10 sudionika na 7. Marijafestu BiH u Sarajevu

Ove godine Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. iz Sarajeva u suradnji s Radio Marijom BiH organizira 7. po redu festival duhovne glazbe za mlade Marijafest BiH 2023. Festival će se održati 13. svibnja u sportskoj dvorani Renovabis u prostorijama Nadbiskupijskog centra pod geslom ‘Pjevajte pjesmu zanosnu!’ (Ps 47,8).

Program festivala započet će slavljenjem sv. mise u kapelici Centra u 11 sati, nakon čega će uslijediti radionica za sudionike, a potom u 17 sati festival. Marijafest BiH 2023. će biti, istaknuli su organizatori, natjecateljskog karaktera. Glazbenici koji sudjeluju u natjecateljskom dijelu programa bore se za glavnu nagradu, a to je snimanje autorske pjesme u glazbenom studiju.

Stefan Kukrić projekt koordinator ovogodišnjeg Marijafesta BiH ističe kako su veće pripreme gotove, a zadnjih dana radi se na detaljima oko pripremanja dvorane i tehničkih priprema ozvučenja. Prijave sastava i zborova zaključene su 6. svibnja.

‘’Prije nešto više od mjesec dana objavili smo natječaj na koji su se mogi prijaviti zborovi, bendovi i druge glazbene skupine s područja cijele BiH iz svih biskupija. Ove godine na Marijafest se prijavilo deset skupina, od kojih je 6 zborova mladih i 4 dječja zbora koje dolaze većinom s prostora Vrhbosanske nadbiskupije, od sjevera do juga naše nadbiskupije. Imamo prijavljen Zbor mladih iz Brčkog, Dječji zbor s Kupresa, dva zbora iz Žepča, jedan iz Prozor Rame i nekoliko zborova iz Usore i Sarajeva.’’

‘’Sam festival će se održati u sportskoj dvorani Renovabis. Tu će deset glazbenih skupina izvesti po dvije pjesme od kojih je jedna marijanska, a druga je neka druga duhovna skladba. Njihove nastupe će osim publike, pratiti i tročlani stručni žiri koji će biti sastavljen od jedne profesionalne glazbenice, jednog profesora gitare iz glazbenih škole te jednog svećenika profesora crkvene glazbe iz Sarajeva’’, kazao je Stefan ističući i kako je ugodno iznenađen što su pojedine skupine ili zborovi prijavili izvođenje i tradicionalnih, pučkih duhovnih pjesama.

‘’Ovaj festival ima svoju važnost. I ja sam prije nego što sam preuzeo koordinaciju festivala bio sudionik dok sam išao u srednju školu i na fakultet. Duhovna scena u Hrvatskoj možemo tako reći cvijeta, odnosno buja… U Bosni i Hercegovini nažalost nemamo festivala duhovne glazbe. I kada smo prije sedam godina, odnosno nešto više od sedam godina, jer je bila stanka zbog pandemije, pokreni festival zajedno s Radio Marijom BiH, htjeli smo dati prostor našim glazbenim skupinama mladih i djece da na jednom mjestu pokažu ono što rade kroz jednu cijelu godinu’’, naglasio je Stefan Kukrić, te dodao, ‘’mi na Marijafest BiH gledamo kao na jednu od pastoralnih aktivnosti za mlade u Nadbiskupijskom centru, isto kao što je to Dan mladih Vrhbosanske nadbiskupije ili Križni put mladih naše nadbiskupije, tako da je li ovo jedna jedinstvena prilika da se mladi ljudi okupe, da ispune ono što su crkveni oci govorili, tko pjeva dva put moli’’.

Slušatelji će imati mogućnost pratiti festival uživo na valovima Radio Marije BiH, a naknadno će biti na YouTubeu objavljena snimka cijelog festivala.

Tekst: Dragan Soldo

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne