Davorka Tomić iz Calgaryja za Miris zavičaja: S djecom razgovarajte na hrvatskom jeziku

U emisiji Miris zavičaja ugostili smo 10. prosinca Davorku Tomić, Hercegovku koja živi u Kanadi.

Davorka se amaterski bavi voditeljskim radom, vodi s kolegom Alenom Čapom program Zvuci Hrvatske Calgary koji se emitira preko facebooka i YouTubea Dobre vibracije srca.

Ljubav prema novinarstvu rodila se u Mostaru, kada je volonterski pomagala kolegama s Radio Mostara.

Po dolasku u Kanadu pridružila se Hrvatskom radiju Calgary, a u posljednjih desetak godina angažirana je oko spomenutog programa Zvuci Hrvatske Calgary.

Program se emitira subotom od 9 do 11 sati, a Davorka nam je otkrila kako im se pozdravima i lijepim riječima javljaju naši ljudi od Australije, Novog Zelanda, Južne Afrike, pa do Europe i naravno Amerike i Kanade.

U programu subotom, uz hrvatsku glazbu i pozdrave, mogu se čuti i obavijesti iz hrvatskog veleposlanstva, iz župe Majke Božje Bistričke, kao i one vezane za hrvatsku kulturnu baštinu, glazbena ili sportska zbivanja.

Gospođa Davorka s obitelji u Kanadi živi dvadeset osam godina. Iako je u početcima bilo poteškoća oko prilagodbe na novu sredinu, kaže kako se uspjela snaći, marljivo je učila jezik, iznova se školovala te je radila u banci s klijentima.

U kući se pričalo hrvatski te su djeca od malena vezana uz hrvatsku školu i župu.

„Nema potrebe da s djecom govorite na stranom jeziku, oni će ga ionako kroz školovanje dobro naučiti. Zadržite svoj jezik, govorite ga kod kuće. Zahtijevat će to puno truda, ali se na kraju isplati“, savjetuje Davorka.

Nakon posjeta rodnom kraju, Davorka će Božić s obitelji provesti u Kanadi. Prigodom gostovanje na Radiopostaji Mir Međugorje poželjela je svim slušateljima da u ovim danima osjete bliskost, mir, ljubav.

„Uvijek, a napose u ovim danima, trebamo jedni drugima pomagati. Opraštajte jedni drugima, razgovarajte s drugima“, poručila je, uz želje za sretan Božić, gošća emisije Miris zavičaja, Davorka Tomić, a cijelu emisiju Miris zavičaja poslušajte na našem YouTube kanalu.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne