U Suhru proslavljen dan Hrvatske katoličke misije Aargau

Hrvatska katolička misija Aargau u Švicarskoj danas slavi svoj dan. Nebeski zaštinik ove misije je sveti Ivana Pavao II., a ove godine proslava je održana tjedan dana prije blagdana svetog Ivana Pavla II., koji se slavi 22.listopada.

Svetu misu predslavio je fra Sretan Ćurčić, uz koncelebraciju fra Nike Leutara voditelja HKM Aargau i don Šimuna Doljanina. Na misi su pjevali misijski zborovi – Zbor mladih, Veliki zbor i Dječji zbor Hrvatske katoličke misije Aargau.

Na početku svete mise fra Sretan Ćurčić čestitao je Dan misije i kazao kako kršćani imaju sveta mjesta, svetišta i crkve te da trebamo držati do tih svetih mjesta. Kazao je i kako mi kršćani nismo ograničeni samo na ta sveta mjesta. Isus kaže gdje su dvojica ili trojica sabran au moje ime i ja sam s njim te da čovjek, kršćanin koji je otvoren, koji traži Boga svojim prisustvom stvara sveti prostor.

Tako je više od 700 vjernika stvorilo sveti prostor u Suhru u kojem su slavili svetu misu, a potom se međusobno družili.

U svojoj propovijedi fra Sretan Ćurčić kazao je kako je najvažnija tema Isusovog glavnog djelovanja naviještanje Kraljevstva Božjeg

”To je najvažnija tema jer je život prolazan. Svi koji smo rođeni i umrijet ćemo. Jedino što je u životu sigurno je nepredvidivost i nesigurnost, a duša je stvorena za vječnost i duša pripada Bogu i zato Isus stalno govori i Kraljevstvu Božjem”, kazao je fra Sretan Ćurčić, koji je pojasnio i da Isus uzima sliku gozbe kako bi približio Kraljevstvo Božje.

”Kaže sveti Franjo: ‘Čovjek je onoliki koliki je pred Bogom i ništa više’. Ako čovjek traži Boga, ako se čovjek trudi u svom životu oko dobra, ako čovjek ne okrivljuje nego uvijek polazi od sebe i takav dolazi pred Boga, Bog ga prima na svoju gozbu. Blago onom tko traži smilovanje, blago onom tko se kaje, blago onom tko se pouzdaje u Isusa jer taj je već primljen na gozbu, tomu će Bog pomoći, taj će biti dostojan. Bog od nas ne traži nikakve analize, Bog ne traži od nas nikakva pravdanja, Bog ne traži od nas da Mu mi nešto nabrajamo, da tražimo tko je kriv, zašto smo to učinili… Bog to zna, jer Bog nije servis služba,. On poznaje naše kvarove. Bog samo traže da čovjek traži smilovanje, da se ponizi…”, kazao je fra Sretan Ćurčić, pojašnjavajući kako nam Boga daje život bez nas, ali nas neće otkupiti bez nas te da je zato prava duhovnost gledati i živjeti svoj život, a govoreći o gozbi, i osvrćući se na današnji evanđeoski ulomak, naglasio je kako je naša glavna gozba današnjice euharistijska gozba koja je središnji sakrament.

”Jako je važno euharistiju staviti na mjesto kojoj joj pripada, u središte. I zato nama, svim kršćanima sveta misa treba biti svetinja nad svetinjama i zato trebamo iskoristiti blagodati euharistijske gozbe”, pozvao je fra Sretan podsjećajući kako smo ponekad zbog stresnih situacija, strahova, opterećenja… samo tijelom prisutni na svetoj misi te da je pozvao da nam sveta misa treba biti ”ne samo orijentir i putokaz, nego neka nam bude nepresušno vrelo izvora jakosti, svjetlosti…”

”Stoga, ne stojmo gladni i žedni, a stojimo na izvoru života, a to je sveta misa”, poziv je vjernicima kojim je svoju propovijed zaključio fra Sretan Ćurčić, a na kraju je svima zahvalio fra Niko Leutar, voditelj HKM Aargau.

Fra Sretan je na kraju mise još poručio kako nije važno gdje čovjek živi, nego da u njemu živi Bog. Nakon mise nastupilo je HKUD Posavina Zürich i Marijan Brezović.

Proslavi Dana misije prethodila je trodnevna duhovna obnova koju je u Wettingenu, Aarauu i Bad Zurzachu predvodio fra Sretan Ćurčić. Jučer, posljednjeg dana duhovne obnove održano je i 29. zavjetno hodočašće na grob svete Verene koji je u ovoj crkvu i Bad Zurzachu. Nakon mise vjernici su imali mogućnost dodirnuti moći svete Verene, a na kraju je bio i blagoslov s njezinim relikvijama.

 

Svetu misu prenosili smo i na našem YouTube kanalu, a prijenos su realizirali: Zdravka Šego, Dijana Vranić, Mateo Ivanković, Vedran Vidović, Stanko Jerković i Velimir Begić.

Uoči prijenosa današnje mise iz Suhra emitirana je i posebna emisija u programu Radiopostaje Mir Međugorje koju možete poslušati u audiozapisu, a o radu i planovima misije, životu u Švicaraskoj, proslavi dana misije, povijesti misije, duhovnoj obnovi… govorio nam je voditelj HKM Aargau fra Niko Leutar i drugi vjernici, članovi HKM Aargau.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne