90. obljetnica Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije

„Caritas Vrhbosanske nadbiskupije najstarija je ustanova takvog vida u Crkvi u Hrvata. Utemeljen je 22. studenog 1931. godine. Rad Caritasa u doba komunističke vladavine bio je zabranjen, ali ne i prekinut jer je nastavio djelovati kroz župne zajednice“ reći će vlč. Mirko Šimić, ravnatelj spomenutog Caritasa u razgovoru za Radiopostaju Mir Međugorje. Razgovor je upriličen u povodu proslave 90 godina Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije, koja će započeti u nedjelju, 21. studenoga u 10:30 sati svetom misom u katedrali Srca Isusova u Sarajevu.

U povodu obilježava 90. obljetnice postojanja Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije, zajedničku poruku uputili su predsjednik Caritasa kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup metropolit i vlč. Mirko Šimić, ravnatelj Caritasa.

Vlč. Mirko Šimić naglašava „Caritas nije humanitarna udruga nego treća grana pastorala, uz liturgiju i naviještanje Božje riječi“, što potvrđuje i Strateški plan Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije:

1.Razvijanje kapaciteta Caritasa u Bosni i Hercegovini.

2.Poboljšanje kvaliteta života starih i bolesnih osoba u Bosni i Hercegovini.

3.Poboljšanje kvalitete obiteljskoga života kako bi se afirmirale vrijednosti braka i obitelji, te kako bi se preventivno djelovalo na socio-patološke pojave.

4.Prezentiranje djelovanja Caritasa široj BiH javnosti

5.Osiguravanje primjerene pomoći osobama u kriznim situacijama.

Misnim slavljem u nedjelju bit će otvorena i godina proslave Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije koja će se zaključiti svečanom akademijom u studenome 2022.

Cijeli razgovor s vlč. Mirkom Šimićem poslušajte u audiozapisu.

Višnja Spajić

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne