Duhovno-radni kamp “Srcem za Banovinu” 2021.

U organizaciji udruga SKAC Osijek i SKAC Split te u suradnji sa SKAC-om Slavonski Brod, svećenicima i laicima s područja Banovine i cijele Domovine, nakon brojnih volonterskih pohoda na potresom pogođenu Banovinu, u dva termina, od 12. do 18. te od 19. do 25. rujna, u Hrastovici, župa sv. Bartola apostola, u blizini Petrinje, održat će se duhovno-radni kamp “Srcem za Banovinu”.

Tijekom održavanja programa duhovno-radnog kampa, volonteri će sudjelovati u brojnim radnim akcijama saniranja štete na potresom pogođenim objektima. Tijekom trajanja kampa volonterima i lokalnom stanovništvu bit će ponuđeni duhovni sadržaji, predvođeni svećenstvom, u kojima će moći slobodno sudjelovati.

Do 28. kolovoza mogu se prijaviti mladi od 18 do 35 godina. Mjesta su ograničena, a zamišljeno je da u jednom terminu sudjeluje 15 muških i 15 ženskih volontera.

Iz Organizacijskog tima duhovno-radnog kampa “Srcem za Banovinu”, za naš program javio se Marko Cmrečnjak, koji nam je kazao kako se rodila ideja za organiziranje ovoga duhovno-radnog kampa.

“Svi smo bili zatečeni onim potresom koji se dogodio na Banovini i od 29. prosinca počeli smo volontirati, mi kao SKAC Osijek i drugi SKAC-ovi, iz Splita, Slavonskog Broda. Uvidjeli smo da je velika potreba ljudi, kojima i dalje treba pomoć, koji su zapušteni od različitih institucija, koje bi trebale pokriti taj posao. Ali zato smo mi tu! Vidjeli smo kako mladi žele pomoći, žele sudjelovati, pa se rodila ideja da se formira i organizira duhovno-radni kamp Srcem za Banovninu”, kazao je Marko Cmrečnjak, član Organizacijskog tima, koji je potom opisao volonterske pohode, u kojima sudjeluje o siječnja.

“Naši volonterski pohodi traju od 2. siječnja. Oko 130 volontera je sudjelovalo u tim volonterskim akcijama. Mi smo obišli sva ruralna mjesta općine Glina i sam grad Glinu. Onda smo obišli sva ruralna mjesta grada Petrinje. Pomažemo na različite načine. Bilježimo potrebe ljudi, koji traže određenu pomoć i onda im pokušavamo pronaći donatore i dostaviti što im treba. Prvo smo dostavljali vodu, hranu i higijenske potrepštine, potom bijelu tehniku. Onda smo krenuli obavljati fizičke poslove. Obnovili smo jednu srednju školu, krenuli obnavljati krovove, dizali temelje…”, kazao je Marko Cmrečnjak, iz Organizacijskog tima duhovno radnog kampa “Srcem za Banovinu”.

Cijeli razgovor s Markom Cmrečnjakom poslušajte u audiozapisu, a više informacija možete pronaći i na Facebook stranici Srcem za Banovinudok link za prijavu imate OVDJE.

Andrija Šego

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne