800. obljetnica prvog Pravila Franjevačkog svjetovnog reda

U siječnju ove godine generalni ministar Franjevačkog svjetovnog reda, svim članovima reda obratio se sljedećim riječima:

„S velikom radošću vam najavljujemo slavlje koje obilježavamo ove godine 800 godina od Pravila Memoriale propositi (1221. – 2021.). U ovome pravilu pronalazimo detalje mnogih vidova bratskoga života; kako da prigrlimo one koji žele biti dio bratstva, detalje o zavjetovanju… U ovome dokumentu pronalazimo duhovni život pokorničkog pokreta prve braće i sestara koji su slijedili način života svetoga Franje. Sažetak toga bi se mogao iskazati ovako: – Pokornički život: post, djela milosrđa, molitveni život. – Život u bratstvu: živjeti ljudske vrednote, brinuti o ljudima, donositi obiteljski život u bratstvo, biti nositelji mira i dobra.1 Možemo reći da je ovaj dokument bio nadahnuće za naš način života i iz tog razloga kao Red slavimo 800 godina njegova proglašenja, zajedno s braćom i sestrama Trećega samostanskog reda (TOR).“

Ovim riječima, pozvao je dakle članove Trećeg reda diljem svijeta da obilježe 800. obljetnicu od našega prvog Pravila, dodavši:

„Povijest nas uči da poziv i poslanje trebamo neprestano iščitavati u različitim povijesnokulturno-političkim razdobljima. Istodobno, trebamo nastojati biti vjerni izvornome pozivu kao ljudi svoga vremena. Zapravo, povijest se stvara svakoga dana, stoga svaki dan trebamo tražiti od Gospodina mudrost kako bismo iščitavali znakove vremena, koji uvijek ukazuju na Božji plan za nas. Naši korijeni nas pozivaju da budemo hrabri u stvaranju povijesti prema Božjem planu.“

„Memoriale Propositi“ ili „Spomenica o načinu života“ koja je napisana 1221. godine, važan je dokument za OFS jer se smatra da je tim i uspostavljen Treći red sv. Franje, iako je Spomenica službeno potvrđena 1289. godine od strane pape Nikole IV. Na temelju „Memoriale Propositi“ nastala su kasnija, revidirana Pravila života franjevačkih svjetovnjaka, pa i ovo današnje aktualno iz 1978.

Na ovaj poticaj Međunarodnog vijeća OFS-a, kao i Nacionalnog vijeća OFS-a BiH, i mjesna bratstva u Hercegovini obilježila su 800. obljetnicu Memoriale Propositi tj. prvog Pravila OFS-a. Područna učiteljica formacije Marija Krešić pripremila je radne materijale koji su poslani bratstvima, a sadrže teorijski dio o našem prvom pravilu te rad u grupama. Ipak, većina bratstava odlučila se pozvati upravo Mariju da im održi izlaganje na ovu temu.

U svojem izlaganju Marija je govorila prvenstveno o povijesti razvoja našega reda, kako se mijenjalo naše pravilo, te je stavila naglasak da je važno poznavati povijest kako bismo mogli izgrađivati svoj vlastiti identitet svjetovnog franjevca, te da se vratimo na izvore. Recimo, prvo pravilo „Memoriale Propositi“ na prvo mjesto stavlja naglasak na pokoru te je Marija posebno istaknula da bismo se mi u današnjem vremenu trebali vratiti na te izvore.

Nakon izlaganja slijedio je rad po grupama u kojemu su sudionici uspoređivali sadržaj prvog pravila s današnjim pravilom. Na taj način uvidjelo se kako je temelj i načelo Franjevačkog svjetovnog reda ostalo isto, ali su se promjenom životnih okolnosti promijenile i određene točke Pravila.

Predavanje Marije Krešić o 800. obljetnici prvog Pravila Franjevačkog svjetovnog reda poslušajte u emisiji ‘Iz evanđelja u život’ na našem YouTube kanalu.

Josipa Vukoja

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne