22.9 C
Međugorje
30.07.2121.

Veleposlanstvo SAD-a i Misija OSCE-a: Vjerske vođe primjer političarima za dijalog

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država i Misija OSCE u Bosni i Hercegovini pozdravljaju sastanak vjerskih lidera Hercegovine – biskupa mostarsko-duvanjskog Petra Palića, muftije mostarskog, Salema ef. Dedovića i vladike zahumsko-hercegovačkog i primorskog Dimitrija.

Veleposlanstvo SAD i Misija OSCE u BiH prepoznaju ulogu vjerskih zajednica u promociji mira, pomirenja i međusobnog razumijevanja.

”Međureligijski dijalog u Hercegovini će umnogome koristiti Gradu Mostaru i cijeloj zemlji. Nadamo se da će današnji sastanak biti uvod u još mnoge plodotvorne razgovore između mostarskih vjerskih poglavara. Ovakvi zajednički sastanci snažan su signal sljedbenicima ovih religija da vrijedi raditi na miru i pomirenju”, navode u svom priopćenju,  koje prenosi Bljesak.info.

Sjedinjene Države i Misija OSCE u BiH čvrsto vjeruju da je baš ovo poruka potrebna građanima Mostara i cijele Bosne i Hercegovine.

”Hercegovački vjerski poglavari zaslužuju pohvale za pokazanu hrabrost, dijalog i vodeće napore na pomirenju. Apeliramo na političke lidere u Mostaru i širom BiH da češće s vjerskim liderima rade na rješavanju pitanja koja predstavljaju problem za vjerske zajednice i vjernike koje one predstavljaju”, poručili su.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne