31.4 C
Međugorje
27.05.2222.

Bruno Penava u ‘Živim svoje snove’: Želim dati samo dobro društvu u kojem živim

Dok god bude mladih ljudi kao što je Bruno Penava straha za našu budućnost nema! To je bila prva misao nakon razgovora u emisiji „Živim svoje snove“ s ovim mladim inženjerom elektotehnike iz Posušja koji nam u svim segmentima svoga života može biti primjer.

Bruno je idejni začetnik i pokretač multidisciplinarne mreže mladih „Epsilon“, bavi se organizacijom i koordinacijom obrazovnih projekata, robotikom i STEM aktivnostima, sudjelovao je na prvom sajmu umjetnosti u Hercegovini, član je hrvatskog katoličkog zbora MI, a bavi se i građanskim aktivizmom i zagovaranjem.

Već kao osnovnoškolac bio je jako talentiran za prirodne znanosti pa se fakultet elektrotehnike i računarstva nametnuo kao logičan slijed. Danas živi i radi u Zagrebu,  bavi se automatizacijom i programiranjem, dijelom i robotikom, no svoje talente nesebično razdaje i u rodnom Posušju.

Vođen idejom da mlade, kvalitetne, talentirane ljude okupi na jednom mjestu s prijateljima je osnovao udrugu „Epsilon“, multidisciplinarnu mrežu mladih, koja je rad započela instrukcijama iz matematike i informatike, te s edukacijom iz programiranja. Kako se udruga razvijala tako su se stvarali i ostali timovi, između ostalog tim za umjetnost i kulturu, tim za matematiku i fiziku, za robotiku, a prepoznali su i važnost edukacije financijske pismenosti te su i nju uvrstili u svoj program. Bruno kaže da su zadnji projekt imali prije početka korona krize, ta da se i dosta njih koji su direktno bili involvirani u udrugu nalazi na različitim stranama, no ideja kao ideja još uvijek živi.

Kao srednjoškolac je bio aktivan član Franjevačke mladeži koja ga je kako kaže zasigurno na jedan način formirala, a njegov tadašnji duhovni asistent fra Mario Knezović nam je kazao kako Brunu pamti kao izuzetno marljivu osobu genijalnog uma koja je uvijek u svemu pokazivala izvrsnost.

Po dolasku na studij u Zagreb Bruno je vrlo brzo postao  predsjednik Zavičajnog kluba hercegovačkih studenata, urednik časopisa Moj kamen, a sudjelovao je i u organizaciji tribina, te prosvjeda i peticija za prava Hrvata u BiH. Na pitanje što ga pokreće i motivira odgovara kako smatra da svatko od nas treba dati svoj doprinos društvu, te da nas duhovnost u kojoj se trudimo rasti treba potaknuti na djelovanje. Bruno vjeruje kako je prije uključivanja u društvo važno biti izgrađen intelektualno i duhovno, ali i fizički i socijalno, te smatra da kad smo izgrađeni na tim poljima onda možemo dati nešto i narodu, služiti mu. Ovaj mladi Posušak neumorno radi na svim tim poljima, a plodovi njegovog rada su dovoljan pokazatelj koliko mu dobro ide.

Cijelu emisiju ‘Živim svoje snove’ u kojoj je gostovao Bruno Penava poslušajte na našem YouTube kanalu.

Antonija Bubalo

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne