nas uvijek spasonosno i puno uskrsnuća.

”Nisu za nas ozbiljna ugroza bolesti, potresi, požari i poplave, jer čovjek kao smrtno biće mora i tako i tako od nečega umrijeti. Prava ugroza je ako ne uzmemo Evanđelje ozbiljno, onako kako ga je ozbiljno uzimao sv. Franjo. Bez ublažavanja i razvodnjavanja tumačenjem! Samo to jamči naš opstanak na pravom putu. Gospodin nam je rekao da bez njega ne možemo ništa (usp. Iv 15, 5b). Bez njega smo izručeni svijetu na milost i nemilost. A s njime možemo činiti i čuda”, kazao je fra Miljenko Šteko u svojoj homiliji u Međugorju n apolaganju svečanih zavjeta šestorice članova Hercegovačke franjevačke provincije te je na kraju njihove roditelje, ali i sve vjernike pozvao na još više molitve za njih.

Tekst: Velimir Begić
Foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne